Kedi Tüylerinde Keçeleşme ve Çözümü
Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında sık görülen problemlerden birisi tüylerde keçeleşmedir. Kedilerin düzenli olarak tüy bakımı yapılmalıdır. Özellikle İran, Himalayan, British Longhair gibi uzun tüylü kedi ırklarının tüy bakımlarına mutlaka dikkat edilmeli, düzenli olarak tüyleri taranmalıdır. Kısa tüylü ırkları haftada bir kez taramak yeterken; uzun tüylü ırkları her gün mutlaka taramak gerekmektedir. Bu hem sağlıklı tüylere sahip olması için, hemde tüy dökmemesi için önemlidir.
Kedi sahiplerinin bir kısmı tüy bakımlarını doğru alet ve ekipmanlar ile düzenli olarak yaparken; bazıları bu bakımları aksatmaktadır. Kedilerde tüy bakımı aksadığında; tüylerde dökülme ve keçeleşme problemleri mutlaka görülmektedir.
Tüylerde Keçeleşme Nedir?
Bu durum aynı zamanda kedi sahipleri tarafından topaklanma olarakta adlandırılabilmektedir. Düzenli olarak bakımı yapılmayan tüyler dış çevre şartları ile beraber canlılıklarını kaybeder ve giderek daha cansız hale gelir. Aynı zamanda özellikle uzun tüyler birbirlerine yapışır ve birbirleri ile iç içe geçmeye başlarlar. Belli bir süre sonra ise bu tüyler birbirinden ayrılamaz hale gelir ve bir tabaka halinde görülür. Tüylerin birleşerek birbirinden kolay olarak ayrılamayan bu şekilde yapılar oluşturması keçeleşme veya topaklanma olarak adlandırılır.
Tüylerde Keçeleşme Sonucu Ne Olur?
Tüylerde keçeleşme sonucunda öncelikli olarak kediniz kendisini rahatsız hissedecektir. Kediler temizliği severler ve tüy bakımlarınıda yapmaya çalışırlar. Fakat uzun tüylü ırklarda kedinin tek başına yaptığı bakım yeterli olmayabilir. Kedi keçeleşme sonucunda kendisi bu durumu düzeltmek için çalışacak ama düzeltemeyecektir. Sonuç olarak kendisini rahatsız hissedecektir.
Keçeleşme sonucunda deri yeterince hava alamayacak ve belkide keçeleşmenin altında kalan deri bölgesi havasız kalacak, nem artacaktır. Bu durum birçok deri hastalığına sebebiyet verebilir. Özellikle mantar nemli ortamları sever; tüylerde keçeleşme olan bölgelerde mantar hastalığı görülme ihtimali daha fazladır.
Tüylerde Keçeleşme Çözümü
Eğer kedinizde keçeleşme sorunu yani tüylerde topaklaşma varsa; bunun için farklı birkaç yol söz konusudur.
Keçeleşme çok ileri düzeyde değilse normal taraklar ile bu keçeleri açarak; tüyleri eski haline getirmeniz mümkündür. Daha ileri aşamalarda olan keçeleşmeler için özel taraklar mevcuttur. Bu tarakları kullanarak bu keçeleri açabilirsiniz. Fakat bu işlemler özellikle ileri aşamalarda olan keçeleşmelerde hem uzun sürer, hemde kedinizi rahatsız edebilir. Bu nedenle ara vererek, az az yapmakta yarar vardır.
Eğer keçeleşme sorunu varsa diğer bir yol ise tıraş ettirmenizdir. Kedinize uygun bir tıraş yaptırarak bu tarz tüylerden kurtarabilirsiniz. Bu aslında daha kolay ve doğru çözüm yoludur. Bu şekilde tüyler tamamen yenilenmiş olacaktır. Bir sonraki tüyler çıktığından itibaren uygun şekilde tüy bakımı yapılarak sorunla tekrar karşılaşmamak sağlanabilir.
Merhaba, kedimin tüylerinde keçeleşme vardı. Tüyleri kestirince attaki derinin tüyleri dökülmüştü. Şimdi hafiften tüyleri çıkmaya başladı. Ama o bölge renk değiştirdi biraz. Şu anda veterinere gidemiyorum. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Merhaba, mavi rus kedim var. Bir buçuk ay oldu doğum yapalı, şimdi tekrar kızdı ve çiftleştirmem mi gerekiyor? Çok erken değil mi? İki gündür, bütün binayı uyutmuyor neredeyse…
Her kızgınlıkta çiftleştirmek iç organlarına eziyettir. Hem neden sürekli doğurmasına izin veriyorsunuz. Her doğumun arasına 2 kızgınlık vakti süre koyun, iç organları otursun. Bu şekilde ömrü kısalacak kedinizin haberiniz olsun. Para için yapıyorsanız biraz kızgınlık dönemine katlanmalısınız. En fazla 10 gün sürer.
Merhaba, kedim 3 gün önce memesindeki kitle sebebiyle ameliyat oldu. Büyük bir dikişi var. Kum kabına girip çıktıktan sonra ayağına ıslak halde kum yapışmış ve kurumuş. Kalıp haline gelmiş. Ne yapabilirim?
Merhabalar kedinizin memesindeki kitle neden oluşmuştu? Benim kedim de aynı sorun olduğunu düşünüyorum. Nasıl bir ameliyattı? İyileşme sağlandı mı acaba? Geçmiş olsun çok…
Merhaba, benim kedimin de memesinde bir şişlik var, sert değil ama yumuşak. Kedim 3 aylık. Konuyla ilgili bilginiz var mı? Yardımcı olabilir misiniz?