Yavru Bir Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verebilirim?

Kedilerin büyük çoğunluğu, çok küçük yaşlarda annelerinden tuvalet eğitimini alırlar. Sahiplenilen başıboş kediler ise kedi kumunu nasıl kullanacaklarını bilemeyebilirler çünkü kedilerin büyük çoğunun doğasında aslında kakalarını kapatma eğilimi bulunmaz. Bazen tuvalet eğitimi konusunda çok iyi eğitilmiş kediler bile “unutmuş” gibi görünebilir ve evde farklı yerler kakasını ve idrarını yapabilir. Daha önce hiç tuvalet eğitimi almamış bir kedi olsun ya da kedinizi yeniden bu konuda eğitiyor olun bazı basit ipuçları ile kedilerde tuvalet eğitimi sizin için daha kolay olacaktır.

Evde beslenecek olan kediler için tuvalet eğitimi, aslında daha mantıklı bir ifade ile doğru tuvalet eğitimi çok önemlidir. Hem kediniz ve sağlığı için hem de sizin için bu konunun önemi çok büyüktür. Bu nedenle özellikle yavruluk döneminde sahiplendiğiniz bir kediye annesinden almış olduğu eğitime ek olarak bazı düzeltmeler ile mükemmel bir tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Bu sayede birçok kedi sahibinin şikayet ettiği konulardan olan kum kabı dışına tuvalet yapma, farklı yerlere tuvalet yapma, kum kabını kirli kullanma gibi sorunlardan kurtulmuş olursunuz.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Yavru kedilere tuvalet eğitiminin nasıl verileceği ile ilgili detayları ve ipuçlarını sizler ile paylaşacağız. Dediğimiz gibi aslında kedilerin büyük çoğunluğu annelerinden bunu öğrenmektedir ama bazen yardım gerekebilir. Birde belirli bir yaştan sonra eve alınan kedilere ekstra olarak tuvalet kabı ve kedi kumu eğitimi verilmesi gerekebilir.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Öncelikle yavru kedilerde tuvalet eğitimi kaç aylıkken başlar? sorusunun cevabını bilmek gerekiyor. Yavru kediniz ilk 3 hafta boyunca tuvaletlerini annelerinin veya dışarıdan bir desteğin yardımıyla yaparlar. Kediniz 1 aylık olduktan sonra artık tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz demektir.

Yavru Bir Kediye Tuvalet Eğitimi Vermek Ne Kadar Sürer?

Kedilerde tuvalet eğitimi süresi, kedilerin karakteristik özelliklerine göre küçük farklılıklar gösterse de ortalama 1 hafta gibi bir süre içinde bu süreç tamamlanmış olur.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilecekler

Yavru kedi için tuvalet eğitimi, evcil bir yaşamın olmazsa olmazlarından biridir. Bu nedenle bir an önce bu eğitimi başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Eğitim sürecinde kedi sahibi bazı noktalara dikkat ederek bu süreci daha kolay bir şekilde atlatabilir.

Doğru Kum Kabını Seçmek

  • Büyük bir kum kabı seçin: Kedilerin idrarını ve kakasını evin uygunsuz yerlerine yapmasının en büyük nedenlerinden biri kum kabının kediniz için çok küçük olmasıdır. Kediniz büyümeye devam ediyorsa bu konuda daha dikkatli olmalısınız. İlk zamanlar kediniz için yeterli olan bir kap, birkaç ay içinde kedinize küçük gelebilir. Bu nedenle kediniz ilk zamanlar tuvaletini kabına yaparken, sonradan farklı yerlere yapmaya başlayabilir. Kediniz için kum kabı seçerken ebatlarına dikkat etmeniz, onun kendisini daha güvende hissetmesini ve kum kabının hemen dolmadığı hissine sahip olmasını sağlayacaktır. Böylece kediniz ihtiyaç duyduğunda kum kabının dolu olmadığına ikna olacaktır.
  • Kum kabının şekline dikkat edin: Özellikle yavru kedilerin tuvalet eğitimi esnasında kum kabının şeklini kedinize uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Yaşlı ya da yavru kedilerin kum kabına zorlanmadan girip çıkabilmesi için kenarlarının alçak olması çok önemlidir. Kediniz çok iriyse kapalı kap almak onu rahatsız edebilir ve ona açık bir kum kabı daha mantıklı olacaktır. Eğer kedinizin boyutları normalse mahremiyet hissiyatını yaşaması, evinizde varsa köpeklerin kumu karıştırmasını engellemesi ve kötü kokuların yayılmasının önüne geçmesi gibi avantajları nedeniyle kapalı kum kabı tercih etmeniz iyi olacaktır.
  • Birden fazla kum kutusu bulundurun: Eğer evinizde yeterli alan varsa birden fazla kum kabının olması çok faydalı olacaktır. Böylece kediniz kum kabı ararken zaman kaybı yaşamayacaktır. Hatta evinizde birden fazla kediniz varsa her kedi için bir kedi kumu kabı olması ise veterinerler tarafından bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir.
  • İyi bir yer bulun: Kedilerin tuvalet eğitimi sırasında, kedi kumunu onların kendilerini rahat edeceği ve mahremiyet hissedebileceği bir yere koymak çok önemlidir. Kedi kumu için yer belirlerken şu noktalara dikkat etmek faydalı olabilir:
  1. Evin en merkezi noktalarından birini seçmek, kedinizin kedi kumuna kolay bir şekilde erişmesini sağlar.
  2. Kedinizin mama ve su kabına yakın bir yere kedi kumunu koymamaya dikkat edin. Kediler beslendikleri yeri kendileri için bir yuva olarak gördüklerinden bu yerlere idrar ve kaka yapmaktan içgüdüsel olarak uzak durmak isterler.
  3. Kedinize huzurlu hissedeceği ve sessiz olan bir yer bulun. Çoğu kedi, dışkısını yapmak ve onu ortadan kaldırmak için sakin ve sessiz bir yer bulmaya çalışır. Bu nedenle salon, çamaşır odası gibi gürültülü yerlere kedi kumunu koymamaya özen göstermelisiniz.

Kum kapları ile ilgili bütün detaylar için: Kedi Kumu ve Kabı ile İlgili Her Şey

Kum Kabının Bakımı

  • Doğru kumu seçin: Kediler üzerinde yürümek daha kolay olduğundan ve dışkılarını daha kolay kapattıklarından topaklanan kumları severler. Siz de bu tarz bir kum aldığınızdan emin olun ancak bu kumlar yetişkin kediler sorun teşkil etmese de yavru kediler kullanırken çok dikkat edilmelidir. Yavru kediler bu tarz kumları yuttuğu taktirde tehlikeli durumlar oluşabilmektedir. Bu kumların temizliği de daha kolay olmaktadır. Bu arada bazı kediler kokusuz kumları tercih eder. Kokulu kumlar bu kedilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle kum tercihi yaparken parfümsüz kum aldığınızdan emin olun.
  • Doğru miktarda kum kullanın: Yavru kedilerde tuvalet eğitimi esnasında kum kabındaki kum miktarı çok önemlidir. Kediler kakasını gömerken illa ki bir miktar kum sağa sola saçılacağı için çok fazla kum olmaması gerekiyor. Çok az kum olması ise kedinizin kakasını yeteri kadar kapatamayacağı hissine kapılmasına neden olabilir. Uzmanlara göre ideal kum derinliği 5 ile 10 cm arasında olmalıdır.
  • Düzenli olarak temizleyin: Kirli bir çöp kutusu kedilerin dışkılarını dışarı yapmasındaki en yaygın nedenlerden biridir. Evde tuvalet eğitimi verdiğiniz bir yavru ya da yetişkin kediniz varsa ilk zamanlar kedinizin kedi kumuna dışkısını yapmasını hatırlatmak adına bir miktar kakayı kumun içinde bırakmanızda bir sakınca bulunmuyor. Ancak kediniz tuvaletini nasıl yapacağını yeterince öğrendikten sonra kedi kumunu devamlı olarak temiz tutmanız gerekiyor.

Kedinize Kum Kabını Kullanmasını Öğretmek

  • Kedinizin biyolojik saatini öğrenin: Genel olarak kediler uyandıktan sonra, oynadıktan ya da yemek yedikten sonra tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Yavru kedinin tuvalet eğitimi esnasında kedinizin ne zaman tuvalete gitme ihtiyacını duyduğunu bilmek kedinizi kedi kumuna yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
  • Kedi kumunun yanında kedinizle oynayın: Kediler en çok fiziksel aktivitelerden sonra tuvalet ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle kedi kumunun yanında kedinizle oyun oynamak yavru kedilerde tuvalet eğitimi noktasında işinizi kolaylaştıracaktır. Kediniz tuvalete gitme ihtiyacı duyduğunda hemen kuma ulaşabilecektir. Hatta kediniz alışana kadar ilk zamanlar siz kaldırıp koyabilirsiniz.
  • Ona ne yapacağını öğretin: Kediniz annesinden ne yapacağını öğrenmediyse, bu görev size düşüyor demektir. Bu gerçekten kum kabına kaka yapacağınız anlamına gelmiyor elbette. Sadece kaka veya idrarını yapacağı zaman kedinizi kum kabına götürmeli ve kakasını yaptıktan sonra pençeleriyle kakasını kapamasına yardımcı olmalısınız. Bunu gösterirken parmağınızla kedinize göstermeniz önemlidir. İlk etapta pençelerini kapamak için zorlarsanız bu kediciğinizi ürkütebilir.
  • Kum kabını kullandığında onu ödüllendirin: Evde yavru kedi eğitimi sırasında ödüllendirme yavru kediler için büyük bir güdüleyicidir. Tuvalet eğitimi esnasında kedinizin kum kabını kullandığını gördüğünüzde onu ödüllendirmeniz, kedinizi kum kabını kullanma konusunda cesaretlendirecektir.

Uygunsuz Davranışlara Doğru Müdahale Etmek

Yavru kedi için tuvalet eğitimi esnasında her şey mükemmel geçmeyecektir. İlla ki kediniz istenmeyen bazı davranışlar sergileyecektir. Bu beklenmeyen davranışlara yapacağınız müdahaleler sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından çok önemlidir.

  • Kedinize asla bağırmayın: Kedinizin bilerek sorun yaratmaya çalışmadığının farkında olmalısınız. Bazı sağlık sorunları ya da yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı kakasını ya da idrarını yapmaktan çekiniyor olabilir. Ona bağırmak yerine bu sorunun olası nedenlerini araştırmanız daha önemli.
  • Dışarıdaki kakaları kum kabına koyun: Kediniz kum kabı yerine başka bir yere kakasını yaptıysa bunu çöp tenekesine atmak yerine kum kabına atmanız daha etkili olacaktır. Kakasının kokusu kediniz için rahatlatıcı bir unsur olacağı için kedinizin kabına gitmesini teşvik edebilir.
  • Kum kabı dışındaki dışkıları iyice temizleyin: Tuvalet eğitimi sürecinde kediniz kum kabı yerine kilim, beyaz eşya, mobilya gibi evdeki diğer nesnelere kakasını ya da idrarını yapabilir. Bu bölgenin herhangi bir iz ya da koku kalmayacak şekilde temizlenmesi çok önemlidir. Kedi, koku hissederse orayı dışkısını yapacağı yerler ilişkilendirebilir.
    İdrar ve dışkı kokularında en iyi sonuç için enzim bazlı temizleyicileri tercih edin. Kedinizin sürekli dışkılamak istediği bir oda varsa oraya girmesini engellemek için kapısını kapalı tutun. Mümkünse zeminde halı gibi riskli eşyaları da bulundurmayın.
  • Riskli bölgeye yiyecek ve su götürün: Kediniz kum kabı dışındaki yerlere dışkılamaya devam ederse, dışkı yaptığı yere yiyecek ve su götürmek iyi bir fikir olabilir. Kediler dürtüsel olarak yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikleri yere pislemek istemezler.
  • Geçici bir hapis dönemi deneyin: Diğer yöntemlerin hepsini denediniz ve çözüm bulamadınız. Bu safhada artık son çare olarak geçici hapis dönemini deneyebilirsiniz. Bu yöntemi denerken dikkat etmeniz gereken noktalar:
  1. Evinizde, kedinizin kendisini güvende hissedebileceği, yeterli genişlikte, havalandırması ve sıcaklığı yeterli düzeyde olan bir oda seçin.
  2. Mama ve su kabını odanın bir ucuna, yatağını bir ucuna, kum kabını ise bu iki uçtan uzak bir noktaya koyun.
  3. Kediniz kum kabı dışını kirletmeye devam ediyorsa yere kedi kumu serpebilirsiniz. Böylece kediniz kakasını ve idrarını dışarıya yapmış olsa dahi kumlu bir ortam olduğundan bir süre sonra kedi kumunu kendisini rahatlatan bir obje olarak kodlayacaktır.

Tıbbi Problemlerin Ortadan Kaldırılması

Kediniz herhangi bir sağlık probleminden dolayı kum kabını kullanmıyor olabilir. Bu durumda evcil hayvan sahibi olarak size ipuçlarını yakalamak düşüyor. Eğer kedinizde herhangi bir sağlık sorunundan şüphelenirseniz hemen veterinere götürerek kedinizin tedavisine başlamalısınız.

  • Etrafa kedi kakası arayın: Kediniz kum kabını kullanmıyorsa evin diğer noktalarına dışkı yapıp yapmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Eğer evin başka noktalarında da kedinizin kaka yaptığına dair bir ipucu yoksa kısmi ya da tam üretral tıkanıklık olabilir.
  • Kedinizin idrarında kan olup olmadığını kontrol edin: Sık veya uzun süreli idrara çıkma çabaları kedinizin kum kabına yetişemeden dışarıya idrarını yapmasına yol açabilir. Bu duruma idrarda kan, idrar yaparken inleme ya da ilgili organlarını aşırı temizleme ve yalama belirtileri de eşlik ediyorsa özellikle kedilerde böbrek yetmezliği ve mesane taşı habercisi olabilir. Veteriner kontrolünün ardından gerekli durumlarda idrar örneği incelenir ve röntgen çekilebilir. Mesane ve böbrek taşı teşhisi konması durumunda taşın düşmesini kolaylaştırıcı ilaçlar kullanılabilir ya da ameliyatla taşın kırılması gündeme gelebilir. Kedinizin daha fazla sıvı almasına yönelik tedbirlere başvurulabilir.
  • Stres ve anksiyete: Stresli bir ortamda bulunan ve kaygı durum bozuklukları yaşayan kedilerde dışarıya dışkılamak sıklıkla görülen bir davranıştır. Bu nedenle eğer evinizde gergin bir ortam varsa bu kedinize de yansıyacak ve kediniz kakasını ve idrarını dışarıya yapmaya yönelebilecektir.
  • Kusma, ishal ve kilo kaybı belirtilerine dikkat edin: Kedinizin kum kabı dışına yapmasına bu belirtiler de eşlik ediyorsa gastrointestinal sistemin herhangi bir kısmında bir rahatsızlık olduğunu göstermektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla iltihaplı bağırsak hastalığı olarak kendini gösterir. Bu durumda da acil bir şekilde kedinizin bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu durumda veteriner kesin teşhis için röntgen ya da ultrason isteyebilir.

Yaşlı Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Eğer sahiplendiğiniz kedi evinize yetişkinlikte veya yaşlılık döneminde geldiyse eski toprak olma ihtimali yüksektir. Buna karşın yeni ev arkadaşınız tuvalet eğitimini “unutmuş” olabilir ya da doğadan size gelen bir kediyse hiç bu eğitimi almamış olabilir.

Büyük kedilerde tuvalet eğitimi de yavru kedilerdeki gibi seyretmektedir. Yavru kedilerde uygulanan yöntemler ve dikkat edilecek noktalar yaşlı kediler için de geçerlidir. Yaşlı kediler de tuvalet kullanmayı çabuk öğrenme eğilimindedir ve kısa bir süre içinde yeni dostunuza bu alışkanlığı kolay bir şekilde kazandırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu