Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı ve Nezle

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı

Muhabbet kuşlarında en sık görülen sağlık problemlerinden birisi soğuk algınlığıdır. Bunun en büyük nedeni ani ısı değişimlerine maruz kalması, bir anda çok soğuk veya sıcak ortama girmesi veya rüzgara maruz kalmasıdır. Aynı şekilde banyo sonrası kuşun tam anlamı ile kurutulmaması ya da ıslanmaya maruz kalması da soğuk algınlığına neden olabilir.

Soğuk algınlığının en büyük belirtisi kuşun genel görünüşünde tüylerin kabarık olmasıdır. Çoğunluk ile kafeste çok fazla hareket etmezler ve bir kenara geçerek orada uyumayı tercih ederler. Eski enerjisi kalmamıştır ve genel halsizlik durumu söz konusudur. İştahsızlık görülebilir.

Tedavi için bir veteriner hekime götürmeniz en doğru olanıdır. Veteriner hekim gözetimde destekleyici bir tedavi ile kuşunuzun tekrar sağlığına kavuşması muhtemeldir. Fakat nedeni ortadan kaldırmak gerekir. Aksi takdirde tekrar aynı problemleri yaşarsınız.

Muhabbet Kuşlarında Nezle

Muhabbet kuşlarında yine sık görülen problemlerden birisidir. Nedenlerine bakacak olursak soğuk algınlığının nedenlerini burada da saymamız mümkündür. Fakat burada olaya mikroorganizmalar da karıştığı ve enfeksiyon oluşturduğu için durum biraz daha ciddi hal almaktadır.

Belirtilerini sayacak olursak; tüylerde kabarma, halsizlik, iştahsızlık öncelikli olarak sayılabilir. Fakat kuşun aksırması ve burun ile gözlerinden akıntı gelmesi nezlenin en büyük belirtileridir. Eğer tedaviye başlanmazsa ve hastalık ilerler ise burun deliklerinde tıkanıklık ve bunun sonucunda da solunum güçlüğü görülmeye başlar.

Nezle diğer kuşlara da bulaşabilecek bir hastalık olduğundan eğer bu tarz bir durumla karşılaşırsanız ve birden fazla kuşunuz varsa hasta kuşu diğerlerinden ayırmanız yapacağınız ilk hamle olmalıdır. Böylelikle diğer kuşlara bulaşmayı önleyebilirsiniz. Yine hasta kuşu karantina şeklinde sıcak bir ortama almanız gerekir.

Yukarıda saydığımız önlemler alındıktan sonra hastanın genel durumu ve hastalığın şiddetine göre uygun tedavi ve destekleyici tedavi veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.

Tedavi sonrasında kuşun hastayken bulunduğu ortam uygun şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu