Yavru Kedilerde Beslenme
Diğer memeli canlı türlerinde olduğu gibi kedilerde de kolostrum çok önemlidir. Kolostrum annenin ilk birkaç gün salgıladığı yoğun antikor içeren kıvamlı süttür. İçerdiği antikorlar ve diğer immun maddeler ile yavru kediye maternal bağışıklık kazandıran kolostrum yavru kedi tarafından ilk 24 saat içerisinde düzenli bir şekilde alınmalıdır. Alınacak kolostrum yavrunun bağışıklığını çok yakından ilgilendirmekte ve ilerisi için önem taşımaktadır. Eğer yavru kedi annesi tarafından beslenmiyorsa; ilk hafta içinde günde 8 kez anne sütü yerine geçecek mama ile beslenmelidir. Bu mamalar özel kedi süt tozu şeklinde satılmaktadır. Bu mamayı uygun şekilde hazırlayarak yavru kediye biberon ile vermek gerekir. 3. Haftaya kadar ise; bunu günde 5-6 kez vermek gerekmektedir. 3. Haftadan sonra kedi sütten kesilene kadar bu mamaları günde 3-4 kez vermekte fayda vardır.
Yavru kedi; 4-5 haftalık yaşa geldiğinde yavaş yavaş sütten kesilmelidir. Bu dönemden sonra kediyi yarı katı ve katı gıdalara alıştırmak gerekmektedir. Bu dönem için en uygun gıdalar; yavru kedi mamalarıdır. Konserve mamaları ve kuru mamaları bu dönemde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yavru kedi 8 haftalık yaşa kadar anne sütü ve ek besinler ile beslenebilir. 8 Haftadan sonra ise; anne sütünden kesilirler. İlk 3-4 hafta anne sütü; 5-7. hafta anne sütü ve yarı katı yavru kedi mamaları 7-8. haftada ise yavaş yavaş kuru mamalar başlatılmalıdır.
Kedi 8 haftdan sonra mamalar ile beslenmeye başlanabilir. Bu dönemde yüksek protein içeren yavru kedi mamaları kullanılmalıdır. Her dönemde canlıların ihtiyacı farklı olduğundan dolayı; en uygun amma seçilmeli, kedi düzensiz beslenmemelidir. Diğer önemli bir noktada öğün sayısıdır. 2 aylık kedi için 4 öğün, 2-5 ay arası günde 3 öğün, 5-12 ay arasında ise günde 2 öğün mama verilebilir. 12 aylıktan sonra kediler erişkin kedi olarak değerlendirilebilir.
Bu dönemde beslenme daha farklı olacaktır. Sitemizde arama yaparak bu konu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.