Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Yöntemleri

Japon balıklarında cinsiyet ayrımı diğer birçok balık türüne göre daha zordur ve ciddi anlamda tecrübe gerektirir. Fakat bu konu üzerine biraz çalışmış ve göz alışkanlığı elde etmiş kişilerin ayrım yapması daha kolay ve hızlı olmaktadır. Genel olarak baktığımızda Japon balıklarında cinsiyet ayrımı için dünyada farklı birkaç yöntem uygulanmaktadır. Anüs kontrolü ve karın doku en sık kullanılan yöntemlerdir. Çiftleşme döneminde ise solungaçlardan ayrım yapmak ve bu yöntemle özellikle erkek Japon balığını belirlemek çok daha kolaydır.

Japon balığı besleyenler ve Japon balığının cinsiyetini merak edenler, aynı zamanda üretim için Japon balığı cinsiyeti belirlemek durumunda kalanlar için en sık kullanılan birkaç yöntemi paylaşacağız.

Anüs Kontrolü Yöntemi

Tecrübe gerektiren ama alıştıktan sonra kolay olan bir yöntemdir. Genellikle doğru sonuç elde edilir. Burada bakılacak nokta balığın anüsü ve anüs çevresidir. Erkek olan Japon balıklarında anüs küçük ve anüs ile anüs yüzgeci neredeyse birleşik vaziyettedir. Dişi Japon balıklarında ise anüs daha büyüktür. Ayrıca anüs ile anüs yüzgeci arasındaki mesafe daha fazladır. Bu aslında üreme esnasında balıkların kullanımı ile alakalıdır. Erkek balıkta anüs ve anüs yüzgeci çok yakındır ve neredeyse birleşik durumdadır. Bu sayede spermleri yüzgeç aracılığı ile rahatlıkla yayabilir. Dişilerin ise yumurtaları yapışkandır. Yüzgeç kısmının anüse uzak olması yumurtaların yapışmasını engeller.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Anüs Kontrolü Yöntemi ile Japon Balıklarında Cinsiyet Ayrımı

Karın Kontrolü Yöntemi

Bu yöntemde balık alınır ve sır üstü çevrilir. Karın boşluğunun arka kısmına doğru parmak ile hafifçe bastırılır. Eğer parmak içeri doğru giriyorsa ve bir yumuşaklık varsa balık dişidir. Fakat parmak sert bir yapı ile karşılaşmış ise bu erkek Japon balıklarında olan kıkırdak kısmıdır ve balık erkektir. Bu yöntem alanında uzman olan ve daha önce bu işlemi yapmış kişiler tarafından yapılmalıdır. Doğru sonucu bulmak zaten tecrübe gerektirir. Aynı zamanda işlem sırasında balığa zarar verme ihtimali olabileceğinden oldukça dikkatli bir şekilde davranmak gerekmektedir.

Solungaç Kontrolü Yöntemi

Bu yöntem basit bir yöntemdir. Fakat sadece üreme zamanında erkek balıkları belirlemek için kullanılabilir. Üreme döneminde erkek Japon balıklarında solungaç kapakları üzerinde çok küçük (toplu iğne başı kadar) beyaz benekler oluşur. Bu benekler balığın erkek ve üremeye hazır olduğunu gösterir. Evde beslenen Japon balıklarını dikkate aldığımızda genellikle üreme davranışı sergilemezler. Yani evlerde Japon balığının üremesi ve yavru vermesi oldukça zordur. Bu nedenle damızlık amacıyla Japon balığı besleyenlerin daha çok işine yarayabilecek bir yöntemdir.

Erkek Japon Balığı
Üreme Dönemindeki Erkek Bir Japon Balığı

Japon balıklarında cinsiyet belirleme tecrübe gerektirmekte ve zordur. Birçok yöntemde ise %100 doğru sonuçlar alınmaz. En doğru sonuç alınabilecek yöntem ise DNA yöntemidir. Balıktan alınacak çok küçük bir örnek ile DNA testi yapılarak cinsiyet herhangi bir yaş ve büyüklükte belirlenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu