2021 Devlet ve Özel Sektörde Veteriner Hekim Maaşları

Veteriner hekimler, devlette ve özel sektörde çok geniş bir iş alanına sahiptir. Bu durumdan dolayı veteriner hekim maaşları da farklılıklar gösterebilmektedir. Devlette çalışan veteriner hekimler arasındaki maaş farkı çok fazla olmasa da, özel sektörde çalışan veteriner hekimlerin maaş skalası çok daha geniştir. Tabi ki veteriner hekimlerde maaşı etkileyen birçok farklı kriter vardır. Özellikle özel sektörde çalışan veteriner hekimlerde bu durum daha belirgindir. Bu konumuzda 2021 yılı için yaklaşık veteriner hekim maaşlarını vereceğiz.

Konunun detaylarına geçmeden önce şunu tekrar belirtmek isteriz. Mezun olunan üniversite, mesleki geçmiş, mesleki tecrübe, iş koluna ait olan tecrübe, eğitimdeki ekstralar, yabancı dil bilgisi gibi birçok faktöre başı olarak maaşlar değişebilmektedir.

Devlette Çalışan Veteriner Hekim Maaşları

Devlette veteriner hekimler genellikle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi bazı bakanlıklarda da az da olsa veteriner hekim kadroları bulunmaktadır. Devlet memuru olarak çalışan veteriner hekimlerin maaşlarını etkileyen en önemli faktörler çalıştıkları bölge, dereceleri ve çalıştıkları kurumdur. 2021 yılı için devlette çalışan veteriner hekimler 6.500-8.000 TL arasında maaş alacaktır. Bu maaşlar yeni başlayan veteriner hekimler içindir.

Uzun süre devlette görev almış ve idari pozisyonlarda görev alan veteriner hekimlerin maaşları daha yüksektir. İl ve ilçe müdürleri, kurum başkanlıklarına ait müdürlükler, genel müdürlükler ve müsteşarlıklarda idareci pozisyonunda görev alan veteriner hekimler daha yüksek maaşlar almaktadır.

Özel Sektörde Çalışan Veteriner Hekim Maaşları

Veteriner hekimlerin özel sektörde çalışma alanları oldukça geniştir. Büyükbaş hayvan çiftlikleri, kesimhaneler, kuluçkahaneler, hayvan hastaneleri, veteriner klinikleri, yem fabrikaları, et ve et ürünü üreten fabrikalar, süt ve süt ürünü üreten fabrikalar, beyaz et entegre tesisleri, balık üretim tesisleri, ilaç ve aşı firmaları, yem katkı firmaları öncelikli olarak veteriner hekimlerin çalışma alanları arasındadır.

Aslında her yıl Veteriner Hekimler Odası asgari veteriner hekim maaşını belirlemektedir. Veteriner hekim çalıştıran işverenler ve veteriner hekimler iş sözleşmesini yaparken buna uymak zorundadır. 2021 yılı için asgari veteriner hekim maaşı 6.200-6.500 TL arasındadır. Yani işveren bu rakamın altında maaş veremez ve çalışan veteriner hekimde bu maaşın altında çalışamaz. Fakat özellikle yeni mezun veteriner hekimler, mesleki tecrübe kazanmak adına daha düşük maaşlar yasal olmasa bile çalışabilmektedir.

Yeni mezun veteriner hekimler özel sektörde 3.000-5.000 TL arası maaşlara çalışmaktadır. Bu özellikle büyükbaş ve pet kliniklerinde olan bir durumdur. Her ne kadar bu durum yasal olmasa da, piyasa şartlarında bu tarz gerçekler ile karşı karşıyayız.

Bunun dışında özellikle kurumsal şirketlerde çalışan veteriner hekimler başlangıçta 6.000-8.000 TL arasında maaşlar almaktadır. Özel sektörde başarılı veteriner hekimlerin kariyer anlamında ilerlemesi çok daha hızlı ve kolay olmaktadır. Kariyer anlamında kendisini geliştirmiş ve güzel pozisyonlara gelmiş veteriner hekimler 15.000-20.000 TL gibi maaşlara çalışabilmektedir.

Sonuç olarak 2021 yılı için öngördüğümüz ve yaptığımız araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veteriner hekim maaşları aşağıda yer almaktadır.

2021 Veteriner Hekim Maaşları

  • Devlette Yeni Başlayan Veteriner Hekim Maaşları: 6.000-8.000 TL
  • Devlette İdari Pozisyonda Veteriner Hekim Maaşları: 8.000-14.000 TL
  • Kurumsal Özel Sektörde Yeni Mezun Veteriner Hekim Maaşları: 5.000-8.000 TL
  • Kurumsal Özel Sektörde Tecrübeli Veteriner Hekim Maaşları: 7.000-10.000 TL
  • Kurumsal İdaresi Pozisyonda Veteriner Hekim Maaşları: 10.000-20.000 TL
  • Küçük İşletmelerde Yeni Mezun Veteriner Hekim Maaşları: 3.000-5.000 TL
  • Küçük İşletmelerde Tecrübeli Veteriner Hekim Maaşları: 5.000-8.000 TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu