Köpeklerde Beslenme İncelikleri
Köpeklerin gereksinimleri bizlerle aynı değildir, fakat onlar da bütün besinlere ihtiyaç duymaktadırlar. Köpekler için günlük besin alım miktarı diye resmi bir miktar önerisi bulunmamaktadır. Yetişkin bir köpek; 4.4 g protein, 1.3 g yağ, 0.4 g linolenik asit (Çoklu doymamış yağ, F vitamini olarak bilinir. Yaşam için zorunludur.) ve 15.4 g karbonhidrata ihtiyaç duyar.
Köpeklerin büyümesi ve vücut onarımı için proteinler esastır. En iyi beslenme için, biyolojik olarak yüksek değere sahip; yumurta (biotinin emilmesini engelleyen avidin içerdiğinden pişirilmiş olmalı), kas eti, balık eti, soya fasulyesi, süt (Genellikle ishale sebep olur, bu nedenle daha çok süt ürünleri olan yoğurt ve çiftlik peyniri tavsiye edilir.) ve maya tercih edilebilir.
Karbonhidratlar; genelde köpeklerde enerji ihtiyacı için kullanılır. Fakat beslenmede % 50-60’ı geçmemelidir.
Yağlar enerji kaynağıdır. Aynı zamanda cilt ve tüyler için önemlidir. Yetersizliği büyüme yavaşlaması, tüylerin kalınlaşması, cildin kabarıp dökülmesi gibi sorunlara yol açar. Kuru mamaya 1 çay kaşığı mısır yağı eklenmesi önerilebilir.
Bir köpek yavrusunu fazla beslemeyin, bu irileşmeye değil iskelet ve obezite problemine yol açar.
Köpeklerde Pireleri Önleyici Beslenme Önerileri
Köpek mamasının içine karıştırılmış olan bira mayası ve sarımsağı yedikten sonra ortaya çıkacak kokudan pireler nefret ederler.
4 aylık 8.2 kg labrador köpeğimi günde 3 kere pakette yazan ölçüde Acana mamayla besliyorum. Ancak son birkaç günde göz çevresindeki tüyler ciddi ölçüde döküldü. Tüm vücudu kaşınıyor. Mamaya başlayalı 15 gün oldu. Alerji olup olmadığı veya bunun mama kaynaklı bir durum olup olmadığının kesin bir anlama yolu var mıdır?
Anlattığınız duruma göre alerji olma ihtimali yüksek ama bunu tam olarak belirleyebilmek için bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi ve alerjinin mamadan mı kaynaklı olduğunu net olacak tespit için bazı uygulamaların yapılması gerekir.
İki gün önce sokakta yavru bir köpek buldum. Küçücük daha, dayanamadım aldım eve getirdim. İnliyor, kusacak gibi oluyor ama kusmuyor ve yemek yemiyor. Karnını okşuyorum inlemesi çoğalıyor. Bu sabah tuvaletteyken yakaladım, ishal gibi galiba. Ne yapmam gerekir? Evde tedavi edebilir miyim?