Cennet Papağanı Özellikleri

Cennet papağanı, en çok beslenen papağan türlerinden birisidir. Aynı zamanda sevda papağanı veya aşk kuşu olarak bilinmektedir. Küçük papağan türleri arasına giren bu kuşun anavatanı Afrika’dır. Latincede Agapornis roseicollis ismi ile anılır. Yaklaşık boyutları 12-17 cm arasında değişmekle beraber ortalama 15 cm boyuta sahiptir. Ağırlıkları ise 40 ile 60 gram arasında değişmektedir. Yaşam süreleri ise ev ortamında yaklaşık 12 yıldır. Bakımı kolay olan bir papağan türüdür. Fakat konuşma yetenekleri ile bilinen papağanların bu türünün konuşma yeteneği yoktur. Yüksek ses seviyesine sahiptir, tiz bir sesi vardır ve aşırı öttüğünde rahatsızlık verebilir.

Cennet Papağanı Genel Özellikleri

Cennet papağanının doğal yaşam alanı Afrika’daki nemli ve sıcak bölgelerdir. Nemli ve sıcak bölgeleri severler, bu bölgelerdeki bitki tohumları ile beslenirler. Özellikle Hint okyanusunda bulunan adalarda oldukça fazla sayıda bulunurlar. Genellikle ana rengi parlak yeşil tonlarıdır. Baş kısmı kırmızı, boyun çevresi turuncu ve sarı renklidir. Fakat bu renkler dışında farklı renklerini görmekte mümkündür. Keskin ve sivri gaga yapısına sahiptir. Kuyrukları küt uçludur.

Ortalama Boyları: 12-17 cm
Ortama Ağırlıkları: 40-60 gr
Ortalama Yaşam Süreleri: 10-15 yıl

Cennet papağanları oldukça oyuncu ve sosyal kuşlardır. İnsanlar ile iyi iletişim kurarlar. Evlerde bakılacağı zaman çift olarak bakılması önerilmektedir. Eğer tek bakılacak ise oldukça fazla ilgi bekler. İlgi göstermek ve ona oldukça fazla zaman ayırmak gerekmektedir. Yine tek bakılacak ise kafesinin dizaynı ona göre yapılmalı ve bol oyuncak içermelidir. Günün özellikle sabah saatlerinde seslerini daha fazla duyabiliriz. Konuşma yetenekleri yok diyebiliriz. Çok aşırı uğraşlar sonucunda erkek olan cennet papağanları belki birkaç kelime öğrenebilir.

Cennet Papağanı Kafes Seçimi

Evlerinde papağan beslemeyi düşünenler için papağan seçiminden sonraki en önemli aşama kafes seçimidir. Çünkü papağanının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi, stresten uzak kalabilmesi için kafesler oldukça fazla önem taşımaktadır. Öncelikli olarak kafes papağanların rahatlıkla hareket edebileceği büyüklükte olmalıdır. Cennet papağanları için yuvarlak kafeslerden ziyade köşeli olan kafesler tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca büyük kafeslerin seçilmesi gerekmektedir. Yine kafesin telleri uygun aralığa sahip olmalıdır ve kuşların tırmanabilmeleri için yatay tellerde olmalıdır.

Kafes aksesuarlarına geçecek olursak en az 2 adet yemlik uygun olacaktır. Uygun bir suluk yine önemlidir. Tünek olarak ise ahşap tünekler tercih edilebilir. Kafes içerisine, kafesin büyüklüğüne göre 4-5 adet tünek koyabiliriz. Kafesiniz oldukça büyükse bu sayıyı artırabilirsiniz. Bunun yanında oyuncaklar ile kafes zenginleştirilmelidir. Özellikle tek bakılan cennet papağanlarında bu konu oldukça önemlidir. Bunun yanında gaga taşı ve kalamar kemiği koymak gerekmektedir.

Kafesin düzenli olarak temizliği yapılmalıdır. Yem ve su mümkün olduğunca günlük taze olarak konulmalıdır.

Cennet Papağanı Beslenmesi

Doğal ortamlarında tohumlar ile beslenen bir kuş türüdür. Bu anlamda karışık tohumlar ve tahıllar içeren hazır papağan yemleri kullanılabilmektedir. Cennet papağanları için özel hazırlanmış yemleri bulmak kolay olmayabilir. Bu nedenle muhabbet kuşu veya sultan papağanı yemleri kullanılabilmektedir. Ayrıca ara ara meyve ve sebze parçaları verilebilmektedir. Ballı kraker yine verebileceğiniz yemler arasında yer almaktadır.

Cennet Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Bu kuşlarda dış görünüşe bakarak cinsiyet ayrımı yapmak pek mümkün değildir. En kesin cinsiyet ayırma yöntemi DNA testidir. Bazı ufak detaylar ile cinsiyet konusunda bir fikir elde edilebilir. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; erkek cennet papağanlarının kuyruk tüyleri ovaldir. Dişilerin ise kuyruk tüyleri genellikle aynı uzunluktadır ve düz bir şekilde biter. Diğer bir ayrım noktası ise; erkeklerde tüneme sırasında ayaklar arasında kalan mesafe daha azdır, dişilerde bu mesafe biraz daha fazladır. Erkeklerin kafası oval, dişilerin biraz daha düzdür.

Cennet papağanlarında cinsiyet ayrımı için yukarıda verdiğimiz ipuçları olsa da kesin ayrım maalesef dış görünüşe bakarak mümkün değildir. DNA testleri ile ancak tam anlamı ile cinsiyet belirlenebilir.

Cennet Papağanı Yaş Tayini

Tam olarak yaş tayini yapabilmek mümkün değildir. Fakat bazı özelliklerine bakarak en azından bir tahminde bulunmak mümkün olabilmektedir. Cennet papağanlarında gagaya bakarak bir tahminde bulunmak mümkün olabilmektedir. Yavru olanlarda gaga rengi kahverengi ve turuncu renktedir ve yaş ile beraber bu kırmızı renge döner. Cennet papağanlarında gaga rengi tamamen kırmızı renge dönmüş ise 3 aylıktan büyüktür diyebiliriz. Cennet papağanlarında gaga rengi kırmızı olmasına rağmen sevda papağanlarında beyazdır. Aynı zamanda ayaklarında kahverengi benek olan kuşlar yavrudur. Bu benekler 5 aylıktan sonra olmaz. Eğer ayaklarında benek yoksa 5 aylıktan büyüktür diyebiliriz.

Cennet Papağanı Eğitimi

Eğitim anlamında kısıtlı bir papağan türüdür. Konuşma yetenekleri neredeyse yoktur. Eğitim bu türler için sadece sahibine alışmayı kapsamaktadır. Eğitim süreci uzundur ve sabır istemektedir. Oldukça hassas bir tür olduğundan dolayı eğitim esnasında ona vereceğiniz korku veya endişe ciddi sorunlara ve eğitimin yarım kalmasına neden olabilmektedir. Yanında yüksek sesle konuşulmamalı, bağırılmamalı, ceza verilmemeli ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Aşama aşama ona yaklaşmalısınız. İlk aşamalarda düşük ses tonu ile onunla konuşabilirsiniz. Size öterek karşılık verdikten sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada eliniz ile beslemeye çalışabilirsiniz. Eğitimin için papağanının 2 aylıktan küçük olması oldukça fazla avantaj sağlayacaktır.

Cennet Papağanlarında Üreme

Ev ortamında üremesi kolay olan papağan türlerinden birisidir. Birçok papağan türünün bilindiği gibi ev ortamında üremesi oldukça zor ve zahmetlidir. Hatta bazı türler için bu neredeyse mümkün değildir. Cennet papağanlarında durum bu şekilde değildir. Uygun eş ve uygun ortam olduğunda rahatlıkla üreyebilmektedir.

Öncelikli olarak eş seçimi önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus göz bantlarıdır. Göz bantlarının ince veya geniş olmasına göre eş seçimi yapılmasında fayda vardır. Üreme dönemlerinde kafese yavruluk takmanız gerekmektedir. Bu yavruluk içerisine ince kemirgen talaşı koyabilirsiniz. Çiftleşmeden sonraki 10. günde genellikle dişi ilk yumurtayı yapmaktadır. Ortalama olarak 48 saat ara ile toplamda 5 yumurta yaparlar. Kuluçka süresi 21-25 gün arasında değişiklik göstermektedir. İlk haftadan sonra doluluk kontrolü yaparak boş yumurtaları ayırabilirsiniz. Yavrular 45 günlük olduklarında yuvadan çıkarlar ve 2. aydan itibaren tek başlarına yaşayabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu