Köpeklerde Dışkı Yeme Problemi

Köpeklerde görülen ciddi davranış problemlerinden biriside kaprofaji olarak adlandırdığımız dışkı yeme problemidir. Dışkı yeme özellikle köpeklerde sık görülür. Kedilerde ise çok nadir olarak görülmektedir. Köpeklerde kaprofaji genellikle kendi dışkılarını yeme şeklinde ortaya çıkar. Fakat bazen kendi dışkıları dışında başka köpeklerin, kedilerin, atların ve diğer bazı hayvanların dışkılarını yeme şeklindede görülebilir.

Köpeklerde dışkı yeme problemi birçok psikolojik ve fizyolojik sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yavru köpeklerde daha sık görülür. Bu davranış bozukluğunun altında yatan sebebi ve hastalığı bularak öncelikli olarak buna karşı önlemler almak çok daha doğru olacaktır.

Köpeklerde Kaprofaji Nedenleri

Yukarıda dediğimiz gibi bu sorun birçok farklı nedenden kaynaklı olabilir. Stres, içgüdüsel davranış, paraziter problemler, vitamin ve mineral eksiklikleri, kötü alışkanlık, sistemik ve metabolik hastalıklar bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Genel olarak dışkı yeme çok ciddi problemlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaz. Fakat müdahale edilmediği takdirde ciddi sıkıntılara neden olabilir.

Başlıca nedenler arasında;

  • Yalnızlık sendromu ve kendini yalnız hissetme
  • Strese neden olabilecek her türlü faktör
  • Egzersiz Eksikliği, yeterince yürüyüş yaptırılmaması
  • Sahibinin ilgisini çekmek ve oyun istemesi
  • Vitamin eksiklikleri
  • Parazit problemleri ve parazit tedavisindeki aksamalar
  • Beslenme bozuklukları, dengesiz ve düzensiz beslenme
  • Sindirim sistemi hastalıkları ve bazı sindirim sistemi problemleri
  • Köpeklere cazip gelen dışkı kokuları

sayılabilir.

Özellikle kedi mamalarının kokusu köpekler için çekicidir. Kedi maması ile beslenen kedilerin dışkıları bazen bu mamalar gibi kokar ve köpekler için çekici hale gelebilir. Kedi maması yiyen köpeklerdeki en büyük sebep budur.

Köpeklerde Kaprofaji Çözümü

Öncelikli olarak altında yatan nedeni belirlemek gerekir. Özellikle yavru köpeklerde neden ne olursa olsun bu durumu alışkanlık haline getirme ihtimalleri yüksektir. Bu durumda çözüm daha zor olmaktadır. Bu nedenle eğer böyle bir problem söz konusu ise en kısa sürede çözüm aramak ve bir veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

Eğer böyle bir sorun varsa öncelikli olarak bazı testler ve deneyler yapılabilir. Bu bir hastalıktan kaynaklı mı? Yoksa davranış problemi mi? Bunu belirlemek için çeşitli yöntemler vardır. Bu durum belirlendikten sonra nedene yönelik olarak çözüm bulunur.

Eğer vitamin veya mineral eksikliği, parazit veye sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklı bir sorun varsa bu durumların tedavisi ile olay ortadan kalkar.

Davranış problemi olarak karşımıza çıkanlarda ise tedavi süreci biraz daha uzundur. Köpek ile özel olarak ilgilenmek dışkı yapması sonrasında yemesini engellemek ve ödüllendirmek gerekir.

Özellikle köpeklerde tuvalete alıştırma dönemine dikkat etmek gerekir. Davranış kaynaklı dışkı yeme problemi genellikle bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde duruma göre farklı ortamlar denemek, genelde kullanılan gazete kağıdı dışında talaş gibi bazı ürünleri kullanmak faydalı olabilir. Tabi ki bu tarz bir uygulama yaparken dikkatli olmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu