Sevda Papağanı Hakkında Bilgi
Sevda papağanları ile cennet papağanları arasında ülkemizde bir anlam karışıklığı vardır. Cennet papağanları; tüm Dünya’da sevda papağanı olarak bilinen grup içerisinde yer alır. Bu nedenle sevda papağanlarını geniş bir başlık içerisinde ele almak istedik. Bu grup içerisinde; cennet papağanları, siyah kanatlı sevda papağanı, kırmızı kafalı sevda papağanı, lilian’s sevda papağanı, gül yüzlü sevda papağanı gibi papağanlar yer almaktadır.
Sevda papağanları eşlerine oldukça düşkün olan papağanlardır. İsmi de buradan gelmektedir. Çift olarak beslemek en doğru olanıdır ve kuşun sağlıklı ve mutlu olması için bu gereklidir. Günün büyük bir çoğunluğunu çiftler birbirleri ile ilgilenerek geçirirler. Çift olarak beslemek uygundur demiştik. Fakat tek olarak beslenenlerde kuş sahibine büyük ilgi duyar ve karşılığında da büyük bir ilgi bekler. Anavatanları Güney Afrika’dır.
Genel Fiziksel Özellikleri
9 farklı türü olan sevda papağanlarının genel özelliklerinden bahsedecek olursak. Güçlü ve büyük gagalara sahiptir, birçok farklı renk kombinasyonunda olabilirler. Boyları ortalama olarak 12-18 cm arasındadır. Kısa ve küt tüylere sahiptirler. Gürültülü papağan türlerinden birisidir. Kaba ve şiddetli sesleri vardır. Konuşma yetenekleri çok gelişmiş değildir. Fakat iyi bir eğitim ile bazı kelimeleri tekrar edebilirler.
Genel Bakım Kuralları
Dediğimiz gibi çift beslemek daha iyi olacaktır. Çünkü eşlerine düşkün papağanlardır ve aşk yaşamayı severler. Tek besleyecekseniz ona büyük bir ilgi göstermeli ve onunla ilgilenmelisiniz. Oldukça meraklı ve yaramaz kuşlardır. Bu nedenle evde serbest dolaştıkları zamanlarda dikkatli olmak gerekir. Hem kendilerine hem de ev eşyalarına zarar verebilirler. Sahibi evdeyken genellikle sahibinin başında ve omzunda durmayı severler.
Beslenme
Doğal ortamlarında tohumlar ve meyveler ile beslenirler. Evde bakılanlarda aynı şekilde beslenebilirler. Hazır satılan yemlerden muhabbet kuşu yemlerini kullanabilirsiniz. Arada meyveler ile takviye yapabilirsiniz.
Nasıl konuşturabiliriz?
Erkan sevda papağanı konuşmaz, en fazla 4 heceli bir şey der. Fazlasını bekleme. 🙂
Benimki küfür bile ediyor 😂
Merhaba, yeni sevda papağanı aldım. Nasıl beslemeliyim, neyi severler, oda sıcaklığı nasıl olmalıdır? Bilgi verir misiniz?
Sevda papağanı fiyatı ne kadar? Ve benim beyaz güvercinin var nasıl bir bakım yapabilirim? Birde muhabbet kuşum var nasıl bakmam gerekir?
Fatma sevda kuşlarının fiyatı sabit değildir, gittiğin yer kaça satarsa artık yalnız en düşük 100 liradan başlıyor 250 liraya kadar çıkar. Muhabbet kuşuna ise haftada bir yeşillik, yumurta, havuç veya armut, elma ver. İlkten yemese endişe etme alışmadığındandır. Suyuna ise mutlaka 5-6 damla elma sirkesi damlat. Yine yıkadığın zaman sprey ise suyu fısfısla yıkadığın suyun içine de 5-6 damla elma sirkesi ekle; kaşınma, pire biter ve rengi daha canlı olur.
Merhaba benim sevda papağanımın sırtında tüyleri döküldü ve pek yükseklere uçamıyor. Sebebi tüy dökümünden mi yoksa hastalık mı?
Merhaba benim sevda papağanı var, nasıl yıkanmalı acaba?
İleride bir papağan daha alacağım, kakadu papağanı 1 yıl içinde bir sorun olur mu?
Sevda papağanımın yanına bir de erkek cennet papağanı yada farklı bir renk sevda papağanı alacağım, papağan benden uzaklaşır mı?
En iyi nasıl beslenmeli?
En kolay nasıl eğitebilirim?
Benimde sevda papağanım var. Nasıl yıkamalıyım acil cevap verirseniz sevinirim.
Ilık suyu aç, muslukta yıka… Çok güzel, komik oluyor. Ben yapıyorum.
Merhaba, yeni sevda papağanı aldım bir arkadaşımdan ama cinsiyetlerini bilmiyorum. Çift olarak almıştım, nasıl anlarım? Birde çiftleşme dönemi için yuva aldım ama 1 haftadır kuşlar ailemden kimi görürse görsün yuvalarına kaçıyorlar. Akşamları orada yatıyorlar bir yem yemeye arada çıkıyorlar. Neden acaba?
Merhaba benim çift sevda kuşum var. Erkeği alalı 1 sene oldu. Eşini kendi seçti fakat çiftleştikleri halde yumurta boş çıkıyor. Ayrıca bu aralar erkek dişinin ayağını ısırıyor ve dişi sürekli kaçıyor ne yapmalıyım?
2019’da ben netten yorumlara bakmadan erkek cinsiyet, 8 aylık sevda kuşu almış oldum. İlk hafta ürkek olduğu için sesi yoktu ben de ne güzel sakin hayvan diyordum ki foyası kısa zamanda meydana çıktı. Kafesten çıkarmasan hayvan hiç susmuyor. Komşular şikayete geliyor. Kafesten çıkarınca da kafese girmiyor. Her yeri kemiriyor, oraya buraya pisliyor. 1 sene olacak artık ben yoruldum. Dışkı eğitimi falan var diyorlarsa bile yalan inanmayın. Habire yiyor ve bağırıyor. Hani dışarı salsam bu seferde kedi yer diye üzülüyorum. Büyük kafes alacağım, bir de dişi kuş; çift yaşasınlar. Yine agresif öter, bağırıp çağırırlarsa kuşları kim isterse ona vereceğim.
Çok güldüm yorumunuza 🙂 Bu kuşlar böyle biraz deli dolular, başka bir türe geçmenizi öneririm.
Merhaba, bizde yeni sevda kuşu aldık, o çok cana yakın ben korkuyorum gagası çok büyük kekdiği zaman acıtıyor. Yıkamak istiyor ama yıkayamıyorum. Dışarı çıkartmıyorum ama çok seviyorum. Bugünlerde sürekli kendini kaşıyor. Pire veya bit mi oldu çokta temiz olmasın diye ne yapmalıyım?
Merhaba kedimde 2 gündür sanırım karın ağrısı var, halsiz ve biraz ilgisiz. Ağrı olduğu zamanlar hırçınlaşıyor ve ovmamı istiyor. 2 gün önce ishal, bugün kabızlık şikayeti vardı. Ağrı olduğu sıralarda hafif titreme de oluyor. Çok ciddi bir şey mi yardımcı olabilir misin?