Deniz Akvaryumlarında Kullanılabilecek Mercan Türleri
Her akvaryum kendi kapsamında bir ekosistem olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda gayet tabi bir deniz ekosistemi yalnızca balıklardan oluşmak durumunda değildir. Sayılabilecek diğer türler; deniz yıldızı çeşitleri, deniz hıyarı çeşitleri, salyangoz grupları ve bunların çeşitleri, yengeçler ve son olarak ise eklem bacaklılar olabilir. Akvaryum sahipleri; bir ekosistemin nasıl işlediğini iyi bilmelidir. Bu konuda ele almamız gereken nihai konu; akvaryum içerisinde bir canlı bulundurmak yerine, birbirini tamamlayabilecek binlerce canlıya yer vermektir. Bilmek gerekir ki; kimi deniz canlıları bir başka canlı türü ile beslenir iken kimi deniz canlıları da onların kalıntıları ile beslenmektedir. Bu ekolojik dengenin deniz akvaryumlarında sağlanması halinde sıra dışı bir güzellik ile karşılaşmak da muhtemeldir. Deniz akvaryumu mercan çeşitleri ve bu mercanların yaşam şekilleri hakkında ayrıntılı bir bilgi sizi bekliyor.
Acropora Mercanı
Mercanın habitatı ve ana vatanı genel itibari ile; Pasifik, Karayipler, Hint Okyanusu, Kızıl Deniz olarak bilinmektedir. Acropora mercanının beslenme biçimi ise; ışık, fotoplankton, zooplankton, tortu ve son olarak da pislikler olarak bilinir. Gereken ışık seviyesi ise; yüksektir. Mercanın bakım zorluğu yok denecek kadar azdır. Bunlara ek olarak ise; agresifliğinin çok fazla olduğunu da söylemek gerekir.
Euphyllia Mercanı
Mercanın habitatı ve anavatanı olarak; Kızıldeniz bilinmektedir. Fakat bazı bilgilere göre de Kızıl denizden Samao’ya kadar olabileceği de belirtilmektedir. Euphyllia mercanının beslenme biçimi; ilk olarak ışık ile başlar. Buna ek olarak ise; fotoplankton, zooplankton, tortu, artıklar ve balıklar, karidesler, salyangozlar da sayılabilir. Mercan; orta bir agresifliğe sahiptir. Buna ek olarak ise; düşük ışık ile orta dereceli zorluğu bulunan bakım hallerini de belirtmekte fayda var.
Meandrina Mercanı
Mercanın habitatı ve anavatanı; Karayipler, Brezilya olarak bilinmektedir. Meandrina mercanının beslenme özelliği; balık, tortu, artılar, ışık, fotoplankton, zooplanktondur. Mercan için ışık şekli düşük olmalı iken akıntı hallerinin az olduğunu bilmek gerekir. Meandrina mercanının bakım zorluğu orta dereceli bazen ise kolay kategorisinde yer almaktadır. Çok fazla agresiflik başlığı söz konusu olur ise bu halde agresifliğin orta dereceli olduğunu belirtebiliriz.
Sinularia Mercanı
Sinularia mercanının anavatanı ve habitatı; Kızıl deniz ile Hint pasifiği olarak bilinmektedir. Mercanın beslenme biçimi ise; ışık ile başlar ve sonrasında; fotoplankton, zooplankton, tortu ve artıklar ile de devam eder. Sinularia mercanı düşük ışık oranını tercih eder iken çok yüksek akıntısı da azdır. Buna ek olarak mercanın bakım zorluğu yok denecek kadar azdır. Ve Sinularia mercanının agresiflik derecesi de ortadır.
Alcyonium Mercanı
Alcyonium mercanının habitatı ve anavatanı; Kızıl Deniz ile Hint Pasifiğidir. Mercanın beslenme şekli ise; ışık ile başlar; tortu, atıklar, fotoplankton, zooplanktonlar ile devam eder. ışık tercihi düşük iken çok yüksek akıntısı az ve bunlara ek olarak; çok fazla da agresif değildir. Alcyonium mercanının son olarak; bakım zorluğu da orta bir derecededir.
Favia Mercanı
Favia mercanının anavatanı ve habitatı; Karayipler, Brezilya, Batı Afrika, Kızıldeniz, Doğu Afrika, Hint Okyanusu gibi çok fazla bir sayıyı kapsamaktadır. Mercanın beslenme şekli ise; balık tortusu ve artıkları, ışık, fotoplankton ve zooplankton şeklindedir. Işık orta dereceli iken çok yüksek akıntı hali orta derecelidir. Bakım zorluğu yok denecek kadar az olan mercanın son olarak agresiflik derecesinin de orta olduğu bilinir.
Nemenzophyllia Mercanı
Mercanın anavatanı ve habitatı; Filipinler, Endonezya, Yeni Gine ve Solomon Adalarıdır. Nemenzophyllia mercanının beslenme şekli; ışık, balık, tortu ve artıklar şeklindedir. Işık hali düşük iken mercanın agresifliği yok denecek kadar azdır. Son olarak mercanın bakım zorluğunu da kolay olduğunu söyleyebiliriz.
Spirographis Spallanzanii Mercanı
Mercanın habitatı ve anavatanı; kesin olarak Ak denizdir. Buna ek olarak mercanın düğer tüp kurtçuklarının tüm denizlere yayılmış olduğunu da belirtmek gerekir. Spirographis spallanzanii mercanının beslenme şekli; ışık ile başlar; tortu, artıklar, fotoplankton, zooplanktonlar olarak devam eder. Mercanın ışık hali; orta ve yüksek derecelidir. Bakım zorluğu normal iken sıcaklık derecesinde ki hassasiyetini de belirtmekte fayda vardır. Bu bağlamda mercanın dayanabileceği maksimum sıcaklık yirmi beş derece olarak bilinir. Mercanın boyu otuz santime kadar gelebilir iken akvaryum ortamında yaşama alışkanlığını da hemen kazanabilmektedir.
Favites Mercanı
Mercanın habitatı ve anavatanı; Kızıldeniz, Hint okyanusu, Batı pasifik, Japonya olarak bilinmektedir. Mercanın beslenme biçimi ise; ışık, fotoplankton, zooplankton, balık tortuları ve artıklar ile olur. Işık şekli; orta dereceli iken; agresiflik derecesi fazlası ile yüksektir. Fakat bunlara rağmen mercanın bakım zorluğu yok denecek kadar azdır. Çok yüksek akıntı hali de birçok mercan gibi orta derecelidir.