Köpeklerde Anal Kese Tümörleri ve Kanseri

Köpeklerde anal kese tümörleri çok yaygın olarak görülen bir hastalık değildir. Fakat yinede karşımıza çıkabilmektedir. Genellikle köpeğin rektal bölgesinde büyüme ile belirti verir ve çoğunlukla kötü huyludur. Bunun yanında lenf yumruları da bu kötü huylu tümörlerden etkilenebilmektedir. Malign huylu olan bu anal kese tümörleri hızlı bir şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir.

Nedenleri

Anal kese tümörleri köpeklerde çok yaygın değildir. Fakat kedilerde çok daha nadir olarak karşımıza çıkar. Irklar arasındaki ayrıma baktığımızda şu ana kadar spesifik olarak ırklar belirlenmemiştir. Yani tüm ırklarda eşit miktarda görülebilir. Nedenleri konusunda da net olarak bilgiler mevcut değildir. Fakat hormon kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Özellikle paratiroid hormonunun anal kese tümörleri üzerinde etkili olduğunu savunan çalışmalar vardır. Bunun yanında hiperkalsemi ile bu tümör türü arasında bir ilişki olduğu çeşitli araştırmalar ile belirtilmiştir.

Belirtileri

Anal kese tümörlerinin en önemli belirtisi anal kese bölgelerinde meydana gelen şişliktir. Yani köpeğin rektal bölgesinde, anüs çevresinde çeşitli büyüklüklerde kitle görülür. Tümöre bağlı şişlik hem dış kısımlarda görüldüğü gibi iç kısımlarda da olabilmektedir. İç kısımlardaki şişliklere bağlı olarak kabızlık, dışkı yapmada zorluk görülebilir. Bunun yanında halsizlik, polidipsi ve iştahta azalma görülebilecek diğer belirtiler arasındadır. İleri ve metastaz yapmış aşamalarda metastaz yaptığı organa göre belirtiler ve iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı gibi genel belirtiler daha fazla göze çarpar.

Teşhis

Anal keselerde meydana gelen şişliklerin çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bunun için alınan iğne biyopsileri ile mikroskobik incelemeler yapılır ve tanı konur. Aynı zamanda iyi huylu mu, yoksa kötü huylu mu olduğu belirlenir. Bazen iğne biyopsisi dışında daha ensizyon ile daha büyük parçalar almak gerekebilir. Aynı zamanda ultrason ve röntgen kullanılabilir. Özellikle metastaz olaylarını belirlemede röntgen oldukça önemlidir.

Tedavi

Tedavide en sık kullanılan yöntem cerrahi yöntemdir. Tümörün tamamının cerrahi olarak uzaklaştırılması ile tedavi sağlanabilir. Buna ek olarak kemoterapi ve radyasyon tedavisi gerekebilir. Metastaz yapmış olan olgularda tedavi daha zordur ve başarı şansı düşüktür. Çeşitli kemoterapi yöntemleri uygulanabilmektedir. Tüm bunlar kötü huylu tümörlerde %100 başarı sağlayan yöntemler değildir. Sadece hasta köpeğin yaşam kalitesini ve süresini bir miktar artırır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Köpeğimin sağ baldırına yakın yerde yumruk büyüklüğünde şişlik var. Uyuz olmuştu, iğne tedavisi uygulamıştık. Kaşıntı geçti ama şişlik duruyor. Ayağının üstüne basmıyor. Sizce sebebi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu