Kedi Tırmık Hastalığı (Bartonella)
Bartonella henselae ve Bartonella quinata bakterilerinin neden olduğu bir hastalıktır. Hastalığın en önemli özelliği zoonoz bir hastalık olmasıdır. Yani kedilerden insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Hastalığın etkeni gram (-) Bartonella türü bakterilerdir. En çok ise Bartonella henselae ve Bartonella quinata izole edilmektedir.
Hastalık kedilerden veya köpeklerden insana bulaşabilir. Kedilere ise özellikle Bartonella henselae pirelerden geçmektedir. Temas ile bulaşabilmesine rağmen tırmalama ile daha kolay bulaştığından bu isim verilmiştir. İnsanlarda yaygın olarak görülür pek fazla belirti vermez. Bazı durumlarda lenfadenopati ile seyreder.
Belirtileri Nelerdir?
Genellikle kedilerde herhangi bir belirti gözlenmez. Sadece etkeni taşımaktadırlar. Etken bulaşan insanlarda ise sınırlı lenfadenopatiler yani bölgesel olarak lenf yumrularında şişlikler meydana gelir. Bunun yanında deri lezyonları ve yüksek ateş gibi bazı genel semptomlarda görülebilmektedir. Fakat bağışıklık sisteminin çok zayıflamasına neden olan AIDS gibi hastalıklara sahip insanlarda belirtiler daha şiddetli olmaktadır. Baş ağrısı, titreme, sırt ağrısı, karın ağrısı, kırgınlık, dikkat bozukluğu ve konvülsiyonlar insanlarda görülebilecek diğer semptomlar arasındadır.
Hastalık kedilere özellikle mayıs aylarında pirelerden taşındığından dolayı bu aylarda görülme olasılığı daha fazladır.
Tanı ve Tedavi
Tanı için anamnez ve laboratuvar testleri önemlidir. Kedilere özellikle pirelerden taşındığı için düzenli olarak dış parazit uygulamaları yapılmalıdır. Antibiyotik olarak ise Azitromisin, siprofloksasin ve doksisiklin en başarılı sonuç verenlerdir.
Öneriler
- Zoonoz bir hastalık olduğundan dolayı özellikle kedi tırmalaması ve ısırmasından kaçınmak gerekir. Dikkatli olmakta fayda vardır.
- Kedi sahipleri kedilerinin dış parazit uygulamalarını düzenli olarak yaptırmalıdır.
- Pire gibi dış parazitler görüldüğünde hemen bir veteriner hekime danışarak gerekli tedaviler yapılmalıdır.