Köpeklerde Aspirasyon Pnömonisi

Aspirasyon pnömonisi; sıvıların, gıda partiküllerinin ve orofarinksten gelen bakterilerin solunum yoluna girmesi ile şekillenen bir pnömoni (akciğer dokusunun iltihaplanması) türüdür. Akut veya krokik olarak karşımıza çıkabilir. Birçok farklı sıvı ve gıda türü çeşitli şekillerde solunum sistemine giriş yapsada; genellikle solunum sistemine giren ve aspirasyon pnömonisine neden olan asidik mide içeriği ve mideden gelen gıda partikülleridir.

Normal olarak tüketilen gıdalar, mide içeriği ve solunum sistemi birbirinden ayrılır. Farinks ve larinks denilen organlar soluk borusu ve yemek borusunun ayrı ayrı kendisine özgü fonksiyonlarını yapmasını sağlar. Bazı nedenlerden ve hastalıklardan kaynaklı olarak farinks ve larinks fonksiyonlarında bozukluklar şekillenebilir. Nöromuskuler hastalıklar, kronik reflü, anestezi, uzun süre yatma buna neden olabilen başlıca etkenlerdir.

Aspirasyon pnömonisinin şiddeti değişik faktörlere göre değişebilmektedir. Burada aspire edilen maddenin miktarı, pH’ı ve toksik olup olmaması önemli bir noktadır. Başlangıçta enfeksiyon söz konusu olmasada aspirasyon pnömonisinde sık karşılaşılan bir komplikasyondur. Akciğer dokusuna giren yabancı cisimler burada çeşitli doku reaksiyonlarına ve sonrasında enfeksiyona neden olur.

Köpeklerde Aspirasyon Pnömonisi Belirtileri

Öksürük, hızlı ve zor nefes alıp verme ve solunum stresi başlıca görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Kronik olgularda solunum sistemi belirtileri dışında ateş, iştahsızlık, halsizlik gibi genel belirtilerde ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Aspirasyon Pnömonisinde Tanı ve Tedavi

Anamnez ve klinik bulgulara göre bir akciğer problemi olduğu ortaya çıkar. Akciğerler dinlendiğinde özellikle cranioventral akciğer loblarında harhara ve sertleşmiş sesler duyulur. Ayrıca röntgende akciğer ile ilgili sıkıntıları görmemizi sağlar.

Tedavide çeşitli yöntemler uygulanır. Özellikle şiddetli olgularda oksijen tedavisi gerekebilir. Eğer gerekli ise entübasyon yapılır. Akciğer fonksiyonlarına ve kapasitesine yardımcı olacak ilaçlar, antibiyotikler ve destekleyici tedavi kombine olarak hastanın genel durumu, hastalığın şiddetine göre uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu