Köpeklerde Kalça Displazisi

Köpeklerde kalça displazisi için kalça ekleminin (coxa femoral eklem) bir gelişme anomalisi denilebilir. Kalça eklemini femur kemiğinin uç kısmı olan caput femoris ve kalça kemiğindeki acetabulum oluşturur. Kalça displazisi olgusunda caput femoris ile acetabulumun uyumu arasında sıkıntılar var demektir. Özellikle iri ırk olan köpeklerde yaygın olarak görülür. Alman Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Boxer, Collie, Danua, Doberman gibi ırklar hastalığa yatkındır.

Nedenleri

Spesifik olarak bir neden ortaya konmamıştır ancak yapılan birçok araştırmada hastalığın genetik olarak aktarıldığı bildirilmiştir. Bunun yanında pelvis kaslarının zayıf olması, ligamentum teresin gevşekliği, eklem kapsülü gevşekliği, acetabulumun aşırı sığ olması, musculus pectineusun myopatisi hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerdir.

Belirtileri

Kalça displazisi değişik derecelerde görülebilir. Bu dereceye, hayvanın yaşına ve genel özelliklerine göre farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süren egzersizler sonra bir topallama görülmesi hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alır. Yine sallantılı yürüyüş, kalça ekleminden çıtırtı sesi gelmesi, ayağa kalkarken arka kısmın zor kaldırılması, kalça kaslarında zayıflık, kalça bölgesi hareketlerinde ağrı görülen klinik belirtiler arasında yer alır.

Resim: Normal ve displazik kalça grafikleri

Köpek Kalça Displazisi

Tanı ve Tedavi

Tanı için anamnez, klinik belirtiler, fiziksel ve radyolojik muayene birlikte değerlendirilir ve bunun sonucunda tanı konur. Özel radyografi teknikleri ile çekilen röntgenler tanı konmasında en etkili yoldur.

Resim: Sol tarafta normal bir kalça eklemi, sağ tarafta ise displazili bir kalça eklemi görüyorsunuz.

Kalça Displazisi

Tedavide hastalığın şiddeti ve hastanın genel durumuna göre farklı yöntemler kullanılabilir. Hafif olgularda veya tedavi öncesinde kafes istirahati ve egzersiz kısıtlaması uygulanabilir. Yine antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Şiddetli olgularda genellikle operasyon önerilmektedir. Çeşitli yöntemler uygulanarak operatif tedavi uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu