Kedilerde Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Burun akıntısı kedilerde solunum sistemi ile ilgili olarak en sık gördüğümüz sorunlar arasındadır. Genellikle tek başına bir hastalık olarak nitelendirmek doğru olmaz, çeşitli sorun ve hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Burun solunum ve koku almada önemli görevlere sahiptir. Burun içerisinde ve boşluğunda konka adı verilen çok ince kemik kıvrımları mevcuttur. Burun boşluğunun yüzeyi ise ağız içerisindeki mukozalara benzer bir mukozaya sahiptir. Bu mukozanın da önemli görevleri vardır. Hava burundaki konka adıverilen yapılardan ve burun boşluğundan geçerken ısınır ve ciğerlere giderken süzülür. Burun boşluğu ağzı çatısı veya sert damak dediğimiz yapı ile ağızdan ayrılır.
Burun akıntısının kaynağı genellikle burun boşlukları, sinüsler ve postnazal bölge gibi üst solunum sistemi organlarındadır. Bununla birlikte, kedinin yutma bozukluğu veya herhangi bir sindirim sistemi hastalığı varsa salgılar postnazal bölgeye zorlayabilir ve yine burundan akıntı şeklinde karşımıza çıkabilir. Salgılar gözlerden geliyorsa orta kulaktaki sinir hasarından kaynaklanıyor olabilir.
Kedilerde burun akıntısı sulu veya mukuslu olabilir, içeriğinde ise irin veya kan olabilir. Burun akıntısı genellikle çeşitli bulaşıcı hastalıklar, kimyasallar, iltihaplı istilacılar veya irrite edici maddelerin burun mukozasını veya burun ile ilgili kısımları tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Bunun yanında burun boşluğuna kaçmış olan yabancı cisimler, orta kulak iltihaplanması, tümörler buna neden olabilecek diğer önemli faktörlerdir.
İnsanlarda da olduğu gibi kedilerde de hapşırma sonrası burun akıntısı normal karşılanır. Bu nedenle ara ara şeffaf bir burun akıntısı gelmesi normal karşılanabilir. Eğer akıntı kronik hale gelmişse veya akıntının karakteri mukuslu, kanlı veya normal değilse acil bir şekilde muayene etmek ve gerekli tedavileri uygulamak gerekir.
Kedilerde Burun Akıntısının Belirtileri
Tabi ki ana belirti burunda çeşitli karakterde ve şiddette akıntı oluşmasıdır. Fakat kedilerde burun akıntısı ile birlikte genellikle aşağıdaki belirtileri görmemizde muhtemeldir.
- Burundan nefes alırken zorlanma
- Gözlerde akıntı ve iltihaplanma
- Solunum sırasında hırıltı veya benzeri sesler
- Burun çevresinde kurumuş akıntılar
- Patilerde kurumuş burun akıntısı
- Yüzde ve sert damakta şişlik
Kedilerde Burun Akıntısı Nedenleri
Kedilerde burun akıntısı bir semptom ve vücudun vermiş olduğu bir tepki olarak karşımıza çıkar. Tek başına bir hastalık olmasa da özellikle solunum sistemi sorunu ve hastalıklarının en önemli belirtileri arasındadır. Bunun yanında diğer bazı doku ve organ rahatsızlıklarında da karşımıza çıkabilir.
- Çeşitli enfeksiyon (bakteri, virüs, mantar ve parazit) hastalıklar
- Kronik veya akut pnömoni
- Burun boşluğu veya solunum sistemine kaçan yabancı cisimler
- Burun boşluğu veya diğer solunum sistemi doku ve organlarının tümörleri
- Kronik steroid kullanımı
- Zayıf bağışıklık sistemi
Bunlar kedilerde burunda akıntıya neden olabilecek başlıca faktörlerdir. Bu faktörlerin dışında burunda akıntıya neden olabilecek birçok faktör olabileceğini söylemekte fayda vardır.
Kedilerde Burun Akıntısı Teşhis ve Tedavi
Kediniz bir burun akıntısı ile karşı kaşıya kalmışsa vakit kaybetmeden bir kliniğe başvurmak faydalı olacaktır. Burada vereceğiniz bilgiler teşhisin ilk aşamasını oluşturur. Burun akıntısının ne kadar süredir devam ettiği, burun akıntısının şiddeti ve karakteri, kanlı mı yoksa mukuslu mu olduğu veya rengi gibi durumlar teşhis açısından önemlidir. Bunların yanında burun akıntısı ile beraber görülen diğer belirtilerde sorunun altında yatan ana nedeni belirlemek için çok önemlidir.
Veteriner hekim teşhis esnasında çeşitli tanı yöntemlerini kullanabilirler. Rinoskopi (burun boşluğunun özel bir aletle incelenmesi) önemli bir muayene ve tanı yöntemidir. Bunun yanında ağız ve burun bölgesinin muayenesi, burun boşluğu biyopsisi, hemogram, kan biyokimya parametreleri, burundan veya burun akıntısından alınan örneklerin incelenmesi ve röntgen tanıda yardımcı olan başlıca yöntemlerdir.
Burun akıntısında tedavi, akıntının nedenine bağlı olacaktır. Bakteriyel enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilir. Nedenin mantar olduğu belirlenirse, veterineriniz mantar önleyici ilaç yazacaktır. Dekonjestanlar da tavsiye edilebilir. Antiviral ilaçlar bazen viral nitelikteki kronik üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılır. Altında yatan sebep dişler ile ilgili ise sorunlu dişlerin tedavisi veya çekilmesi gerekebilir. Yine yabancı cisim veya tümör gibi nedenlerde ise cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Kedinizde burun akıntısını veya daha doğru bir ifade ile burun akıntısına neden olabilecek sorunları önlemek için çeşitli kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Kedinizi sıcak tutun ve yeterince yiyip içtiğinden emin olun. Ek olarak, özellikle akıntısı veya kronik hapşırması varsa, kedinizin burun kanallarını temiz tutmasına yardımcı olun. Kedinizin burnunu nazikçe temizlemek için yumuşak, nemli bir bez kullanılabilirsiniz. Son olarak, toz ve yabancı parçacıkların burun ve boğaz yollarını daha fazla tahriş etmemesi için kedinizin yaşam alanını temiz tutmalısınız.