Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi
Yüzyıllar boyunca yanımızda yer almış, şu anki yaşamakta olduğumuz dönemlerde de bizleri hiç yalnız bırakmayan canlılardır, köpekler. Onları evimizde, sokakta kısacası girmeleri için bir engel bulunmayan yerlere götürür, hayatımızla iç içe geçirmek isteriz. Köpeklerde sosyalleşme konusu işte bu yüzden çok önemli bir yer kaplamaktadır; bulundukları ortamlarda sergiledikleri davranışlar toplumsal açıdan büyük önem arz eder. Köpeğin diğer canlılar ile geçinmesi onun gelişimi için en önemli basamaktır.
Köpeğin gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunur ve bu hayatı boyunca böyle devam eder. Bunları göz önünde bulundurarak elden geldiğince başarılı bir sosyalleşme eğitiminin çok yararlı olduğu düşünülmektedir. Her eğitimde olduğu gibi, tek taraflı düşünmemek eğitim süresini hem kısaltır hem de daha verimli hale getirir. Köpek sahibi her ne kadar zorlanıyor ise, köpeğinin de bir o kadar zorlandığını aklından çıkarmamalıdır. Diğer eğitimler gibi köpeklerde sosyalleşme konusu da zamana yayılan bir konudur.
Bu eğitim ile köpeğinizin diğer canlılar ve nesnelere, bulunduğu ortamdaki olaylara veya tatlara, kokulara… Kısacası gündelik hayatın birer parçası olan şeylere verdiği tepkilerin toplumsal yaşama uygun hale getirilmesi amaçlanır. Yavru köpeğiniz eve geldiği andan itibaren başlayıp, ilk beş haftanın sonunda eğitimin tamamlanması öngörülür. Diğer canlılar içinde uyum içinde yaşaması hem kendisinin hem de çevresinde bulunan diğer canlıların psikolojisi için olumlu yönde etki eder. Aksi takdirde köpek inatçı, uyumsuz veya saldırgan bir yapı içerisinde gelişimine devam edebilir.
Köpeklerde sosyalleşme iki ayrı türdedir.
Aktif: İtaat öğretileri olarak da adlandırılır. Bizlerin kendilerine vermiş olduğu gündelik komutlar, isteklerdir.
Pasif: Köpeğin bir nevi kendi iç dünyası, kendisi ile baş başa kaldığı zamanlarda çevresine vermiş olduğu tepkilerdir. (Örnek olarak; bizim görmediğiniz bir anda yere konmuş olan bir kuşa verdiği tepki.)
Köpeklerde Sosyalleşmenin Önemi Nedir?
- İstenmeyen davranışların düzeltilmesi (havlama, saldırganlık vb.), köpeğin hem kendisine hem de sahibine psikolojik olarak pozitif bir geri dönüş sağlar.
- Köpeğin çevresindeki canlılar ile olduğu gibi sahibiyle de yakın bir bağ kurması için önemlidir. İki tarafında kazançlı çıkacağı ve olumlu düşünceler ile sonlandırılması amaçlanan bir eğitimdir.
- Köpeği bir birey olarak kabul ettirmek, kendisinin insanlar ile iç içe olacağının kötü bir şey olmadığı mesajını vermek köpeklerde sosyalleşme için ana mantıktır. Yavru iken başladığı bu yolculuk eve geldikten sonraki ilk beş hafta içerisinde devam edecek ve sonunda ömür boyu koruyacağı bir kişilik özelliği haline gelecektir.
Eğer köpeğinizi insanlara sevdirmiyor, ona tek sevgiyi kendiniz ve çevreniz veriyor iseniz, köpek bunu kesinlikle yanlış anlayacaktır. Köpekler sevgiyi her kesimden, her canlıdan görmek isterler ve aynı şekilde de karşıya iletirler. Kendinize bir program hazırlayın ve bu sayede bu eğitimi düzene sokmayı amaçlayın. Hem kendiniz hem de köpeğiniz için meydana gelmesi muhtemel bir kafa karışıklığını da önlemiş olacaksınız.