Yavru Kedi ve Köpeklerde Kaşıntı

Yavru kedi ve köpeklerde kaşıntı oldukça sık olarak karşılaştığımız problemlerden birisidir. Birçok evcil dost sahibi kedi ve köpeklerinin kaşınması şikayeti ile kliniklere başvuruyor. Oldukça geniş bir kavram olan kaşıntı özellikle deri sorunları ve hastalıkları neticesinde ortaya çıkıyor. Tabi ki bunun yanında çeşitli durumlar ve metabolizma sorunları da kaşıntıya neden olabiliyor. Birçok kişinin aklına kaşıntı denildiğinde uyuz hastalığı geliyor olsa da bunun altında birçok farklı sebep yatabiliyor.

Kaşıntı genellikle hafif şekilde başlıyor olsa da altında yatan nedene göre bazen çok şiddetli ve dayanılmaz bir hal alabiliyor. Bunun neticesinde deri üzerinde lezyonlar ve yaralar oluşuyor. Bu yaralarda enfeksiyon şekillenmesi ile de durum çok daha ciddi hal alabiliyor. Bu nedenle kaşıntının şiddeti ne olursa olsun veteriner hekime kontrol ettirmekte ve sebebi belirlemekte fayda vardır. Sebebin belirlenmesi ve tedaviye başlanması kaşıntıyı önleyeceği gibi ortaya çıkabilecek diğer problemleri de ortadan kaldıracaktır.

Kedi ve Köpeklerde Kaşıntı Nedenleri

Kedi ve köpeklerde kaşıntıya neden olabilecek birçok faktör vardır. Bazıları direk olarak kaşıntıya sebebiyet verirken bazılarının ise ikincil belirtileri arasında kaşıntı yer alır. Özellikle yavru kedi ve köpeklerde kaşıntıya neden olan çeşitli faktörler hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Pireler

Kaşıntının en sık karşılaştığımız nedeni pirelerdir. Pireler deri üzerinde ve tüyler arasında yaşayan parazitlerdir. Bu parazitler aynı zamanda pire alerjisi dediğimiz duruma neden olur. Deri üzerinde deriye zarar verirken salgıladıkları salgılar bu alerjinin sebebidir. Yavru kedi ve köpeklerde kaşıntı ile beraber deride kızarıklık ve çeşitli lezyonlar ile kendisini gösterir. Kedi ve köpeklerde tüylerin arası detaylı bir şekilde incelendiğinde pire varsa pirelerin görülmesi muhtemeldir. Küçük siyah ve kahverengi bu parazitler özellikle sırt bölgesinde, kuyruğa yakın kısımlarda konumlanır. Aynı zamanda pire pisliklerini görmek mümkündür. Çok küçük kırmızımsı toz halinde pislikler tarama esnasında veya banyo yaptırırken daha net görülür.

Kedi ve köpeklerde pire ve diğer dış parazitlerden korunmak için düzenli olarak dış parazit uygulamalarının yapılması gerekir. Çoğunlukla ense damlası şeklinde yapılan bu uygulamalar mevcut dış parazitleri uzaklaştıracak ve bir süre kedi veya köpeğinizi bu sorundan koruyacaktır.

Uyuz

Kedi ve köpeklerde oldukça sık karşılaştığımız bir diğer dış parazit ailesi ise uyuz etkenleridir. SarcoptesOtodectes ve Demodex uyuza neden olan başlıca etkenlerdir. Her birisinin farklı özelliği ve etkisi olmakla beraber çoğunlukla kaşıntıya neden olurlar. Özellikle sarcoptes uyuzunda canlı çok ciddi anlamda kaşınır. Demodex uyuzunda ise kaşıntı nispeten daha azdır.

Alerjiler

Yukarıda pirenin neden olduğu alerjiyi söylemiştik. Bunun yanında yiyecekler, çeşitli kimyasallar, polenler gibi çeşitli etkenlerde alerjiye sebebiyet verebilmektedir. Yiyecek alerjisi özellikle tavuk ve balık ürünlerine karşı gelişir. Bunun yanında mevsime bağlı olarak toz ve polenler alerji yapabilir. Alerjiye neden olabilecek binlerce farklı etken saymak mümkündür. Alerjinin nedeni her ne olursa olsun muhtemel belirtileri arasında kaşıntı yer almaktadır. Kaşıntı durumunda özellikle pire ve diğer dış parazitler söz konusu değilse alerjiler ciddi anlamda değerlendirilmelidir.

Deri Hastalıkları

Kedi ve köpekler çeşitli deri hastalıklarına maruz kalabilmektedir. Mantar, Saçkıran, Egzama, Akne, Pyoderma, Dermatit gördüğümüz başlıca deri hastalıklarıdır. Tüm bu hastalıklar ve sorunlar deri üzerinde çeşitli lezyonlara neden olabilir. Ayrıca kaşıntı gibi belirtilerinde ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir.

Kedi ve Köpeklerde Kaşıntı Tedavisi

Kaşıntının ortaya çıkmasına neden olan ana faktöre göre tedavide farklı şekilde olacaktır. Genel olarak bir değerlendirme yaptığımızda nedenin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması ile beraber tedavi nispeten kolaydır. Dış parazitlerde uygulanacak dış parazit ilaçları, alerjilerde alerjiye neden olan faktörün ortadan kaldırılması ve deri hastalıklarında sistemik veya lokal antibiyotik ve diğer ilaçlar sorunu ortadan kaldırır.

Yavru kedi ve köpeklerde kaşıntı durumda steroid içeren kremler, antihistaminikler, balık yağları, çinko ve probiyotikler rahatlatıcı ürünler olarak kullanılabilir. Ayrıca tarama, banyo gibi uygulamalarda kedi veya köpeğin rahatlamasına ve kaşıntısının bir nebze azalmasına katkı sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu