Kedilerde İştahsızlık Nedenleri
Kedilerde birçok hastalığın ve sağlık probleminin en önemli belirtilerinden birisi iştahsızlıktır. Tabi ki iştahsızlığın farklı kaynakları da olabilir. Bu konumuzda sizlere kedilerde iştahsızlığa neden olabilecek faktörleri vereceğiz.
İlk olarak iştahsızlık nedir? Hangi durumları iştahsızlık olarak tanımlayabiliriz? Bunlara değinelim. Kedilerde 8 saat boyunca bir şey yememeyi iştahsızlık olarak nitelendirebiliriz. Fakat bu süre 24 saate çıktığında ciddi bir sebebin buna neden olabileceğini düşünmek ve müdahale etmek gerekir.
Kedilerde İştahsızlık Nedenleri
Besin Değişikliği: Kediler yedikleri besinleri özenle seçen hayvanlardır. Normal beslenme programının dışına çıkılması veya mama değişikliği kedilerde iştahsızlığa neden olabilir. Bu iştahsızlığın en basit nedenlerinden birisidir. Fakat ani mama değişiklikleri başka problemleri de ortaya çıkabileceğinden özellikle mama değişimlerini kademeli olarak yapmakta fayda vardır.
Stres Faktörleri: Kedilerde strese neden olabilecek tüm etkenler iştahsızlığa neden olabilir. Yer değişikliği, sahip değişikliği, yanına başka bir hayvanın gelmesi, yolculuk, aşırı soğuk veya sıcak ve gürültü gibi faktörler strese bağlı iştahsızlık nedenleri arasındadır.
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi: Dişi kedilerde kızgınlık dönemlerinde hormonal nedenlere bağlı olarak iştahsızlık ortaya çıkabilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri: Ağız ve diş sağlığı ilgili problemler iştahsızlık nedenidir. Ağız yaraları, diş çürükleri, diş eti iltihaplanması gibi durumlarda ağıza alınan besinler ve ağız hareketleri ciddi ağrıya sebebiyet verir. Bu nedenle kedi birşey yemek istemez. İştahsızlık durumunda bunuda göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Çene Kasları ve Kemikleri ile İlgili Sorunlar: Çiğneme kaslarındaki zayıflamalar ve çene kemiklerindeki problemler çiğneme güçlüğüne ve çiğneme sırasında ağrıya neden olur. Bunun neticesinde iştahsızlık şekillenebilir.
Burun Hastalıkları: Kediler yedikleri besinleri öncelikle koklar. Bu onlar için oldukça önemlidir. Burun hastalıkları ve burun ile ilgili sorunlarda eğer kedi besinleri koklayamaz ise iştahsızlık şekillenebilir.
Parazitler: İç parazitler kedilerde özellikle yavru kedilerde iştahsızlık nedenleri arasındadır. İştahsızlık ile beraber kilo kaybı da görülebilir. Bu kilo kaybına rağmen karında şişlik dikkat çeker. Özellikle yavru kedilerde önemli nedenler arasında yer alır.
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Ağızdan anüse kadar sindirim sistemi organlarının her birinin hastalığı iştahsızlık sebebidir ve iştahsızlığın en önemli sebeplerinden birisidir. Ağız, dil, yutak, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları iştahsızlığa neden olur. Genelde bu tarz iştahsızlıkta, iştahsızlık ile beraber kusma, ishal, halsizlik, ateş gibi başka belirtilerde gözlenir.
Solunum Yolu Hastalıkları: Plevral efüzyon, pnemoni, diyafram fıtığı gibi solunum sistemi organı ile ilgili hastalıklar nedenler arasındadır.
Diğer Organlara Ait Hastalıklar: Böbrek, pankreas ve diğer organ ve dokulara ait hastalıklarda da çeşitli bağlantılar neticesinde iştahsızlık gözlenebilir.
Genel ve Özel Enfeksiyonlar: Genel enfeksiyonlar ile beraber lokal olarak meydana gelen enfeksiyonlar ile abseler iştahsızlık sebeplerindendir.
Bazı İlaçlar: Çeşitli amaçlar ile kullanılan bazı ilaçlarında iştahsızlığa neden olabilecek etkileri söz konusudur.
4 aylık kedimi dışarı çıkardım, yetişkin bir kedi saldırdı. Bir kaç yerinde küçük yırtık olmuş, sonradan fark ettim. 2 gündür halsiz ve iştahsız. Neyi olabilir? Hafta sonu veteriner bulmak zor, ne yapmalıyım?
İyice gözlemleyin ve bugün veterinere götürün.
Bahçemde iki tane kedi besliyorum, yaklaşık 7-8 aylık civarındalar. Kuru mama ve yaş mama veriyordum, iştahlı bir şekilde yiyorlardı. Son bir haftadır, ikisinde de büyük bir iştahsızlık var. Yaş mamayı bile koklayıp bırakıyorlar. Ne yapmam gerekir?