Buzağılarda İshal Nedenleri ve Tedavisi
Buzağılarda ishaller, tüm buzağı hastalıklarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Yani buzağılarda en sık görülen hastalıkların başında gelmektedir. Özellikle ilk 1 ay içerisindeki yavru buzağılarda ölüme neden olabilmektedir ve bu açıdan oldukça önemlidir. Sığır yetiştiriciliğinde oldukça büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Buzağı kayıpları ideal olmayan hayvan barınakları, kötü bakım koşulları, düşük teknoloji ve uygun olmayan yönetim koşullarında %50’nin üstünde, ideal koşullarda ise %1-8 arasındadır.
Özellikle ilk 1 ay içerisinde buzağıların korunması oldukça önemlidir!
Buzağı bakımında ilk 1 ay oldukça önemlidir. Kayıpların büyük çoğunluğu bu dönemlerde meydana gelmektedir. Bu 1 ay içerisinde ise özellikle ilk hafta, ilk hafta içerisinde ise özellikle ilk birkaç gün hayati öneme sahiptir. Bu dönemlerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
- Ağız sütü doğar doğmaz yavruya içerilmelidir. Bu bağışıklık sistemi ve hastalıklara yakalanmaması için oldukça önemlidir. Ağız sütünün doğar doğmaz yavruya içirilmemesi ishalleri hazırlayıcı bir sebeptir.
- Doğum ile beraber buzağılar bir çok mikroorganizma ile karşılaşır ve mukozaların geçirgenliği yüksek olması sebebiyle bu etkenler vücuda rahatça girebilir. Bu ishallere neden olabilen faktörlerden birisidir. Uygun bakım koşulları bu anlamda önemlidir.
- Çevre ısısına uyum sağlamak için vücut henüz hazır değildir. Bu ishalleri hazırlayıcı bir nedendir.
- Vücudun yabancı mikroorganizmalara karşı savunma sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Bu durumda karşılaşılan mikroorganizmalara karşı savunma iyi düzeyde değildir. Bu nedenle ishaller ve diğer sağlık sorunları şekillenebilmektedir.
Buzağı ishallerinin çok çeşitli sebepleri vardır. Bunlar tek tek hastalık oluşturabildikleri gibi bir kaçı birlikte de hastalığa neden olabilirler!
Buzağılarda İshallerin Nedenleri
Bunları aslında 2 başlık altında toplayabiliriz. Mikroorganizma kaynaklı nedenler ve mikroorganizma kaynaklı olmayan neden olarak…
Mikroorganizma Kaynaklı Nedenler: E. coli, Salmonella, Pseudomonas, Cl. perfringens, Klebsiella, Pasteurella, Corynebacter, Streptokoklar, Shigella, Proteus, Coronavirus, Rotavirus, Adenovirus, VD-MD Virus, IBR Virusu, C. albicans, C. crusei, Koksidiler, Kryptosporidiler ve Askaritler…
Mikroorganizma Kaynaklı Olmayan Nedenler: Üşütme, stres, nakliye, bağışıklık sistemi yetersizliği, beslenme bozuklukları ve hataları, zehirlenmeler, bazı ilaçlar, mineral eksiklikleri, uygun olmayan bakım koşulları ve alerjik nedenler…
Buzağılarda İshallerin Tedavisi
Genel olarak tedavi prensipleri nedene göre farklıklar göstermektedir. Buna veteriner hekim muayene yaptıktan sonra karar verir. Özet olarak geçmek gerekirse; buzağı 12 saat kadar aç bırakılır, süt yerine aynı miktarda izotonik NaCl verilir. 2. gün 1/3 oranında süt, 3. gün ise 2/3 oranında süt ve 4. gün tamamen süt verilir. Yağsız sütten yapılmış ekşimiş yoğurt, glukoz, ılık çay ve bazı ishal önleyici premiksler veteriner hekim tavsitesi ile verilebilir. Bunlar beslenme ile alakalı olarak yapılacaklardır.
Yine kaybolan sıvıyı yerine koyabilmek için sıvı uygulamaları, etkene yönelik olarak uygun bir antibiyotik, çeşitli adsorbanlar, vitaminler, iz elementler, mineraller, mide ve bağırsak antiseptikleri, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar veteriner hekim tavsiyesi ile uygun miktarlarda verilebilir.
Öneriler
- Buzağılarda ilk 1 ay bakım oldukça önemlidir. Temiz, uygun bir bakım alanı sağlamak gerekmektedir.
- Ağız sütünün alınması çok önemlidir. İlerideki hastalıklara ve sorunlara karşı ilk savunma budur ve en önemli savunmadır.
- İshal durumu gözlendiği zaman anında veteriner hekime başvurmakta yarar vardır. Buzağılarda geç kalınmış olgularda cevap alma şansı düşüktür.