Köpeklerde Papillom Hastalığı

Papillom, köpeklerde görülen viral bir hastalıktır. Papillom dışında; köpek uçuğu veya köpek siğili gibi isimler ilede anılır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda ve genç hayvanlarda daha sık görülür. Yayılması genellikle çok hızlı değildir ama önemsenmediğinden dolayı genellikle hastalık biraz ilerledikten sonra müdahale edilmektedir.

Nedenleri

Hastalığın ana nedeni papillomavirus ismi verilen bir virüstür. Fakat bu virüsün hastaya bulaşması değişik şekillerde olabilir. Başka bir hasta köpekten bu bulaşabileceği gibi virüsü farklı şekillerdede alabilir.

Birçok köpek bu virüsü değişik şekillerde alabilir. Fakat hastalık genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerde veya bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olan yavru köpeklerde daha sık görülür.

Cocker Spaniels ve Pug ırkları bu hastalığa karşı daha duyarlıdır.

Belirtileri

Bu virüs vücudun çeşitli bölgelerinde farklı büyüklüklerde ve düzensiz şekillerde lezyonlara neden olur. İnsanlardaki siğile benzer lezyonlar görülür. Tabiki hastalığın şiddeti ve lezyonların yerleşim yerine göre farklı boyutlarda ve şekillerde lezyon görmek mümkündür. Bu virüs en çok ağız bölgesinde lezyonlara neden olur. Ağız içerisinde, dudaklarda ve çevresinde siğil tarzı çok sayıda oluşumu bir arada görmek mümkündür.

Ağız çevresinde ve ağız içerisinde görülen lezyonlar müdahale edilmediği takdirde büyüme eğilimindedir. Bu durumda ilerleyen aşamalarda bu lezyonların fiziksel baskılarından dolayı yemek yemede güçlük, nefes almada güçlük, iştahsızlık, zayıflama gibi ek belirtiler görülebilir.

Genel olarak baktığımızda küçük karnabahar tanesi gibi bir görüntü söz konusudur. Genellikle ağız bölgesinde lezyonlar görülsede patiler ve burun gibi vücudun farklı yerlerindede papilloma ait lezyonları görebilirsiniz.

Tanı ve Tedavisi

Genellikle klinik belirtilere bakıldığında hastalık kendisini belli eder. Net olarak teşhis için alınan lezyon örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi gerekir.

Tedavi olarak ise bazı hastalarda lezyonlar müdahale edilmediği takdirde birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçer. Eğer lezyonlar şiddetleniyor ise tedavi şarttır. Tedavide farklı yöntemler uygulanmaktadır. Çeşitli ilaçlar ile tedavi mümkündür. Bunun yanında aşılama tedavisi ve cerrahi tedavide uygulanan diğer yöntemler arasında yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu