Mikroçip Nedir? Mikroçip Uygulaması Avantajları ve Fiyatları
Kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılması, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile zorunlu hale getirildi. Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre köpekler için 2021 yılı sonu, kedi ve gelincikler için ise 2022 yılı sonu mikroçip takılması için son tarih olarak belirlendi. İlk başlarda hayvan sahipleri için süreç olumsuz gibi değerlendirilse de özellikle evcil dostlarımız için bunun birçok avantajı bulunuyor. Mikroçip uygulaması ile evcil hayvanların sokaklara atılmasının önüne geçilecek, çalınan hayvanların bulunması kolaylaşacak ve hayvan hastalıkları kontrol altında tutulabilecek.
Mikroçip Nedir?
En çok sorulan soruların başınca bu geliyor. Kısaca mikroçipi tanımlayacak olursak; elektronik bir tanımlama yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça küçük olan mikroçipler yaklaşık olarak bir pirinç tanesi boyutundadır. Kedi, köpek, gelincik veya diğer evcil hayvanların genellikle iki omzu arasındaki boynun üst bölgesine özel bir aparat ile kolayca yerleştirilir. Her mikroçipin kendine ait benzersiz bir numarası bulunmaktadır. Bu numaraya ait olan detaylar ise sisteme kaydedilir. Herhangi bir yerde bu mikroçip okutulduğunda ve numarası sorgulandığında tür, ırk, yaş, sahip bilgileri, iletişim bilgileri gibi kaydedilen bilgiler kontrol edilebilir.
Mikroçip Uygulamasının Avantajları
Artık zorunlu hale gelen mikroçip uygulaması evcil hayvanlar ve sahipleri için birçok avantajı barındırmaktadır. Bu avantajlardan önemli olanlarından bazılarını aşağıda vereceğiz.
- Her evcil hayvan benzersiz bir numaraya sahip olacak, tanımlamalar daha kolay yapılacaktır.
- Sahipli evcil hayvanların sokağa atılma ihtimalleri azalacaktır. Sokağa atılan evcil hayvanların sahipleri kolaylıkla belirlenebilecek ve gerektiğinde cezai işlem uygulanabilecektir.
- Mikroçip veri tabanında kayıtlı olan sahip ve iletişim bilgileri sayesinde kaybolan evcil hayvanların sahiplerine ulaştırılması çok kolay olacaktır.
- Tartışmalı ve adli konularda kolaylık sağlayacaktır.
Mikroçip uygulaması oldukça basittir ve evcil hayvan için hiçbir dezavantajı bulunmamaktadır. Mikroçip ve mikroçip uygulaması ile ilgili bazı avantajları da aşağıda sıralayalım.
- Oldukça küçük bir aygıttır ve uygulanması çok kolaydır. Herhangi bir ağrı vb. durum meydana getirmez.
- Pile ihtiyacı yoktur ve takıldıktan sonra ömür boyu kullanılabilir. Radyo frekansı tanımlaması olan transponderidir.
- Tüm dünyada rahatlıkla taratılabilir. Elde edilen benzersiz numara ile sorgulama yapılabilir ve detaylar ortaya çıkar.
Bu arada belirtmekte fayda vardır. Sisteme kaydedilen bilgiler sadece yetkililer tarafından görülebilmektedir. Aynı zamanda hayvan sahibi hangi bilgilerin paylaşıma açık olacağı ile ilgili olarak kendisi karar verebilecektir.
2021 Yılı Mikroçip Uygulaması Fiyatları
Mikroçip uygulamasını veteriner klinikleri, veteriner poliklinikleri, hayvan hastaneleri ve hayvan barınakları yapabilmektedir. Uygulamanın yapılması ve doğru verilerin sisteme girilmesi önemlidir. Bu uygulama daha önce zorunlu değildi ve kedi ile köpekler için mikroçip fiyatları 160 ile 250 TL arasında değişmekteydi. Uygulamanın zorunlu olması ile beraber Veteriner Hekim Odaları uygulama ile ilgili olarak ciddi anlamda indirimler yapmayı planlamaktadır. 2021 yılı asgari ücret tarifesine göre İstanbul’da mikroçip uygulaması 160 TL, İzmir’de 200 TL, Ankara’da ise 250 TL’dir.