İskender Papağanı Hakkında Bilgi
Psittacidae yani papağangiller familyasının alt türlerinden birisi Latince adı Psittacula eupatria olan ve İskender Papağanı olarak adlandırılan papağan türüdür. Aslında bu türün Psittacula krameri adında bir ferdi daha vardır. Bu nedenle bizim bahsedeceğimiz Psittacula eupatria’ya Büyük İskender Papağanı ismi de verilmektedir. Asya ülkelerinde görülür. Başlıca görüldüğü ülkeler; Pakistan, Afganistan ve Hindistan’dır. Bunun yanında ülkemizde görülebilen 2 papağan türünden birisidir. Bazı Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da şehir içinde sürüler halinde de görülebilmektedir.
İskender Papağanını diğer türlerden ayıran önemli özelliklerinden birisi soğuğa dayanıklı olmasıdır. 45-60 cm büyüklüğe ulaşabilmektedir. Boynunda bir bant vardır. Bu bant boynunun ön kısmında siyah renkte, arka kısmında ise pembe renktedir. Kanatlarının üzerinde ise kırmızı veya kahverengi renkte bir leke bulunur. Kuyruğunda yer alan tüyler yeşil ve mavi renktedir bu renk uç kısıma doğru gidildikçe sarı bir renk halini alır. Gözleri sarı, ayakları yeşilimsi veya sarı, gagası ise kırmızı renktedir.
Bu papağan türü genellikle ormanlarda ve ağaçlı bölgelerde sürüler halinde yaşamaktadır. Tohumlar, meyve ve meyve çekirdekleri ile beslenir. Geceleri sürü halinde ağaçlarda geçirirler.
Üremek için ağaçlarda yer alan veya kendilerinin açtıkları kovukları kullanırlar. Bu kovuklara 2-4 arasında yumurta bırakırlar. 20-25 günlük kuluçka süresinin ardından yavrular çıkar. Yavrular hem anne kuş hem de baba kuş atarafından yaklaşık olarak 1,5 ay beslenirler. İskender Papağanı sevilen bir ev kuşu olarak beslenir. Yetiştiricilerde beyaz, sarı ve mavi gibi başka renklerde olanları da bulunur. Bakımı kolay bir türdür. Bu nedenle papağan beslemeye yeni başlayacaklar için önerebiliriz.