Sığırların Pnömonik Pastörellozu
Primer etkeni Mannheimia haemolytica, sekonder etkeni ise Pasteurella multocida bakterileridir. Karakteristik olarak bir yerden bir yere taşıma sonrası oluştuğu için “Shipping Fever Disease” denir. Ayrıca bu enfeksiyon hayvanda oluşan stres, kalabalık, yoğun ortama bağlı da ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi de bu bakterilerin vücut içerisinde üst solunum ve sindirim sisteminde mukoz membranlarda doğal şartlarda da bulunmasıdır, yani etken fırsatçı patojendir.
Bulaşma
Etken stres, yoğunluk, uygun olmayan hava koşulları sonucu ortaya çıkabildiği gibi hayvanlar arası direkt temas veya damlacık inhalasyonu yolu ile de yayılabilir.
Belirtiler
Hastalığın ilk aşamalarında depresyon, iştahsızlık ve gözlerde donukluk gözlenir. Özellikle yolculuk sonrasında bu belirtileri gösteren hayvanlar sürüden ayrılmalıdır. Hastalığın ileri ki aşamalarında 40 dereceyi aşan ateş, hızlı solunum, sarkık kulaklar, öksürük, burun akıntısı ve ishal gözlenir veya hayvan aniden ölebilir. Bu belirtilerin görüldüğü süreç içerisinde veteriner hekim kontrolünde tedavi protokolü yapılması gerekmektedir.
Etkeni atlatıp yaşayan hayvanlarda geri dönüşsüz bir akciğeri hasarı oluşur ve bu hastalığın ileri ki dönemlerde tekrarlama olasılığı yüksektir.
Teşhis
Otopsi kontrollerinde akciğerlerin cranial lobları şiş, kırmızı ve belirginleşmiştir. Hastalığın net olarak izolasyon ve identifikasyonunun yapılması için hasta veya hastalık şüpheli hayvanlardan burun akıntısı, boğaz svabı ve kan örneği; ölü hayvandan ise akciğer örneği laboratuvara gönderilmelidir.
Korunma
Bu hastalıktan korunmak için hayvanların yolculuktan 3-4 hafta önce aşılanması önerilmektedir.