Silaj Nedir? Mısır Silajı ve Avantajları
Kaliteli ve ekonomik et, süt üretimi için beslenen çiftlik hayvanlarında (sığır, koyun, keçi vb.) maksimum verim elde edebilmek için en önemli şartlardan birisi uygun bakım ve besleme koşullarının sağlanmasıdır. Bakım konusu ile alakalı sizlere bilgiler veriyoruz, bugün bakım konusu dışında sizlere beslenme ile alakalı bilgiler vereceğiz. Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde birçok farklı yem çeşidi kullanılabilmektedir. Bu yemlerin yapıldığı hammaddeler ve yem yapmak teknikleri farklıdır. Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan en önemli yem çeşitlerinden birisi ise silajdır. Bu konumuzda sizlere silaj yemi hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Silaj Nedir?
Yeşil ve yüksek oranda su içeriğine sahip olan kaba yemlerin (başta mısır olmak üzere) silo adı verilen alanlarda veya uygun yerlerde anaerobik fermantasyona uğratılması ile elde edilen bir yem çeşididir. Bir başka tanım yapacak olursak su miktarı anlamında zengin olan yemlerin anaerobik yani havasız bir ortamda süt asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması (ekşitilmesi) sonucu elde edilen bir yem çeşididir. Çok kısa bir tanım ile silaj için hayvan turşusu diyebiliriz.
Hangi Bitkilerden Silaj Yapılır?
Silaj denildiğinde aklımıza ilk gelen bitki mısırdır. Silaj yapımında yaygın olarak mısır kullanılır. Bunun yanında yulaf, çavdar, sorgum, yonca, üçgül, fiğ gibi baklagil yem bitkilerinin de silajı yapılmaktadır. Ayrıca konserve üreten fabrikalardaki organik üretim artıklarından silaj yapılabilmektedir. Silaj için bitki seçiminde karbonhidrat oranının yüksek olması öncelikli tercih sebepleri arasında yer almaktadır.
Silajın Avantajları
- Bitkinin korunması daha iyidir. Bu nedenle besin kaybı daha azdır.
- Daha az depolama alanında daha fazla besin maddesi depolanabilmektedir.
- Tarlaların daha verimli kullanılmasını sağlar. Daha az alandan daha çok ürün elde edilir. Aynı zamanda ekim miktarı daha fazla olabilmektedir.
- Çiftlik hayvanları için her dönemde yeşil yem kaynağı olmaktadır.
- Kış ayları için iyi bir besin ve vitamin kaynağıdır.
- Uzun süre güvenli bir şekilde saklanabilir.
- Çiftlik hayvanları için lezzetli bir besin maddesidir.
- Bazı bitkilerde yer alan toksik maddelerin azalmasını sağlar.
Silajın Dezavantajları
- D vitamini anlamında içeriği zayıftır.
- Silaj yapımı için ve koruyucu anlamda malzeme masrafı vardır.
- Uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve depolanan silajlardan kaynaklı bazen sağlık sorunları karşımıza çıkabilmektedir.
Mısır Silajı
Mısır mükemmel ve en iyi silaj bitkisi olarak görülmektedir. Mısır; verimin yüksekliği, elde edilen silajın oldukça besleyici ve verimli olması, silaj yapımına uygun olması nedeni ile tercih edilmektedir. Mısır bir sıcak iklim bitkisidir. Bu nedenle ilkbahar ve yaz başlangıcında ekilebilir. Dekara 2-2.5 kg tohumluk kullanılması yeterli olacaktır. Bu birazda tohum iriliğine bağlıdır. Silajlık mısır üretiminde dekara 12-14 bin civarında bitki düşmektedir. Sindirilme oranının yüksek olması ve birim alandan yüksek verim alınabilmesi mısırın avantajları arasında yer almaktadır.
Silaj üretimi amacı ile mısır seçimi yaparken uzun boylu, bol yapraklı, koçan ağırlığı, koçandaki dane sayısı yüksek olan mısır türleri seçilmelidir. Ayrıca ikinci ürün olarak ekilen bölgelerde mısırın erkenci olması gerekmektedir.
Mısır silajının kalitesi üzerine etkili bazı faktörler vardır. Bunlar arasında çeşit, hasat zamanı, koçan oranı, parça boyutu, silonun şekli, doldurma süresi, sıkıştırma derecesi öncelikli olarak sayılabilir.
Silaj Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Silaj hazırlarken yeşil bitkilerin siloda bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için ortam ph’sının en kısa sürede uygun seviyelere düşürülmesi önemlidir. Bunun için ideal değer silajın bozulmasına neden olabilecek mikro organizmaların çalışamayacağı bir düzeye indirilmesidir. Yani pH değeri 3.8-4.2 seviyelerine kadar düşmelidir. Eğer silaj uygun bir şekilde yapıldıysa; yapımından itibaren yaklaşık 2 ay içerisinde kullanılabilir olgunluğa ulaşır. Uygun şartlar sağlandığında ve hava almadığında 2 yıl kadar bekletilebilir.
Silaj Fiyatları 2022
En çok kullanılan silaj türü ülkemizde mısır silajıdır. Mısır silajı 2022 yılı içerisinde yani şu anda yaklaşık olarak 1,00 TL ile 1,20 TL arasında satılmaktadır. Yani ton fiyatları 1.000 TL ile 1.200 TL arasında değişmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Silaj yem ne işe yarar?
Çiftlik hayvanlarında beslenme oldukça önemlidir. Çiftlik hayvanlarının sağlığı ve her dönemde verimli olabilmesi için besin kaynaklarının doğru şekilde seçilmesi gerekir. Silaj yem sayesinde özellikle kış dönemlerinde çiftlik hayvanlarına kalite yem sağlama şansı vardır.
Mısır silajı neye yarar?
Silaj yapımında ülkemizde en sık kullanılan bitki mısırdır. Mısırdan elde edilen mısır silajı sayesinde sığır, koyun ve keçi başta olmak üzere çiftlik hayvanlarına her dönemde kaliteli yem sağlamak mümkündür.
Mısır silajının ömrü ne kadardır?
Doğru bir şekilde hazırlanmış ve uygun depolama şartları sağlanan bir mısır silajı 2 yıl rahatlıkla saklanabilir ve kullanılabilir.