Haflinger Atı ve Özellikleri
Haflinger atı kökeni Avusturya’nın güney kısımlarındaki Alp dağlarına dayanır. Özellikle dayanıklılığı, süratli yürüyüşü, dağlık ve engebeli arazilere uyumu ile bilinir. İş verimi oldukça yüksek bir at türüdür. İsmini ise deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300 metre yüksekliğe kurulmuş olan Hafling şehrinden almıştır. Birçok görüşe göre Güney Tirol Alplerinde yaşayan yerli bir ırk ile Noriker ve Arap atlarının kombinasyon melezlemesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir. Bu at ırkı genel yapı itibariyle soğuk ırk atlara benzemesine rağmen sıcak ırk atlar arasında yer alır.
Bu at ırkı ülkemize ilk olarak 1961 yılında Avusturya’dan getirilmiştir. Uzun bir süre haflinger ırkı ve bu ırkın melezleme çalışmaları Karacabey Hara’sında yapılmıştır. Özelliklle geldiği ilk dönemlerde oldukça başarılı sonuçlar almış ve tercih edilmiş ve üretilmiştir. Fakat son yıllarda karlılık ve bazı politika değişiklikleri ile sayıları burada azalmıştır.
Haflinger Atı Özellikleri
Genel morfolojik özellikleri ile diğer at ırklarından ayırt etmek kolaydır. Baş kısmı küçük ve kısadır. Alnı geniştir. Gözleri iri ve canlı, kulakları kısa ve hareketlidir. Burun delikleri geniştir. Perçemler uzundur. Boyun kalın, kısa ve kuvvetlidir. Yele uzun ve boldur. Cidago yetişkinlerde 130-140 cm civarındadır.
Haflinger atının göğüs kısmı yine geniş ve derindir. Sırt ve bel kısmıda oldukça geniştir. Bedeni uzundur. Sağrı bölgesindeki kaslar oldukça gelişmiştir. Kuyruk tüyleri sık ve uzundur. Bacaklarıda kaslı ve kuvvetlidir.
Bu at ırkında sadece Akkanat Al ismi verilen don görülmektedir. Bu donun açıktan koyuya farklı tonları görülebilir. Bunun dışında bir don görülmez.
Haflinger ırkı birçok ortama ve iklime uyum sağlayabilmektedir. Sağlam kondisyona sahiptir. İyi huyludur. Birçok işe adaptasyon sağlayabilir. Aynı zamanda hastalıklara karşıda oldukça dayanıklıdır. Atlarda sıkça görülen sancılar bu ırkta nadiren görülür.
Çok zengin meralardan ziyade otların saha seyrek olduğu meraları tercih eder ve az yemle yetinir. Kaba yem olarak tabir edilen yemleri daha fazla sever.
Döl verimleri yüksektir. Kısraklar genellikle ilk kızgınlıkta gebe kalırlar. Gebelik oranları %75’e kadar çıkmaktadır. Doğum oranı ise %95’e kadar çıkmaktadır. Annelik içgüdüleri oldukça iyidir ve taylara iyi bir şekilde bakarlar. Yaklaşık olarak 4 yaşında gelişimini tamamlar.
Not: Şu anda fiyatları yaş, genel özellikler gibi kriterlere göre değişmek ile beraber 3.000-10.000 TL arasındadır.