Tavşanlarda Sık Görülen Bakteriyel Hastalıklar

Tavşan sağlığı hakkında bilgi verirken; tavşanda görülen bakteriyel hastalıkları sıralamadan olmaz. Tavşanlarda diğer türlerde enfeksiyona ve hastalığa neden olan birçok bakteri türü hastalık oluşturabilmektedir. Fakat tavşanlarda bazı bakteriler özellikle önemlidir ve bakteriyel enfeksiyonların büyük kısmını bu bakteriler oluşturmaktadır. Bu konumuzda sizlere tavşanlarda enfeksiyona neden olan önemli bakterilerden birkaçını ve oluşturdukları hastalıkları vereceğiz.

Stafilokok Enfeksiyonu

Hastalığın ana etkeni Staphylococcus aureus adı verilen bakteridir. Etken başta solunum sistemi ve deri olmak üzere çeşitli dokularda enfeksiyona neden olabilir. Bu etken supuratif yangıya sebep olmaktadır. Septisemik bir hastalıktır.

Stafilokok enfeksiyonunun belirtilerine bakacak olursak; genellikle solunum sistemi ve deri ile alakalı belirtiler görürüz. Özellikle genç tavşanlarda eksudatif dermatitis, purulent rinitis, konjuktivitis ve septisemi meydana getirir. Süt veren anne tavşanlarda ise mastitise sebep olur.

Treponematozis (Syphilis)

Bu hastalığın etkeni Treponema cuniculi adı verilen bakteridir. Tavşanların önemli veneral hastalıklarından birisidir. Bu hastalıkta bulaşma çiftleşme ile meydana gelmektedir.

Hastalığın en önemli belirtisi genital bölgede kabuklanma ve ülserlerdir. Bununla beraber yine gözlerde, göz kapaklarında, burunda ve dudaklarda da buradakine benzer belirtiler görülür. Bu hastalık aynı zamanda tavşanlarda infertiliteye ve yeni doğan yavrularda ölüme neden olur.

Pastörellozis

Tavşanlar için oldukça bulaşıcı ve akut bir hastalıktır. Hastalığa neden olan etken Pasteurella multocida adı verilen bir bakteridir. Özellikle yavru ve genç tavşanlar etkene karşı daha duyarlıdır. Çevre faktörlerinden stres hastalığın ortaya çıkmasında ve şiddetinde oldukça önemlidir.

Hastalığın belirtileri birçok doku ve organda görülebilmektedir. Genel olarak en sık görülen belirtiler arasında rinitis, konjuktivitis, metritis, orşitis, artritis, osteomiyelitis, pnömoni, diş kökü yangısı, otitis extrna, otitis media, tortikollis, infertilite, subkutan abse ve genel septisemi sayılabilir.

Tyzzer’s Hastalığı

Bu hastalığın etkeni Clostridium piliforme adı verilen bakteridir. Hastalık dehidrasyon yani ciddi sıvı kaybı ve ishale neden olur. Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.

Bu etken ile enfekte olan tavşanlarda şiddetli bir ishal ve dehidrasyon söz konusudur. Genellikle ilk 24 saat içerisinde hasta hayatını kaybeder. Çok hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu