Kedi Arka Ayak Tutmaması ve Felci
Kedilerde birçok sağlık sorunu ile karşılaşmamız mümkündür. Arka ayakların tutmaması sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından birisidir. Bazen arka ayaklarda bir güçsüzlük karşımıza çıkarken, bazen arka ayaklarını hiçbir şekilde yere basamaz, sürükler pozisyonda yürür, bir felç durumu söz konusudur. Yani bu olayın şiddeti değişkenlik gösterebilmektedir.
Söz konusu duruma neden olabilecek oldukça fazla faktör vardır. Bazı hastalıklar, travmalar, sinirsel bazı sorunlar, zehirlenme durumları, bazı kan hastalıkları, tümörler ve bunlara benzer birçok sağlık sorunu bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Tedavi seçenekleri ise medikal veya cerrahi olabilmektedir. Tedavi de başarı oranı sorunun nedeni, kedinin genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.
Nedenleri
Nedenlere bakacak olursak en önemli neden omurilik sorunlarından kaynaklı felç veya kısmı felç durumlarıdır. Bilindiği gibi vücudumuzun ana sinir hattı omur adı verilen kemiklerin içerisinden geçen omurilik ile sağlanmaktadır. Boyundan itibaren kuyruk sokumuna kadar uzanan omurilik vücudun birçok kontrolünü sağlamaktadır. Özellikle travmalar sonucunda omurda oluşan zedelenmeler, kırıklar omurilik kısmına bakı yapabilmektedir. Bu baskının olduğu yere göre karşımıza çıkan belirtiler farklılıklar göstermek ile beraber genellikle arka ayaklarda tutmama gibi belirtiler görülmektedir. Yani arka ayak tutmamasının en büyük nedeni omurilik kısmının baskı altında kalmasıdır.
Bazen travmalar neticesinde omurilik çok ciddi şekilde hasar görebilir veya kopabilir. Bu durumlarda bir felç tablosu görülür ve arka ayaklarda hiçbir şekilde his olmaz, arka ayaklarını basamaz. Ciddi omurilik hasarları sonucunda oluşan bu tablonun geri dönüşümü maalesef imkansız sayılır.
Omurilik kısmına baskı sadece travmalar sonucunda omur kemikleri tarafından yapılmaz. Bazen omurilik çevresindeki enfeksiyonlar, apseler ve tümörlerde omuriliğe baskı yaparak arka ayakların tutmamasına sebebiyet verebilir.
Zehirlenmeler yine önemli bir neden olarak sayılabilir. Bazı kimyasallar ve toksinler bu soruna sebebiyet verebilmektedir. Zehirlenme kaynaklı olarak bu tarz bir olgu gördüğümüzde muhtemelen başka belirtilerde görürüz.
Bunun dışında nadirde olsa başka sebeplerden kaynaklı arka ayaklarda güçsüzlük ve tutmama görülebilir. Fakat bu durumda tablo omurilik kısmına yapılan baskıdaki kadar şiddetli değildir. Bazı hastalıklar, kan bozuklukları, parazitler bu soruna sebebiyet verebilmektedir.
Belirtileri
Şiddete göre farklı belirtiler görülebilir. Bazen arka ayaklarda hafif şekilde güçsüzlük görülürken, bazen hiçbir şekilde arka ayaklarda his yoktur ve hareket ettiremez. Yürürken ise arka ayaklarını sürüyerek yürür.
Tedavisi
Nedene göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Fakat en önemli nedenin omuriliğe baskı olduğunu söylemiştik. Bu baskıya neden olan faktörü ortadan kaldırmak gerekir. Omur kırıkları gibi durumlarda genellikle cerrahi tedavi gerekmektedir. Cerrahi tedavinin başarı şansı hasarın durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Bunun yanında omuriliğe baskı bir tümör tarafından yapılıyorsa yine tedavi için cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Travmalara göre bu durumlarda tedavinin başarı şansı en azından bu sorun için daha yüksektir.
Bunun dışında bu soruna neden olan ana sebebi belirleyerek ana nedene yönelik bir tedavi yapmak gerekir.
Ana tedaviye ek olarak sinir sistemini güçlendirici bazı ilaçlar kullanılabilir ve vitamin takviyesi yapılabilir. Veteriner hekim bu konuda uygun tedavi seçeneğini belirleyecektir.
Tedaviye cevap vermeyen ve kalıcı felç şekillenmiş olan kedilerde farklı şekillerde protez bacaklar kullanılabilmektedir.
Öneriler
Travmaları (yüksekten düşme, araba çarpması vb.) bir kenara bırakırsak bu sorun genellikle yavaş yavaş ilerlemektedir. Başlangıçta arka bacaklarda ve ayaklarda çok hafif bir güçsüzlük varken, bu giderek daha şiddetli bir hal almaktadır. Bu nedenle bu tarz bir durumdan şüphe ederseniz en kısa sürede veteriner hekiminize bildiriniz. Bu tarz olgularda erken müdahale ve tedaviye erken başlamak hayati önem taşımaktadır. Başarı şansı çok daha fazla olmaktadır.
Cerrahi müdahale gerekirse ne kadar tutar?
Hocam çok acil cevap verirseniz sevinirim. Kedim dün akşam hiç bir şeyi yokken yemeğini yedikten sonra gayet keyifli bir şekilde uyudu, uyandı sevmeye çalıştığımız da tısladı ve sol arka bacağı topallayarak uzaklaşmaya çalıştı. Ne oldu anlayamadık yanına kimseyi yaklaştırmıyor ve şimdi sanırım korkusundan saklandı. Bakışları filan normal ve 10 yıldır baktığımız kedimiz hiç birden bire böyle bir şey yaşamamıştık ayrıca oturduğu yerde kendi kendine hareket ettikçe tıslıyor geri dönüş yaparsanız sevinirim.
Aynı durum bizde de var. Nedir son durumu, bilgi verebilir misiniz?
Bizimde bir dişi kedimiz var. Arka ayaklarını hiç basamıyor, sürünüyor. Gittikçe daha kötü oluyor. Yardım edin.
Hocam, benim de bir kedim var. 1 hafta arka ayakları tutmadı. Veteriner, antibiyotik iğne verdi. Artık o mu iyileştirdi bilmem ama 4-5 gün baya yürüdü. Şimdi yine yürümüyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Alaattin bey selamlar. Kedinizin durumu nedir? Bugün benim de kedim birden bire sendelemeye başladı, kustu ve ardından arka ayakları tutmamaya başladı. Veterinerimiz iğne yaptı ancak sokağa çıkma yasağı olduğu için muayenehaneyi açamadı, yarın muayene edebilecek. Siz nasıl bir yol izlediniz ve hangi ilaçları kullandınız. Sebebini öğrenebildiniz mi?
Merhaba, benim de kedim var, bu sebeple son zamanlarda çok sık şahit olduğum FIP virüsünü bir araştırın lütfen. Belirtilerinden biri de kaslarının zayıflaması ve yürüyememesi. Ölümcül bir virüstür, lütfen hemen tahlil yaptırın. Umarım değildir.
Kedinizin durumunu merak ediyorum şu anda nasıl? Benim kedimde aynı durumda tedavisini yaptırdım ama ilerlemesi devam ediyor. Çok üzgümüm.
Merhabalar girmediğim internet sitesi kalmadı, lütfen biri cevap yazsın. Kedim koltuğu açınca içine girmiş fark etmeden annem koltuğu kapatınca kedi çıkmaya çalışırken arka kısmı karnı ya da bacakları ben görmedim sıkışmış sadece içerden kedimin bağırdığını ve ağladığını duydum. İlk gün bir şeyi yoktu normal yürüdü, koştu fakat çok keyifsiz, sürekli yatıyor, yürürken birden düşüyor. Kendine dokundurmuyor sadece başını sevip öpebiliyoruz bacağını, omurgalarını kontrol etmek istediğimde çok sert bir şekilde saldırıp kaçıyor ve kendisine yaklaştırmıyor. 3. gün oldu ama yürürken bile zorlanıyor, ağrısı olduğu belli bakışları bile mutsuz. Kaşları çatık duruyor. Bacakları dışa doğru basıyor acaba karnında mi bir sorun var diye düşündüm, zıplayamıyor azıcık yüksek olan hiç bir yere ayağa dahi kalkmıyor. Lazer kovalamaya da üşeniyor. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Gerçekten ciddi bir sıkıntısı olabilir, belki kemiği kırılmıştır. Veterinere gittiniz mi?
Merhabalar, benimde kedim yaklaşık bir aydır arka ayakları tutmuyor. Bir hafta antibiyotik ve kas gevşetici yapıldı. Düzeldi ama yine aynı oldu. Devriliyor, koltuğa yatağa zıplıyor fakat yürürken devriliyor. FIP testi yapıldı değerleri ne var nede yok deniliyor ortada; şuanda antibiyotik veriyorum, kortizon birde fakat çabalıyor yürümeye ama düşüyor. Çok üzülüyorum. Bir çare lütfen veterinerlerde anlamıyor.
Kedim dün sabah terasa bakan vasistas pencereye sıkışmış üst katta olduğu için sesini hiç duymadık mama vermek için gittiğimde hareketsiz bir şekilde duruyordu. Önce öldü sandım, dokunduğumda çıkmak için çırpınmaya başladı. Çıkardım hemen yatağına koydum arka ayakları tutmuyordu alıp veterinere götürdük film çekildi kırık çıkık yoktu ağrı kesici ve B vitamini verdi. Çişini ve kakasını yapmak için kalkmaya yelteniyor ama korktuğum için izin vermiyordum. Annem bırakalım denesin dedi kalkmaya çalışınca bir ayağı katlanıyor tam hareket ettiremiyor yardımcı olup yaptırdık bugün bir şekilde onun bu hallerini görünce dayanamıyorum düzelir mi sizce yattığı yerde ayaklarını kuyruğunu hareket ettiriyor, ayağa kalkarken sorun yaşıyor. Patilerini açamıyor katlanıyor ilk defa böyle bir olay başımıza geldi. Ben ne yapacağımı bilmiyorum başka bir veterinere gitmeli miyim?
Merhaba, bu farklı nedenler ile gerçekleşmiş olabilir. Sizlere tavsiyemiz birkaç gün daha gözlemleyin. Eğer sorun devam ederse veya bu süreçte başka belirtilerde ortaya çıkarsa ya da sorun şiddetlenirse tekrar bir veteriner hekime başvurun.
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim bu arada bir şeyi söylemeyi unutmuşum. Doktorun verdiği B vitaminini hiç bir eczanede bulamıyoruz. Vitaminin adı B Complex şurup internette Dr.Nature’s markasının B Complex + C Vit Plus şurup şeklinde buldum. Onu alıp versem olur mu?
Herhangi bir B vitamini şurubunu kullanabilirsiniz. Fakat dozu konusunda veteriner hekime danışmanızda fayda vardır.
Az önce kedim tuvaleti geldiği için hareketlenmeye başladı. Götürdüm ishal olmuş, kakasını yaptıktan hemen sonra kustu biraz. Ne yapmalıyım? Çok korkuyorum.
Merhaba, bugün kedimi bende çok benzer bir durumda buldum. Pencere ile sineklik arasına girmiş ve sıkışmış. Ne kadar süre orada durduğunu bilmiyoruz. Çıkardıktan sonra arka ayakları üzerinde duramıyor ve ön ayakları ile sürünerek hareket ediyor. Ayağını bacağını hareket ettirebiliyor. Yan ve karnı üzerinde yatıyor fakat karnı üzerinde yattığı zaman bacaklarını yan olarak açıp ayaklarını altını dışa doğru pozisyonluyor. Hemen veterinere götürdük. Röntgen çekildi ve röntgen sonucunda bacağının diğerine göre kalçasıyla birleşiminde biraz açıklık olduğunu söyledi. Bundan dolayı ağrısının ve ödem oluşmasının olduğunu söyledi. Ödemden dolayı ayağını o şekilde pozisyonluyormuş. Cerrahi bir tedaviye şuanda gerek olmadığını, düşük dozda kortizon ve B12 uygulanması ile medikal tedavi ile düzeltebileceğimizi söyledi. Bu süreçte de kafes de kalması gerektiğini eğer iki basamaklık yüksekliğe bile zıplarsa durumun kalıcı felce gidebileceğini söyledi. Bugün veterinerde ilk gecesi oğlumun. Yanlış veya eksik bir şey yapılmasından çok korkuyorum ekstra bir bilgi verebilecek ya da bu süreç ile ilgili tavsiye verebilecek var mı?
Merhaba, bugün kedimi bende çok benzer bir durumda buldum. Pencere ile sineklik arasına girmiş ve sıkışmış. Ne kadar süre orada durduğunu bilmiyoruz. Çıkardıktan sonra arka ayakları üzerinde duramıyor ve ön ayakları ile sürünerek hareket ediyor. Ayağını bacağını hareket ettirebiliyor. Yan ve karnı üzerinde yatıyor fakat karnı üzerinde yattığı zaman bacaklarını yan olarak açıp ayaklarını altını dışa doğru pozisyonluyor. Hemen veterinere götürdük. Röntgen çekildi ve röntgen sonucunda bacağının diğerine göre kalçasıyla birleşiminde biraz açıklık olduğunu söyledi. Bundan dolayı ağrısının ve ödem oluşmasının olduğunu söyledi. Ödemden dolayı ayağını o şekilde pozisyonluyormuş. Cerrahi bir tedaviye şuanda gerek olmadığını, düşük dozda kortizon ve B12 uygulanması ile medikal tedavi ile düzeltebileceğimizi söyledi. Bu süreçte de kafes de kalması gerektiğini eğer iki basamaklık yüksekliğe bile zıplarsa durumun kalıcı felce gidebileceğini söyledi. Bugün veterinerde ilk gecesi oğlumun. Yanlış veya eksik bir şey yapılmasından çok korkuyorum ekstra bir bilgi verebilecek ya da bu süreç ile ilgili tavsiye verebilecek var mı?