Yavru Köpeklerde Beslenme İlkeleri

Köpekler doğal yaşamlarında karnivor yani etobur hayvanlardır. Fakat insanlar ile iç içe yaşamaya başladıktan sonra bu durum biraz değişmiştir. Fakat yine iç güdülerinde etoburluk vardır. Sindirim sistemleri; tek bir mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve pankreas gibi yardımcı organlardan oluşmaktadır. Sindirim sistemleri et ve et ürünlerini kolayca sindirebilme ve bu ürünlerden yararlanabilme özelliğine sahiptir. Sitemizde arama yaparak bu konular hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Bu konumuzda sizlere yavru köpeklerin beslenmesinden bahsedeceğiz. Erişkin köpeklerin beslenmesi ile ilgili bilgilere de yine sitemizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı veteriner kliniğinizdeki veteriner hekimlerden köpeklerin beslenmesi hakkında danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Anne Sütü ve Sütten Kesilme Süreci

Yavru köpeklerin sütten kesilme süreci; ırktan ırka küçük farklılıklar gösterebilmekle beraber ortalama 4-6 haftalıkken gerçekleşir. Yavru köpekler bu süreçte mutlaka anne sütü almalıdır. Özellikle ilk birkaç gün alınacak anne sütü sayesinde yavru köpek bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazanacağından dolayı bu sütü mutlaka almalıdır. Eğer yavru ilk birkaç gün anne sütünü alamazsa ileride hastalıklara karşı çok daha fazla duyarlı olmaktadır.

Gelişme Sürecinde Beslenme

Yavru köpeklikten çıkarak erişkin köpek olma süreside ırktan ırka farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak 10-16 aylıktan sonra köpekler, erişkin köpek sayılırlar. Doğumdan bu zamana kadar geçen süre köpeklerin gelişme dönemidir. Bu dönemdeki beslenme köpeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için oldukça önemlidir. İlk 4-6 hastalık anne sütü ile beslenme döneminin sonunda; köpekler 10-16 aylık yaşa kadar yavru kuru mamaları ve yavru konserve mamaları ile beslenmelidir. Bu mamaları seçerkende bir veteriner hekimin tavsiyesi ile kaliteli bir mama seçmekte fayda vardır.

Gelişme döneminde köpeklerin ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle özellikle yavru mamalarının kullanılmasını öneriyoruz. Bu dönemde yavru köpekler; biyolojik değeri yüksek ve kolay sindirilebilir protein, kalsiyum, fosfor ve vitamin açısından zengin olan besinlere ihtiyaç duyarlar. Özellikle vücut gelişimi açısından proteinler çok önemlidir. Yine kemik gelişimi içinde D vitamini ile beraber kalsiyumun önemi büyüktür.

Yavrulara kuru mama 4-5 haftalıkken başlatılabilir. İlk başlarda kuru mamaları ıslatarak ya da yavru konserve mamaları ile beraber karıştırarak vermekte fayda vardır. Bu şekilde yavruların kuru mamaya alışma dönemleri daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda bu ıslatma veya konserve mama ile karıştırma işlemi; mamaya tat verir ve aroma kazandırır. Yavru köpeğin severek yemesini sağlar. İlk birkaç ay kuru mamaları süt ile de ıslatabilirsiniz. Daha sonra ise; su, et suyu, tavuk suyu, yemek suyu kullanılabilir. 2-3 aydan sonra süt ile ıslatmak pek doğru değildir. Süt 2-3 aylık dönemden sonra köpeklerde sindirim sistemi problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle bu dönemden sonra süt vermek doğru değildir. Veriliyorsa bile; inek sütü mutlaka sulandırılarak verilmelidir.

Yavrunun anne sütünden sonra direk kuru mamaya başlatılmasıda doğru değildir. Bu konstipasyon yani kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine sebep olabilir. Bu nedenle bu süreç aşama aşama geçilmelidir. Yavru köpek yavaş yavaş kuru mamaya alıştırılmalıdır. Yine ilk başlarda küçük partiküllere sahip kuru mamalar tercih edilmelidir. Büyük partiküllü mamaları yavru köpeğin alması zor olabilmektedir.

Yavru köpeği günde kaç öğün beslemeliyim? sorunuzuda hemen cevap verelim… Mamaya başladığınız dönemden itibaren 3 aya kadar günde 4 öğün, 3 aydan 6 aya kadar günde 3 öğün, 6 aydan 12 aya kadar günde 2 öğün, 12 aydan sonra ise; günde 1 öğün mama verilmesi uygundur.

Yavru köpekler 4 aylık olduklarında süt dişlerini dökmeye başlarlar ve kalıcı dişler yerlerini alırlar. Bu dönemde de kuru mamaların ıslatılarak verilmesinde fayda vardır. Fakat mamanın bir kısmı kuru olarak verilebilir. Bu dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Yine pişirilmiş kemiklerin verilmeside dişerin temizlenmesine faydalıdır.

Yavru köpek gelişimini tamamladıktan sonra; erişkin mamalarına geçilebilir. Bu ırklara göre değişebilir. Genel olarak bu süre şu şekildedir;

  • Küçük ırk köpeklerde (2.5-10 kg) 8-12 aylık dönem
  • Orta boy ırk köpeklerde (10-25 kg) 12-18 aylık dönem
  • Büyük ırk köpeklerde (>25 kg) 12-24 aylık dönem

Konuyu özetlememiz gerekirse; yavru köpekler ilk 4-6 hafta anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra ise bir geçiş dönemi ile beraber yavru mamalarına geçilmeli, köpek gelişimini tamamlayana kadar bu şekilde devam edilmelidir. Daha sonra ise erişkin mamalarına geçilmelidir. Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlamasını istiyorsanız; bu süreç içerisinde bir veteriner hekim ile iletişim içerisinde olarak, danışmanlık alırsanız çok daha faydalı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu