Feline Panleukopenia Hastalığı

Özellikle yavru kedilerde en sık görülen hastalıklardan birisi Feline Panleukopenia’dir. Yavru kedilerde şiddetli enfeksiyon oluşturur ve ölüm oranı yüksektir. Büyük kedilerde ise genellikle hafif veya subklinik olarak seyreder. Bulaşıcılığı çok yüksek olan bir hastalıktır.

Feline Panleukopenia Nedir?
Kedi gençlik hastalığı veya kedilerin parvoviral enteriti olarakta bilinmektedir. Parvovirusların neden olduğu viral bir hastalıktır.

Bulaşma
Enfekte olan diğer kedilerin dışkı ve diğer salgıları ile atılan virusların başka bir kedi tarafından alınması ile bulaşır. Özellikle ortak kullanılan mama ve su kapları bulaşmada etkilidir. Ayrıca sinekler, pireler gibi canlılar vasıtası ile de bulaşabilmektedir.

Klinik Belirtileri Nelerdir?
Bazen herhangi bir belirti vermeden direk olarak ölüm şekillenebilir. Yavru kedilerde sağlıklı iken bir anda ölüm şekillendiğinde bu hastalıkta göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanında kusma ve ishal en büyük belirtileri arasındadır. Bununla beraber vücut ısısı yükselir, iştahsızlık ve dehidrasyon (sıvı kaybı) görülür. Aynı zamanda ağız içinde yaraların şekillendiği olgulara da rastlanılmıştır. Ağır vakalarda son dönemde vücut ısısı düşer.

Kısacası bir anda ortaya çıkan kusma, ishal, iştahsızlık, yüksek ateş ve sıvı kaybı önemli klinik belirtileri arasında yer almaktadır.

Tanı
Tanıda anamnez önemlidir. Yine kedinin yavru olması, aşı durumu tanıyı kolaylaştırır. Tam kan sayımında şiddetli bir panleukopenia gözlenir. Aynı zamanda boğaz bölgesinden veya anal bölgeden alınacak swap ile yapılacak hızlı testlerden serolojik olarak hastalığın teşhisi konabilir.

Tedavi
Tedavide semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır. Mevcut enfeksiyonların ve sekonder enfeksiyonların önüne geçmek için antibiyotik, sıvı takviyesi, vitamin ve mineral takviyesi, kusma önleyici ilaçlar tedavide denenebilir. Hastanın genel durumu ve veteriner hekimin yaklaşımı tedaviyi belirler.

Korunma
Korunmanın yolu aşıdır. Yavru kedilere 1,5 aydan itibaren çift doz aşı uygulaması yapılarak korunma sağlanabilir.

Öneri
Özellikle ilk 2 aylık ve aşısız kedilerde hafif iştahsızlık veya kusma görüldüğünde hemen bir veteriner hekime başvurarak erken tanı ve tedavinin yapılması can kurtarıcıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu