Kediler Kıskanır Mı? Kedilerde Kıskançlık Belirtileri
Kediler, mesafeli, özgür ve bağımsız yapıları ile bir üne sahiptir. Buna rağmen gerçekte çok fazla sevgi gösterebilir, insanlar ile birlikte olmaktan zevk alabilir ve onlarla güçlü bağlar kurabilirler. Başka bir evcil hayvan veya başka bir şey, sahiplerinin ya da sevdiği insanların dikkatini onlardan uzaklaştırdığında kıskanç hissettikleri zamanlar bile vardır.
Kedide özellikle ani değişen davranışlar varsa, buna dikkat etmek önemlidir. Bu davranışlar genellikle kıskançlık gibi altta yatan bir sorunu işaret ediyor olabilir. Kedilerdeki kıskanma davranışları bazen kedi sahipleri için zorlayıcı ve sinir bozucu olabilir. Bu nedenle, bu zorlu durumlarda sizlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir kılavuz hazırladık. Farklı kıskanma davranış türlerini ve bunlarla nasıl başa çıkılacağınızı ele alacağız.
Kedilerde Kıskanma Davranışları
Kediler, davranışlarındaki bazı değişiklikler ile kıskanma hissini yansıtırlar. Yani kediler davranış yoluyla kıskançlık gösterme eğilimindedir. Kediniz bu davranışları gösterdiğinde, bunların kıskanma tepkileri olup olmadığını veya bunlara başka bir şeyin neden olup olmadığını anlamak için her zaman çeşitli ipuçları aramak gerekir.
1. Saldırganlık
Kediler kıskançlık yaşadıklarında saldırgan eylem ve davranışlara yönelebilirler. Saldırganlığa girişmeden hemen önce, genellikle bir uyarı sinyali olarak kuyruklarını ileri geri sallarlar. Bir kedi saldırgan olduğunda ve saldırma hissi geliştiğinde, karşımıza çıkabilecek diğer belirtiler aşağıdaki gibidir.
- İrileşmiş gözbebekleri
- Düzleştirilmiş kulaklar
- Kabarık tüyler
- Geriye doğru kemerleşmiş bir duruş
- Dik kuyruk
Kediler ayrıca tıslamaya veya saldırı sesleri çıkarmaya başlayabilir. Ardından, atlama veya tırmalamaya başlayabilirler. Daha fazla kışkırtılırsa, ısırmaya başlayabilirler.
2. Sahibini Engelleyeme Çalışma
Kıskanç bir kedi, sizinle onu kıskandıran şey arasına girmeye çalışabilir. Örneğin; bazı kediler, siz dizüstü bilgisayarınızın başındayken klavyenizin her yerinde dolaşabilir çünkü dizüstünün sizden çok fazla ilgi gördüğünü düşünür.
Kediler ayrıca başka bir nesneye veya evcil hayvana daha fazla yaklaşamamanız için önünüzde durabilir.
3. İdrar ile İşaretleme
İdrar işareti genellikle bir kedi kendisini tehdit altında hissettiğinde veya bölgesini belirlemeye çalıştığında ortaya çıkar. Bu nedenle, eve yeni bir kedi getirdiğinizde idrarla işaretlenmesi yaygın bir durumdur. Kısırlaştırılmış kedilerin idrarla alanları işaretleme olasılığı daha düşük olabilir, ancak bu davranışı sergilemekten tamamen muaf değillerdir.
4. Depresyon
Kediler uzun süreli kıskançlık yaşarlarsa depresyon hissedebilir ve bu kedilerde depresyon gelişebilir. Kedilerde depresyon şekillendiğinde karşımıza çıkabilecek bazı belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Aşırı uyku hali
- İştah değişikliği ve iştahta azalma
- Halsizlik
- Değişik sesler çıkarma
5. Sırnaşma
Sırnaşma davranışı kedilerin dikkatinizi çekmek için yaptığı şeydir. Kendilerini size sürtebilirler veya aşırı derecede bacaklarınızın arasına dokunabilirler. Ayrıca normalden daha fazla mırıldanıp miyavlayabilirler. Kediniz de sizinle daha sık oynamak isteyebilir.
Kedilerin Kıskanç Davranışlar Göstermesinin Nedenleri
Kıskanç davranışları belirlemek önemlidir, ancak bu davranışların altında yatan nedeni veya tetikleyiciyi nedeni bulmak da aynı derecede önemlidir. Kedinizin kıskanç hissetmesini tetikleyebilecek aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurmak gerekir. Muhtemelen kediniz bu faktörlerden birisine bağlı olarak kıskanma davranışı sergilemektedir.
1. İlgi Eksikliği
Kediniz sizden çok fazla ilgi görmeye alıştıysa ve bu ilgi aniden azalıyorsa, büyük olasılıkla hoşnutsuz olduğunu size bildirecektir. Azalmış ilginin önemli bir nedeni, kendi yaşam tarzınızda değişiklikler yaşamanızdır. Örneğin; yakın zamanda yeni bir işe girdiyseniz, dikkatinizin ve enerjinizin çoğu yeni işinize nasıl uyum sağlayacağınızı öğrenmeye gidebilir. Sonuç olarak, yeni beceriler öğrenmekle geçen uzun bir günün ardından yorgun olduğunuz için kedinizle daha az oynayabilirsiniz.
Kedilerin sahiplerinden aldıkları düzenli ilgiye alıştıklarını unutmamak önemlidir. Bu nedenle, aynı miktar ilgi almazlarsa, bunu fark edecekler ve bunun sonucunda kıskanmaya başlayabilirler.
2. Kedinizin Rutinindeki Değişiklikler
Kediler, rutinlerine bağlı kalmayı seven canlılardır. Bu nedenle, rutinlerini değiştirirseniz, yeni şeylere uyum sağlamaları büyük olasılıkla zor olacaktır. Birçok kedinin uyum sağlamakta zorlandığı önemli bir değişiklik, sahiplerinin evin dışında olduğu saatlerin süresidir. Birdenbire evden daha uzun süre çıkmaya başlarsanız, kediniz kesinlikle fark edecek ve yalnız hissetmeye başlayacaktır. Bu yalnızlık ele alınmazsa, kıskançlık ve depresyona dönüşebilir.
3. Kişisel Eşyaları Paylaşma
Kıskançlığın diğer bir yaygın nedeni, eve yeni bir kedinin veya başka bir evcil hayvanın girmesidir. Kediler bölge belirleyen canlılardır. Bu nedenle evdeki diğer hayvanları her zaman sevmeyebilirler.
Kediler ayrıca tuvalet kapları, tırmalama tahtaları gibi kendi eşyalarını paylaşmaktan hoşlanmazlar. Bir kedi aniden kendine ait olduğunu düşündüğü eşyaları paylaşmak zorunda kalırsa, saldırganlık ve idrar işaretleme ile tepki verebilir.
Kedilerde Kıskanma Davranışıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Yapmanız gereken ilk şey, bu durumun altında yatan ana faktörü tanımlamaktır. Kıskanma davranışının ilk ne zaman ortaya çıkmaya başladığını öğrenmeye çalışın. Ardından, bu süre zarfında kedinizin kıskanma davranışları ile ilişkilendirebileceğiniz değişiklikleri düşünün.
Kıskanmaya neden olan ana nedeni belirledikten sonra, kedilerinizin kıskançlık ihtiyacından kurtulmak için değişmeye veya yeterince güvende hissetmeye uyum sağlamasına yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz. Ana nedene bağlı olarak, kıskançlık çeken bir kediye yardım etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler aşağıdaki gibidir.
1. Kediniz için Daha Fazla Alan Yaratın
Kediniz başka bir kediye, evcil hayvana veya yeni bir bebeğe karşı kıskançlık hissediyorsa, onun için daha fazla kişisel alan yaratın. Kedinizi bebekten veya diğer evcil hayvanlardan farklı odalara ayırın.
Unutmayın, kediniz eskiden evin özgür egemenliğine sahipse, alanını birden bire özel bir odaya indirmek istemezsiniz. Bunun yerine, yeni evcil hayvanı özel bir odada tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın, böylece kediniz bölgesini kaybetmiş gibi hissetmez.
Eve başka bir kedi getirdiyseniz, her kedi için ayrı eşya bulundurmaya çalışın. Örneğin; her kedinin kendi tuvalet kabı, yatağı, sulukları ve oyuncakları olmalıdır.
2. Değişiklikleri Kademeli Olarak Yapın
Bir kedinin kıskançlığını en aza indirmenin en iyi yolu, yavaş yavaş değişimi başlatmaktır. Eve yeni bir evcil hayvan getiriyorsanız, onları ilk etapta ayrı odalarda tutun. Onları birkaç dakikalığına yavaş yavaş birbirleriyle tanıştırabilir ve birbirlerine tamamen alışana kadar birlikte geçirdikleri süreyi kademeli olarak artırabilirsiniz.
Evinizden uzun saatler boyunca çıkmanız gerekiyorsa, yarım saatlik artışlarla evden çıktığınız saat sayısını kademeli olarak artırmaya çalışın. Kedinizin önemli bir değişikliği fark etmemesi veya yaşamaması için, gitmeniz gereken gerçek süreyi yavaşça artırın.
Yeni bir eve taşınıyorsanız, tamamen taşınmadan önce kedinizi birkaç kez yeni eve getirin. Bu ziyaretler sırasında kedinizin bazı eşyalarını yeni eve koyun, böylece kediniz evdeki tanıdık eşyaları fark edebilir.
3. Kedinize Daha Fazla Sevgi Göstermek İçin Zaman Ayırın
Kediniz sizden ilgi görmek istiyorsa, birlikte oynamak için programınızda yer açın. Kedinize ilgi göstermeye başlamadan önce dikkat etmek en iyisidir. Kedinize sadece sizden istediğinde ilgi gösterirseniz, istenmeyen bir alışkanlığa ve davranış bozukluğuna dönüşecektir.
Evden çalışıyorsanız, mola zamanı olarak kedinizle oyun zamanını kullanın. Molalar önemlidir ve hatta çalışma hayatınızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Stresten kurtulmanıza, yenilenmiş ve işe dönmeye hazır hissetmenize ve tükenmişliği azaltmanıza yardımcı olurlar.
4. Etkileşimli Oyuncaklar Kullanın
Kediler sıkıldıklarında daha çabuk kıskançlık hissedebilirler. Onları yoracak etkileşimli oyuncaklarla tanıştırmaya çalışın. Çalışırken veya siz evde değilken evcil hayvanınızı meşgul edebilecek birçok otomatik oyuncak vardır.
Kediniz kedi nanesinden hoşlanıyorsa, bu oyuncakların üzerine kedi nanesi serperek oynadıkça güzel bir ödül almasını sağlayabilirsiniz.
5. Kedinize Değişiklikleri Kabul Etmesi İçin Zaman Verin
Geçişler herkes için zor olabilir, bu nedenle kediniz önemli değişiklikler yaşadığında çok sabırlı olmanız önemlidir. Her şeyi kitabına göre yaptığınız durumlar vardır, ancak kediniz yine de kıskançlık belirtileri gösterecektir. Bazen, kedinizin değişikliklere tam olarak uyum sağlaması için zamana ihtiyaç vardır.
Kedinizin kıskançlığı, diğer aile üyeleri üzerinde önemli strese neden olacak bir noktaya gelirse, bir kedi davranış uzmanına veya eğitimcisine ulaşmaktan çekinmeyin. Uzmanlar, kedinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir, size yardımcı olacak özelleştirilmiş bir plan sağlayabilir ve kedinizle zorlu bir deneyim yaşamanız için ihtiyacınız olan desteği verebilir.
Özetle kediler çok sosyal hayvanlar olmayabilir, ancak rutinlerinde değişiklikler yaşadıklarında duygusal sıkıntı hissedebilirler. Kedinizin kıskançlık hissettiğinden şüpheleniyorsanız, önce buna neden olan ana faktörü belirlediğinizden emin olun. Ardından, bu faktörü ortadan kaldırmak veya kedinizin yeni değişikliğe uyum sağlamasına yardımcı olmak için uygun değişiklikleri yapın.
Kıskanç davranışlar sizin içinde zor olabilir, ancak bunlar kedinizin sizinle iletişim kurmak için yaptığı eylemlerdir. Davranışlar hakkında daha fazla şey öğrendikçe, kedinizi daha iyi anlamaya başlayacaksınız ve aranızdaki bağ ancak onlarla birlikte uyum içinde yaşarken güçlenecektir.