Kedilerde Tırnak Problemleri ve Bakımı

Kediler tırmanmayı ve tırmalamayı seven hayvanlardır. Doğalarında bu vardır. Doğal ortamda yaşayan kediler tırmalama hareketlerini kolaylıkla yapmaktadır. Bazen bir ağaca bazense bir binaya tırmanmaya çalışmakta ve bu içgüdülerini yerine getirmektedir. Evde beslenen kedilerde ise bu pek mümkün olmamaktadır. Her ne kadar tırmalama tahtası tarzında ürünleri önersek bile kedilerin bunlara alışması veya bunları tam anlamı ile kullanması bazen mümkün olmuyor.

Tırmalama sağlıklı tırnaklar için önemli bir olaydır. Kedilerin tırnakları sivri bir şekilde çabucak uzar. Doğal ortamlarında tırmalama hareketlerini sık yapan kedilerde tırnaklar uygun seviyelerde sürekli kalır ve kediyi rahatsız etmez. Oysa ki bu hareketleri tam anlamı ile yapamayan kedilerde tırnaklar düzensiz bir şekilde büyür. Bunun neticesinde hem kediye rahatsızlık verir hem de travmalara (tırnak kırılması vb.) karşı daha duyarlı bir hal alır.

Kedilerde Tırnaklar İle İlgili Ortaya Çıkan Problemler

Özellikle evlerde beslenen kedilerde tırnakların düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde aşırı büyüyen tırnaklar herhangi bir yere kolaylıkla takılmakta ve kırılabilmektedir. Bunun neticesinde ortaya çıkan travmada kedi bir süre kendisini rahatsız hissedecek, ağrıdan dolayı yere basmak istemeyecek ve topallama şekillenecektir. Tırnaklar ile ilgili ortaya çıkabilecek en büyük problem budur. Tabi uzayan tırnaklar ile beraber kedilerin insanlara ve çevredeki eşyalara istemeyerek bile olsa zarar verme ihtimalleri artacaktır.

Tırnaklar ile ilgili ortaya çıkabilecek bir diğer problem ise enfeksiyonlardır. Bakımı doğru yapılmayan tırnaklar her zaman enfeksiyonlara karşı çok daha duyarlı olacaktır ve hazırlayıcı faktörlerinde ortaya çıkması ile beraber enfeksiyonlar meydana gelebilecektir.

Tırnak Bakımı

Tırnak bakımı denildiğinde düzenli olarak tırnakların kesilmesi ve mümkünse tırmalama hareketlerini rahatlıkla yapabilecekleri tırmalama tahtalarının temini akla gelmektedir. Kediler için üretilmiş uygun bir tırnak makası ile düzenli olarak tırnakların kesilmesi gerekmektedir. Yine uygun bir tırmalama tahtası evlerde bakılan kedilerde yavruluk döneminden itibaren kediye sunulmalı ve buna alışması sağlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu