Kedilerde Mantar Egzama ve Saçkıran

Kedilerin görünüşü ve karakteri birbirinden farklı olduğu gibi bağışıklık sisteminin gücü de farklıdır. Bazı kediler en popüler hastalığa kolaylıkla yakalanırken, bazı kediler ise yakalansa bile kısa sürede iyileşebilirler. Bu nedenden dolayı bağışıklık sistemi düşük olan kedilere uygun mama ve vitamin verilebilir.

Kedilerin yakalandığı bazı cilt hastalıkları vardır ve belirtileri birbirine benzese de hastalık isimleri farklıdır. Mantar, egzama ve saçkıran cilt problemleri her kedide sıkça karşılaşıldığı için tedavisi oldukça basit ve yaygındır. Cilt hastalıklarının belirtileri ve tedavisi hakkında sizi bilgilendireceğiz.

Kedilerde Mantar Belirtileri

Kedilerde mantar enfeksiyonu, türüne göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak kedilerde sıkça gördüğümüz mantar belirtileri şunlardır;

  • Mantar olan bölgede ciddi kızarıklık oluşur.
  • Tüylerin kalitesi düşer ve tüy dökülmesi görülür.
  • Deride pullanmalar ve deri tabakasında yağlanma oluşur.
  • Deri kalınlaşabilir ve mantardan dolayı kötü koku hissedilir.
  • Lenf bezlerinde şişkinlik oluşabilir.
  • Kedinin sürekli mantar olan bölgeyi kaşıma ve yalama isteği vardır.
  • Kedinizde ruhsal olarak değişikliklerde belirti gösterebilir; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve her zamanki halinden daha agresif veya sakin olması durumu gözlenebilir.

gibi belirtiler meydana gelebilir. Bahsettiğimiz bu belirtilerden birkaçını kedinizde fark ederseniz, kendi başınıza kedinize müdahale etmeye kalkmamalısınız. Kedinize istemeden daha fazla zarar verebilirsiniz. Bunun yerine en kısa sürede uzman veteriner hekime danışmalısınız.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedilerde mantar çok sık görüldüğü için belirli ve kolay tedavi yöntemleri vardır. Mantar tedavisine başlamadan önce mantarın türü ve nedeni konusunda araştırılma yapılması gerekir. Mantarın türü belirlendikten sonra krem, aşı, merhem veya özel şampuan gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Mantarın tekrar etmemesi ve diğer kedilere de bulaşmaması için ekstra önlem olacak tedavi de önerilir. Eğer evinizde birden fazla kediniz varsa, mantar enfeksiyonun diğer kedilere ve kendinize de geçtiğini düşünerek muayene olmalısınız. Kedinizin tedavisi döneminde, evinizi detaylıca temizlemek ve dezenfekte etmeniz gerekecektir.

Kedilerde Mantar
Kedilerde Mantar

Kedilerde Egzama Belirtileri

Kedilerde egzama, daha çok alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. Ayrıca mantar hastalığı ilerleyerek, kendini egzamaya çevirebilir. Egzama belirtileri her kedide aynı olmasa da sıklıkla şu belirtiler görülür;

  • Sırt, boyun, baş ve pati bölgelerinde yoğun kaşınma görülür.
  • Egzama olan yerde küçük ve kırmızı kabarcıklar oluşur.
  • Cildin ana rengi kedinin derisinde göre açılır ve koyulaşabilir.
  • Tüylerinde bölgesel döküntüler görülebilir.
  • Kedi kendini sürekli kaşıdığı için tüylerde kalitesizlik söz konusudur.
  • Sorunlu bölgeden ağır koku gelebilir.
  • Kedi vücuduna dokunmanızı istemez ve uzaklaşır.

Egzama belirtileri, her kedide şiddetini farklı gösterebilir. Bazı kedilerde hafif kaşınma veya tüy dökülmesi olsa da bazı kedilerde ise şiddetli kaşınma ve bölgesel tüy dökülmeleri görülebilir. Belki kedinizin öylesine şiddetli kaşındığını düşünebilirsiniz, fakat tırnaklarıyla egzamalı bölgeye temas ederek daha fazla enfeksiyon kapabilir. Hiç vakit kaybetmeden kedinizin tedavisini başlatmalısınız.

Kedilerde Egzama Tedavisi

Kedinizi veteriner hekime muayene ettirdikten sonra egzamanın neden oluştuğu bulunacaktır. Egzama tedavisi için krem, solüsyon, lokal pomad veya oral ilaç kullanılabilir. Egzamadan dolayı kedi kaşınmaya alıştığı için tedavi döneminde bile hala kendini kaşımak isteyecektir. Bunu önlemek için ekstra olarak önleyici koruyucu korse veya yakalık gibi tedavi uygulanabilir. 

Ayrıca bazı kedilerde stresten dolayı egzama oluştuğu için kediniz için daha iyi yaşam şartları sunulması hakkında sizi bilgi verilecektir. Örnek; kediler değişiklikten hiç hoşlanmadığı için mama kabının ve mamasını değişmesi, sahibinden uzak kalmasından dolayı kendini aşırı stresli hisseder. Kedinizde herhangi bir neden bulunmazsa, stres kaynaklı olabileceği de düşünülmelidir.

Kedilerde Egzama
Kedilerde Egzama

Kedilerde Saçkıran Belirtileri

Kedilerde saçkıran, daha çok ev kedilerinde görülebilir. Kedinizde herhangi bir farklılık hissediyorsanız, saçkıran belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sıklıkla görülen saçkıran belirtileri;

  • Saçkıran olan bölgede kızarıklık ve halkalar oluşur.
  • Aşırı derecede kaşınır ve kediniz sürekli o bölgeyi yalamak ister.
  • Saçkıran daha çok ön pati, kulak ve yüz bölgelerinde görülür.
  • Bölgesel olarak tüylerin dökülmesi ve kelleşmesi ortaya çıkabilir.
  • Ciltte pul gibi dökülmeler oluşur.
  • Bölgesel tüylenmeden sonra cilt rengi daha çok açılabilir.
  • Kedinizde aşırı sakinlik veya agresiflik durumu gözlenebilir.
  • Vücudunu sert nesnelere sürtmesi veya kaşımaya çalışması vardır.

gibi belirtileri sıralayabiliriz. Kedinizi severken derisinde ve tüylerinde bir farklılık görebilirsiniz. Biraz daha dikkatli inceledikten sonra cildinin kızardığını fark edebilirsiniz. Kediniz bu durumdan dolayı çok rahatsızlık hissedeceği için vücuduna dokunmanızı pek istemez. Bahsettiğimiz belirtileri kedinizde fark ettiğiniz zaman veteriner hekimle danışarak, sorunu çözebilirsiniz.

Kedilerde Saçkıran Tedavisi

Saçkıran, diğer cilt hastalıklarını taklit edebileceği için test edilmesi gereklidir. Veteriner hekim, kedinin gerçekten saçkıran olup olmadığını uyguladığı basit yöntemler sayesinde öğrenebilir. Saçkıranın durumuna göre kedinize en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Genellikle saçkıran tedavilerinde topikal merhemler kullanılabilir.

Bunun yanında oral ve topikal tedavi yöntemi uygulanarak derideki kalan mantarları tamamen temizler. Tedavinin yanında kedinizin yaşadığı alanı detaylı temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Alanların iyice temizlenmesi ve mikropların kırılması için çamaşır suyundan yardım alabilirsiniz.

Kedilerde Saçkıran
Kedilerde Saçkıran

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin hayat kalitesini düşüren hastalıklar hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptık. Herkes tarafından sorulan soruları kısaca cevaplamak isteriz.

Mantar, egzama ve saçkıran insana bulaşır mı?

Mantar ve saçkıran; zoonoz (insanlara bulaşan) hastalık olduğu için insanlara ve diğer hayvanlara bulaşır. Kedinize iki hastalıktan birinde teşhis koyulduysa, kendinizi ve evde yaşayan diğer evcil hayvanları da kontrol ettirmelisiniz. Egzama, tam tersi zoonoz hastalık olmadığı için insanlara veya diğer hayvanlara bulaşmaz.

Kedilerde egzama ve mantar farkı nedir?

Kedilerde mantar, egzamadan daha sık görülür. Aralarındaki en basit fark; egzama insanlara ve diğer canlılara bulaşmaz, fakat mantar bulaşabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu zamanında tedavi edilmezse, egzamaya çevirebilir. Kısacası mantar egzamaya yol açar ve egzamanın oluşum sebeplerinden birisi de mantar olur.

Kedilerde kaşıntıya ne iyi gelir?

Kedilerin kaşınmasına neden olacak birçok sebep olduğu için kendi başınıza müdahale etmemelisiniz. Başlıca sebeplerinden bahsedecek olursak; pire, bit, parazit, cilt hastalıkları, stres veya mama diye sıralayabiliriz. Kedinin kendini sürekli kaşıması enfeksiyona sebep olacağı için en kısa sürede veteriner hekime danışmalısınız.

Kedilerde mantar tedavisi ne kadar sürer?

Kediniz mantar enfeksiyonuna yakalanırsa, bağışıklık sistemine ve aldığı tedaviye bağlı olarak 10-14 gün arasında iyileşebilir.

Kedilerde mantar öldürür mü?

Kedinizi zamanında veteriner hekime götürmekte geciktiyseniz, mantar enfeksiyonu kedinizi öldürmez sadece tedavi süresini uzatabilir. Gecikmeli hastalıklarda ekstra olarak tedavi uygulandığı için zaman aralığı uzun olabilir.

Kedimizi cilt hastalıklarından nasıl koruruz?

Her şeyden önce kedinizin yaşadığı ortamı çok temiz ve düzenli tutmalısınız. Kediler çok hassas ve titiz hayvanlar olduğu için kendisinin ve kullandığı eşyaların temiz olmasını ister. Arada sırada kedinizi başka bir yere emanet edip, evinizi tamamen dezenfekte etmelisiniz. Yaşadığınız ortam ne kadar temiz olursa, cilt hastalıklarını en aza indirebilirsiniz.

Kedinizin yediği mamalara da çok dikkat etmelisiniz. Kedilerin bağışıklık sistemi de hassas olduğu için mama almadan önce bilir kişiye veya veterinere danışmalısınız. Kedinizde en ufak değişiklik fark ettiğinizde hiç vakit kaybetmeden veteriner hekim ile görüşmelisiniz. Erken teşhis hayat kurtarır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu