Kedilerde Aşı Sonrası
Evcil dostumuz kedilerin sağlığı açısından aşılar oldukça önemlidir. Hayatı boyunca iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmak, hastalık riskini azaltacaktır. Bağışıklık sisteminin oluşmasında aşıların önemi büyüktür. Kedilerde koruyucu sağlık önemlerinden birisi olan aşılar genellikle 6 haftalıktan itibaren başlar ve ilk aylarda biraz yoğun olarak devam eder. Sonrasında ise bazı aşıların yıllık olarak tekrar edilmesi gerekmektedir. Karma aşı, lösemi aşısı ve kuduz aşısı kedilerde kullanılan başlıca aşılardır.
Kedimizin ciddi enfeksiyonlara neden olan bazı hastalıklardan korunmasını sağlamak ve sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunmak için aşıların önemi oldukça büyüktür. Yavruluk döneminde başlayan aşı uygulamaları ile anneden gelen bağışıklık azaldığında ekstra bağışıklık aşı ile sağlanmaktadır. Bazı aşı uygulamaları tekrarlı yapılarak koruma oranı artırılmaktadır. Aynı zamanda aşıların tekrarlanması ise azalan bağışıklık tekrar tetiklenmekte ve devam etmektedir. Yani aşıların hem ilk dozları hem de tekrar dozları oldukça önemlidir.
Dediğimiz gibi kedilerde aşı uygulamaları veteriner hekimin tercihine göre değişmek ile beraber genellikle 6-8 haftalıkken başlar. Bu dönemde kedilere karma, lösemi, kuduz ve mantar aşıları yapılabilmektedir. Buradaki tercih bölgenin durumu ve veteriner hekimin kararına bağlıdır. Fakat karma aşının özellikle önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Kedilerde oldukça ciddi enfeksiyonlara neden olan en ciddi hastalıkları önlemek için karma aşı ekstra önem arz ediyor, bununla ilgili olarak “Kedilerde Karma Aşı ve İçeriği” konumuzdan detaylı bilgiler alabilirsiniz. Ayrıca kuduz aşısı yasal olarak yapılması gereken bir aşıdır.
Kedilerde aşı sonrasında bazı durumlar görülebilmektedir. Bazen kedi sahipleri endişe edebilirler. Fakat genellikle aşı sonrası görülen bazı durumlar normal karşılanacaktır. Tabi ki aşıya karşı aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyon gibi ciddi durumlarda nadirde olsa söz konusu olabilir. Kedilerde aşı sonrasında en sık karşımıza çıkan belirtiler uyuşukluk, huysuzluk, titreme, iştahsızlık, ateş, ishal, şişlik ve bölgede tüy dökülmesidir.
Kedilerde Aşı Sonrası Dikkat Edilecekler
Öncelikli olarak aşının yapılması ile beraber bağışıklık hemen sağlanmamaktadır. Bazen hasta sahipleri ben aşıyı yaptırdım, dışarı çıkarabilirim veya başka kediler ile temasında sıkıntı olmaz gibi düşüncelere kapılabilir. Bu düşünce yanlıştır. Çünkü aşı yapıldıktan sonra bağışıklığın sağlanması aşıdan aşıya değişmek ile beraber ortalama 7-10 gün sürmektedir. Karma aşı gibi bazı aşılarında ayrıca tekrarlı yapılması gerektiğinden tüm tekrarlar bitmeden tedbirler elden bırakılmamalıdır. Özellikle hassas yavru kediler için bu durum çok önemlidir.
Aşıdan sonra dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise banyo olayıdır. Aşı olduktan sonra en az 3 gün kedinize banyo yaptırmayın. Bu tarz uygulamalar aşının tam olarak bağışıklık sağlamasını engelleyebilir. Kediler için banyo mutlak gerekli bir durum değildir. Bu nedenle acele etmemeniz gerekir. Eğer bazı özel durumlardan dolayı banyo yaptırmanız gerekiyorsa bile veteriner hekiminiz ile bu konuyu görüşmeniz doğru olacaktır.
Yine dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi özellikle aşıdan sonra beslenmeye özen göstermeniz gerektiğidir. Beslenmeye tüm yaşam boyunca dikkat etmek ve özen göstermek gerekir. Fakat aşıdan sonra bağışıklığın tam olarak oluşabilmesi için beslenme gerçekten önemlidir. Alınacak olan kaliteli protein ve diğer besin maddeleri bağışıklığın oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Aşı Sonrası Görülebilecek Durumlar
Bazı kedilerde aşı sonrasında bazı durumlar görülebilmektedir. Bu durumlar genellikle çok fazla önemli olmayan ve normal karşılayabileceğimiz durumlardır. Fakat bazen ciddi durumlar ile karşılaşabiliriz. Bu durumda kesinlikle veteriner hekim kontrolü gerekmektedir.
Kedilerde Aşı Sonrası Huysuzluk
Her kedinin karakteri farklıdır. Bazı kediler sakinken, bazıları oldukça hırçın olabilir. Bununla beraber bazı olaylar ve durumlara kediler çeşitli şekillerde tepki verebilir. Aşı süreci de kediler için ister istemez bir stres kaynağıdır. Aşı sonrasında kediden kediye değişmekle beraber kısa süreli bir huysuzluk görülebilir. Bu süreci normal karşılamak ve kediye biraz ilgi göstermek faydalı olacaktır.
Kedilerde Aşı Sonrası Ateş
Aşıdan sonra hafif ateş normal sayılabilen bir durumdur. Tabi ki çok yüksek ateş başka bir problemin habercisi olabilir. Fakat aşıdan sonraki 2 gün boyunca ateşte hafif bir yükselme görülebilmektedir. Kedilerde normal vücut ısısı 38.3 ile 39.2°C arasındadır. Vücut ısısının bu derecenin üstüne çıkması yüksek ateş olarak adlandırılır. Aşı ile birlikte vücuda verilen bir miktar mikroorganizma bağışıklık sisteminin tetiklenmesine neden olur ve dolayısı ile yüksek ateş oluşabilir.
Kedilerde Aşı Sonrası Halsizlik
Aşı sonrası kedilerde ilk birkaç gün hafif halsizlik ve yatma isteği görülebilir. Bu normal bir durumdur. Aşı ile beraber vücuttaki bazı fizyolojilerde değişiklikler olacaktır. Vücut bir savunma mekanizması geliştirecektir. Tüm bunların sonucunda hafif derecede halsizlik ve yatma isteği normal karşılanabilir.
Kedilerde Aşı Sonrası İştahsızlık
Aşı ile beraber vücuda hafifletilmiş mikroorganizma yani hastalık kaynağı verilmektedir. Tüm bunun neticesinde kontrollü de olsa bir enfeksiyon oluşturulmaktadır. Bu durumda iştahsızlık görülebilir. İştahsızlık genellikle aşıdan sonraki birkaç gün ve hafif derece de görülür. Eğer kediniz yemek yemeyi tamamen kestiyse mutlaka muayene edilmesi gerekir.
Kedilerde Aşı Sonrası Şişlik ve Beze
Aşı sonrasında aşı yapılan bölgelerde farklı nedenlere bağlı olarak şişlik görülebilir. Aşıdan hemen sonra görülen şişlik aşının henüz vücut tarafından emilmediğini gösterir. Böyle bir durumda hafif bir masaj ile şişlik hemen ortadan kalkacaktır. Eğer şişlik daha sonra oluşmuş ise enjeksiyon sonrası görülebilen apse meydana gelmiştir. Hafif masajlar ile bu şişlikleri dağıtabilirsiniz. Eğer aşıdan birkaç gün sonra şişlik meydana gelmişse masaj yapmak önemlidir. Aksi takdirde apse kronik bir hale gelecek ve tedavi edilmesi gerekecektir.
Kedilerde Aşı Sonrası Kaşıntı
Kedilerde aşı sonrasında aşı yapılan bölgede lokal kaşıntı görülebilmektedir. Bu genellikle aşının o bölgeyi irrite etmesinden kaynaklanır ve kısa sürelidir. Bunun yanında alerjik reaksiyonlara bağlı olarak genel bir kaşıntı tablosu da görülebilir.
Kedilerde Aşı Sonrası Aşırı Duyarlılık ve Alerji
Çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Fakat bazen aşı sonrası aşırı duyarlılık reaksiyonları dediğimiz reaksiyonlar meydana gelebilir. Aşı vücut için yabancı bir maddedir. Bazı kedilerde vücut bu yabancı maddeye karşı aşırı bir duyarlılık gösterebilir. Bu genellikle aşı yapıldıktan sonraki 2 saat içerisinde meydana gelir. Aşı sonrası görülebilen en ciddi sorundur. Acil müdahale edilmesi gerekir. Genellikle kafa bölgesinde şişme ve nefes almada zorlanma ile kendisini gösterir.
Kedilerde Aşı Sonrası Titreme
Kedilerde aşıdan hemen sonra gelen alerjik reaksiyonların belirtilerinden birisi de titremedir. Titreme çoğunlukla aşı yapıldıktan sonraki birkaç saat içerisinde ve genellikle de ilk dakikalarda ortaya çıkabilir. Aşıdan sonra bazı kedilerdeki aşırı duyarlılık buna neden olur. Acil bir şekilde müdahale etmek gerekir. Bu ve benzer akut durumlar için aşıdan sonra 10-15 dakika klinikte kalmak faydalı olacaktır.
Bugün saat 14.00’da kedime karma aşı yaptırdım. Saat 10.30 oldu hala yatıyor ve yürüyemiyor felç gibi. Veterineri aradım normal dedi ama pek güvenemedim. Sizce normal mi?
Merhaba, ben 6 gün önce kedime parazit aşısı yaptırdım. İlk zaman dışkısından solucan çıktı. Daha sonra kustu oradan solucan çıktı. Tekrar veterinere götürdüm, tekrar parazit aşısı yaptı. Kusmaya devam ediyor, ne yapmalıyım?
Kendime karma aşını yaptırırdım dün akşam, gözünün biriden yaş geliyor. Ne yapmalıyım bu durumda?
Benim kedimde 3 aylık ilk karma aşısını bugün oldu ama şuan hem halsiz hem de sol ön ayağını basamıyor, topallıyor sizinki geçti mi acaba? 😔😔
Merhaba sıkıntı neymiş söylediler mi? Aynı sorunu yaşıyorum bir şey yazarsanız çok sevinirim.
İki buçuk yaşımdaki kedimin aşılarını düzenli yaptırmama rağmen, dört gündür hapşırıyor ve gözleri hafif suluydu. Şimdi o geçti, hafif burun akıntısı var, iştahı azaldı ve halsiz. Geçen hafta evimizin balkonunda enfeksiyonlu yavru bir kedi kalmıştı bir gece. Temas etmediler ama benim kıyafetlerimden bulaştı sanırım. Şimdi vitamin ve antibiyotik veriyorum ama çok endişeliyim sizce sebep nedir? Üç kedim var diğerlerine bulaşmasından çok korkuyorum, sürekli aynı alandalar.
Kedimde iç parazit vardı. Hekim hemen iç parazit aşısı yaptı. Ama internette hastayken aşı olmamalı diye yazmışlar. Birşey olur mu? Ne yapmalıyım? Yarım edin lütfen.
İyi günler kedime yaklaşık 1 hafta kadar önce mantar aşısı yapıldı. Aşıdan hemen sonraki gün aşının olduğu tarafta ama aşının vurulduğu yerde değil, biraz daha yukarıda, omurgasının yanında bir beze oluştu. Dokunduğumda tepki vermiyor. Hatta mırıldanmaya devam ediyor. Herhangi bir halsizlik vs. bir durumu yok ama 5-6 gündür geçmedi. Her gün masaj yapıyorum biraz biraz kayboluyor gibi ama ne kadar sürer kaybolması?
Merhaba, enjeksiyondan kaynaklı apse olma ihtimali var. Birkaç gün daha hafif masaj yapın geçecektir. Fakat birkaç gün içerisinde masaja rağmen geçmezse mutlaka bir veteriner hekime götürün.
Paraziter enfeksiyonları önlemek için yapılan aşılar hayvanın sıhhat dönemi dışında da yapılabilir. Ancak antijen içeren aşılar (karma, FIB vb.) hayvan hastayken kesinlikle yapılmamalıdır.
Merhaba henüz kedim 2 aylık bile değil yeni sahiplendim. Kedim dünden beri çok halsiz, iştahsız, yemek yemiyor, çok zayıf içinde bir mırıltı var ama neden olduğunu bilmiyorum. Ne yapmam gerekir? Aynı zamanda bir ishal oluyor, geri düzeliyor, geri ishale dönüyor.
En yakın veteriner hekiminize başvurunuz.
Merhaba, benim kedim kuduz aşısı vurulduktan sonra hareketleri değişti. Bana saldırmaya ve daha hareketli olmaya başladı. Sizce bunun sebebi nedir?
Arkadaşlar çok acil bilgilerinize ihtiyacım var. Dün kedime hem kuduz hem karma aşı yaptırdım. 4 gün öncede veterinerden temin ettiğim iç ve dış parazit evde kendim ağızdan hap ve enseye sürülen ilacı yapmıştım. Dün kuduz ve karma aşıdan sonra eve geldik, 20 dakika geçmeden kedim sürekli kustu, ishal ve nefes almakta zorluk çekiyor. Başını tutamıyor, hep kuytu karanlık yerlere kaçıp sürekli yatıyor ama kafasını yere koymadan oturur gibi uyuşuk bir durumda. Hemen veterineri aradık, getirin dedi. Kusmaması için 2 tane hap yutturdu, tekrar bir iğne yaptı gönderdi. Evde bir kez daha kustu dünden buyana azına lokma almadığı için kusma ve ishal durdu. Fakat kafasını tutamıyor ve karanlık yerlerde saklanıp yukarıda kafası sabit uyuyor. Kedim 5 yaşında ve çok sağlıklıyken aşıdan sonra bu duruma geldi dünden bu yanada aynı, ne yapmamı önerirsiniz çok üzgünüm ve ağlıyorum o benim bebeğim gibiydi. Bir şey olursa benim dünyam kararır, bana yardımcı olup bir yol gösterirmisiniz? Veterinere her götürdüğümüzde kafasına göre bir şey veriyor, sadece biraz daha para koparmak amaçları. Kalp atışları inanılmaz fazlalaştı, çok sesli nefes almaya başladı. İnanılmaz halsiz hiç bir şey yemiyor, içmiyor.
Merhaba Emine Hanım, benim kedim de benzer şeyleri yaşıyor şu an, sizin kediniz nasıl oldu? Ne olur iyileşti deyin. Ben de çok korkuyorum.
Bu kadar aşı, hap, ense damlası aynı anda yapılır mı yahu? Bunun üstüne yine iğne, hap falan vermiş. Bence o veterinere götürmeyi bırakın kedinizi… Birde evde yaşayan kediye kuduz aşısı nedir yahu? Aşıların çoğuda veterinerlerin para kazanma hırsı, bir tek karma yeterli ev kedileri için…
Yasal olarak kuduz aşısı bir zorunluluktur. Acil bir seyahat durumunda ya da birinin şikayetçi olması durumunda sıkıntı yaratabilir.
Dün Luna (kedim) lösemi aşısı oldu, hala sevemiyorum ve sırtına dokundurtmuyor. Normal mi? İkinci gün oldu tedirginim…
Şu an benim kedim aynı durumda, ne yaptınız sonrasında düzeldi mi?
Bugün kedime ilk aşısını yaptırdım ve parazit hapı verdi. Beni uyardı, aşı olduğu için parazit hapını hemen verme dedi. Bir buçuk hafta sonra verilecek hatta yarısı verilecek. Bu talimatlara bakılırsa, sizin kediyi bayağı bir zorlamışsınız. Kuduz aşısına gelince yurtdışına çıkan kedilere yapılırmış, yoksa evde yaşayan kedilere kuduz aşısı yapılmazmış.
Veterinerinizi değiştirin bence, acil olarak başka bir veteriner bulun.
Ben kedime iç dış parazit yaptırdım, fakat yıkamak için üç günü bekleyemedim. Çünkü çamura bulandı. Acaba aşı için sıkıntı olur mu banyo yapmış olması?
Uygulanan dış parazit damlasından sonra 2-3 yıkamayın uyarısı ilacın vereceği zarardan ötürü değil, ilacın etkinliğinin azalmasından kaynaklıdır.
Merhaba, kedim 3.5 aylık. 13 gün önce karma ve kuduz aşısı aynı anda vuruldu. O günden beri kedim o kadar halsiz ki hep uyuyor. Gözünü açmıyor diyebilirim. Mamasını zorlayınca yiyor. Çok tuhaf baygın gibi. Veterinere götürdüm. 1-2 gün kaldı, serum vermişler. Bizce bir şeyi yok deyip eve gönderdiler. Ama hiç bir değişiklik yok. Çok endişeleniyorum. Ne yapmam gerekir? Lütfen yardımcı olur musunuz?
Uygulanan dış parazit damlasından sonra 2-3 yıkamayın uyarısı ilacın vereceği zarardan ötürü değil, ilacın etkinliğinin azalmasından kaynaklıdır.
Dün kedim iç parazit ve lösemi 1 aşısı oldu. Aşıyı olduktan sonra tuvaletini yapmadan önce miyavlıyor. Aşının yan etkisi olabilir mi?
Benim kedimde 1,5 aylık, bende kedime iç parazit yaptırdım o da aynı şekilde miyavladı ilk birkaç gün ama şuan kesildi. Bir hafta oluyor yaptıralı.
Merhaba kedilere yapılan kuduz aşısının etkisi ömür boyu mudur? Yoksa periyodik yenilenmeli midir?
Merhaba, sürekli olarak belirli bir titre seviyesini korumak için düzenli aralıklar ile tekrar edilmesinde fayda vardır.
Merhabalar, dün kedimin dışkısında 2 tane solucan büyüklüğünde yabancı madde görüp veterinerime fotoğrafını attım. Hemen gel aşısını yapacağız ama sakın dokunma tüyünden kist olabilir dedi. Dün akşam aşısı yapıldı ve yaklaşık 15 saat geçti üzerinden. Kedimle bu sabaha kadar çok içli dışlı olmamamı söylemişti. Oynamak ve yaklaşmaktan çekiniyorum. Eğer mesafeli olmam gerekiyorsa ne kadar sürecek bu? Bilen biri varsa lütfen cevaplayabilir misiniz?
Kedime 48 saat önce kuduz aşısı yaptırdım. 5 yaşındaki kızımla oynarken tırnaklarını etine geçirdi, kanattı. Aşıyla yapılan mikrop kızıma bir şey yapar mı?
Merhaba kedim 2,5-3 aylık onu çok hasta buldum. Grip olmuştu, 40 derece ateşi vardı. Veterinere götürdüm aşı yaptılar ve birkaç gün burada kalması gerektiğini söylediler. Almaya gittiğimde kedinin aşı vurulan ayağı felç olmuştu. Bana aşı yapılırken hareket ettiği için kasa denk geldi dediler. Bu konu hakkında bilgi alma şansım var mı? Böyle bir şey olabilir mi?
Merhaba, kedim 40-45 günlükken bulunmuş ve bulan kişi 20 yıldır sürekli yavru kedilere bakıyor. Bu sebepten evde iç parazit yapmış söylenene göre ama veteriner bunu profesyonel olmayacağını söyledi. Tablet ve aşı yapalım dedi. 60 günlük şu an iç parazit aşısını yaptırdık eve geldik 1 saat uyuduktan sonra uyandı ve kusmaya başladı. Biraz kustu, biraz ishal şeklinde tuvaletini yaptı. Tuvaletinde herhangi bir parazit görmedim bu çıkarma ve kaka süreci yaklaşık 10 dakika sürdü. Şimdilik yatıyor. Normal mi bu süreç?
Merhaba, benim 2 aylık kedim de kas içi iğne yapıldığı için sağ arka ayağını sürüyor, patisinde hiç his yok, veteriner geçer dedi ama 15 gün oldu hala aynı. Siz ne yaptınız? Bildiğiniz bir şey varsa lütfen paylaşır mısınız?
Merhabalar, bir buçuk ay kadar önce yavru bir kediyi sahiplendim. Annesinden yeterince beslenmişti. Kendi kedim bir yıl önce, 17 yaşındayken öldüğü için ve ölümüne tıpkı bir insan ölmüşcesine üzüldüğüm için yeni bir kedi sahiplenmeye niyetim yoktu; ancak yalnızca sevmek için, birkaç saatliğine annemin eve aldığı bu yavru kedinin kulaklarının duymadığını fark ettim. Veteriner Ankara kedisi olduğunu söyledi. Annesi de bembeyaz ve oldukça iri bir dişi kedi zaten. Apartmana gizlice girip bodrum katına yavrulamış. Anne ve yavrularına yönetici de dahil hepimiz sahip çıkıp baktık. Aldığım yavru kedi bembeyaz güzel bir kedi yavrusu, başka hiçbir rengi yok. Sağır olduğu için dışarıda yaşaması düşük bir olasılıktı, onu bırakamazdım.
İlk olarak yaklaşık on beş gün önce parazit için tablet yutturuldu ve pireleri için de ense damlası kullanıldı. Bu ayın 22’si cuma günü veterinere tekrar götürdüm ve kuyruğuna kaçıp yaşamayı başaran birkaç pire yeniden ürediği için daha etkili olduğu söylenen bir pire damlası daha ensesine damlatıldı. Aynı gün karma aşısının ilk dozu uygulandı ve 2. doz için 5 temmuza gün verildi.
Kedim fazla bir halsizlik yaşamadı. Oyun oynamayı sürdürüyor; ancak fark ediyorum ki eskisinden daha fazla uyuyor, belki de bu durum halsizlik olarak kabul edilebilir; ama hâlâ aşıdan önceki kadar enerjik olmasa da epey oyuncu. Asıl sorun şu ki bugün itibariyle yaklaşık iki-üç saat arayla iki kere kustu. Mamasını yediğini sabahleyin gördüm. Çok az yedi ki gayet iştahlı bir kediydi. Su fazla içmedi. Aşıdan beri iştahının kapandığını fark ettiğim için A/D isimli mamadan aldım. Maalesef bu mamaya da fazla ilgi göstermedi. İlk kusmasından bir süre sonra, açlıktan kusmuş olabileceğini düşünerek birkaç çay kaşığı mamayı zorla yedirdim. Bundan sonra uyudu, kalkıp oynamaya başladı ve yine kustu. Az önce kakasını yaptı, baktım, ishal değil. Gözlerinde veya burnunda bir akıntı yok. Dikkati hâlâ çok güçlü, belgesel dahi izliyor ve bu mesajı yazdığım şu an da ellerime oynamak için atlıyor. Az önce de çiçeğin yapraklarına saldırıp ısırmaya çalıştı. Yalnız iki gün içinde fark edilir şekilde zayıfladı ki aşıdan önce topaç gibiydi. Sorun nedir, bilmiyorum. Veterinere karşı da güvenimi yitirmek üzereyim. İştahsızlığının nedeni ne olabilir? Karma aşı sonrası bu tip yan etkiler olabilir mi? Bu bir yan etki olabilir mi, ciddi bir sorun mudur?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
2 yaşındaki erkek kedime bugün kuduz ve parazit aşısı yapıldı. Veteriner banyo yaptırabileceğimi söyledi, bizde yaptırdık fakat internette banyo yaptırmayın yazıyor zararı olur mu?
Kedime karma ve parazit aşısı vurulduktan sonra titremeye ve kucağa hiç gelmemeye başladı. Bir gün geçmesine rağmen en ufak dokunuşta bağırıyor ve titremeye devam ediyor. Veterinere gitmeli miyim?
Kediye niye banyo yaptırıyorsunuz. Kedi çok nadir yıkanır.
Merhaba, kedilerle yakalamaç oynanması doğru mu yanlış mı?
Merhabalar, kedim karma aşısı oldu ve doktor halsiz olacağını söylemişti ve 2 güne kadar geçeceğini söyledi. Bugünde yaptırdım aşısını ama çok ağlıyor ve dokundurtmuyor. Ne yapabilirim? Çok üzülüyorum.
Merhaba, iyi günler. 10 yaşında erkek kısır bir İran kedim var. 5 yıldır Kıbrıs’da yaşıyoruz Türkiye’ye giriş ve çıkış yaptığımız için her yıl kuduz aşışı yaptırıyorum daha önce Kıbrıs’da 3 kez yaptırdım ve hiçbir sorun yaşamadım yaklaşık 20 gün önce başka bir veteriner yine yaptırdım ve bir kaç gün sonra aşı vurulan bölgede apse oluştu veterineri aradığımda bunun çok normal bir durum olduğunu ve çok sık bu durumu yaşadıklarını söylediler bir hafta beklememi söylediler. Bir hafta bekledim ama apse de hiçbir değişim olmadı. Kedimin hareketlerinde hiçbir anormal durum yok ama ben korkuyorum ve buradaki veterinere güvenemiyorum. Kendi veterinerimizle görüştüğümde bir süre sonra geçeceğini kullanılan iğneden kaynaklı olabileceğini söyledi. Aşı yaptırdığım yeri de bugün aradım bana yarın getirin apsenin içini boşaltalım denildi. Lütfen yardımcı olun bana ne yapmam gerekiyor? Kedim için endişeleniyorum.
Merhaba, 3 aylık kedi sahiplendim ve veterinerimiz aşıları olduğunu söyledi. İlk karma aşısı yapıldı. Kedim halsizleşti ve 3 gün sonra gözü şişti, kapandı ve perde oldu. Başka veterinere götürdüm gözüne krem damla yaptı, 2 iğne vurdu. Gözünü açtı ama şu anda gözü tamamen perde böyle kalabilir denildi. Huzursuz oldum böyle bir şey neden olur ve geçme imkanı yok mu? Kedime her baktığımda canım yanıyor. Lütfen bilgilendirin beni…
Merhaba, kedime dün parazit aşısı yapıldı. Ama veterinerimiz böyle bir bilgilendirme yapmadığı için ben kedimi bugün yıkadım sonra araştırma yapıp bakınca yıkamamam gerekiyormuş. Bir şey olur mu?
Merhaba, 15 gündür evde baktığım bir kedi var. İlk bulunduğunda aşırı su kaybı ve ishal vardı. Ağzı kokuyordu ve yürüyemiyordu. Onun için serumlar ve iğneler oldu. Toparladı artık yürüyor ve yabani bir kedi sürekli kaçıyor, tıslıyor. İyi olunca bırakmak niyetindeyim. Velhasıl bulunduğu hafta iç parazit iğnesi rica etmiştim. Belediyeye götürebiliyorum maddi olanağım yok. Sağ olsunlar yaptılar. Aslında önlem amaçlı istediğim bir şeydi. Fakat bu hafta parazit kustu. Bir ay önce iğne olmuştu. Şimdi kusması onlardan kurtulduğu anlamında mı yoksa tedavinin devam etmesi gerektiği anlamında mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba hekim değilim ama parazitli hayvan bakmıştık, bir iğne ile geçen bir şey değil. Veterinere götürüp tedavi ne şekilde yapılacak planlanmalıdır. Bizim bulduğumuz hayvan 2 ay kadar iğne ve hap tedavisi gördü. Lütfen ihmal etmeyin, ölümcül sonuçları oluyor.
2 aylık kedimize ilk aşılarını yaptık. Bir gündür yemek yiyor ama kakasını yapmıyor normal mi?
Merhaba, dün akşam kedime ilk aşısını yaptırdım. Veteriner sakinleşir korkmayın dedi ama tam aksine hırçınlaştı, saldırganlaştı, bana zarar veriyor resmen. Veterineri aradım aşıya siz getirdiğiniz için size tepkilidir dedi. Başka bir nedeni olabilir mi ya onu sevemiyorum bile 🙁
Yapıyorlar. Benim kedim de aşı, kontrol, tedavisi vs. ben götürdüğüm için kızıyor, eşimin tepesinden ayrılmıyor. Sadece ona sevdiriyor. Ben gelince bir iki gün küsüyor, sevdirmiyor.
Merhaba, kedime iç ve dış parazit aşısı yapıldı 2 gün arayla ense damlasından 12 saat sonra felç oldu arka ayakları tutmuyor. Düzelir mi ne olur bir şey deyin?
Kesinlikle normal bir şey değil hemen doktoruna götürün.
Kedime kuduz aşısı yapıldı ertesi gün aşı yerinde tüyleri döküldü. 1 lira büyüklüğünde bir alan açıldı, çok üzüldüm acaba tüyleri tekrar çıkar mı?
Ablamın kedisinde de parazit aşısından sonra olmuştu. Hayvan devamlı kaşınmaya başladığı için dikkatimizi çekmişti. Kızarıklık ve şişlik vardı. Veterinere sorduk aşıdan sonra olabiliyor dedi, kaşınmaya devam ederse gelin alerji iğnesi yapalım, kaşıntısı durur dedi. Tüy dökülmesi kapandı gibi ama kaç ay oldu hala belli o yer.
Merhabalar kedim dün karma aşısı oldu ve sırtına dokunduğumuzda bağırıyor, canı acıyor gibi acaba normal mi?
3 aylık chinchila cinsi kedim var. İlk karma aşısını oldu, hafif ateşlendi, halsizleşti ve akşama düzeldi. Sonra 2 hafta sonra yine karma oldu, o aşıdan 1 gün sonra artık oynamamaya başladı, iştah kapandı, arada kusuyor. Veterinere götürdüm mide koruyucu iğne yaptı. Dışarıdan mama almayın falan dedi, kalitesiz dedi onlar sokak hayvanları için dedi. Kliniklerden alın dedi klinikten aldım, ben zehirlendi herhalde sandım mamadan. İştahsızlığı devam ediyor, arada yiyor sonra saatler sonra kusuyor. Buradaki yorumlardan anladığım kadarıyla mamadan kaynaklanmıyor. Aşının etkisi var anlaşılan, 2. karma aşısını 9 gün önce oldu ve halsiz, suyun üzerine kafasını tutuyor öyle kalıyor 1-2 dk… Acil ne yapmalıyım?
Merhabalar, benimde üç aylık Van kedim var, kulakları duymuyor. Nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum. Bazen çok hırçın oluyor. Büyüyünce daha hırçınlaşır mı? Çok üzülüyorum…
Kedim 1 aylık, iç parazit görülmesinden kaynaklı aşı olmuştu. Yalnız aşıdan sonra sürekli uyuyor, ateşi çıkıyor ve en önemlisi 2 gündür hiçbir şey yemiyor. Ben zorla bir şeyler yedirmeye çalışıyorum, onu da kabul etmiyor.
İyi akşamlar, kendime dün lösemi aşısı yapıldı. Aşının yapıldığı yerdeki tüyler döküldü ve o bölge kızardı. Ne yapmalıyım? Ciddi bir şey var mıdır?
Kardeşim bir kedi sahiplenmiş, iç ve dış parazit aşısını da yaptırmış. Fakat hayvan hem halsiz hem de kusuyor. Kustuğu zamanda parazit gibi bir şeyler düşüyor ve sonrasında kan geliyor. Biz karantinada olduğumuz için veterinere götüremiyoruz. Bir bilgi verin ne yapmalıyız.
Parazit kusması hiç iyi bir şey değil. Ben de sokaktan bulduğum yavru kediyi bu sebeple kaybettim ne yazık ki. Geç kalmadan bir an önce veterinere götürmelisiniz. Evde yapabileceğiniz bir şey yok.
Kendime karma aşını yaptırırdım dün akşam, gözünün biriden yaş geliyor. Ne yapmalıyım bu durumda?