Kedilerde Donma ve Hipotermi
Uzun süreli ve şiddetli soğuğa maruz kalan kedilerde hipotermi ve donma durumu gözlenebilir. Ev kedilerinde bu sorunu görmüyor olsak ta, özellikle aşırı soğuk bölgelerde yaşayan sokak kedilerinde hipotermi ve donma maalesef sık görülmektedir. Irktan ırka değişmek ile beraber genel olarak kedileri soğuktan koruyan bir tüy yapısı olsa da; kulak ucu, burun, kuyruk ve ayak kısımları, tüyler seyrek ve çok kısa olduğu için donmaya karşı hassastır. Aynı zamanda kısa tüylü veya tüysüz kedi ırkları orta ve uzun tüylü ırklara göre soğuktan çok daha fazla etkilenir. Bir kedi donarsa, muhtemelen hipotermisi de vardır. Donmaya maruz kalan vücudun herhangi bir kısmı hemen tedavi edilmezse nekroze olabilir, aynı zamanda kedinin yaşamını kısa süre içerisinde tehlikeye atabilir.
Kedilerde donma şiddetli soğuğa uzun süre maruz kalmaktan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Bu genellikle aşırı soğuk havalarda uzun süre bir barınak veya koruyucu alan olmadan dışarıda kalan kedilerde görülür. Sizlere bir önceki yazımızda “Kediler Kaç Derecede Üşür? Kedinin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?” konularından bahsetmiştik. Şimdi ise donma ve donma sürecinin yönetimi konusunda bilgi vereceğiz.
Kedilerde Donma Nasıl Anlaşılır?
Donma sonucunda vücudun özellikle burun ucu, kulak ucu, kuyruk gibi uç bölgeleri öncelikli olarak etkilenmektedir. Etkilenen bölgeler vücudun diğer bölgelerine göre çok daha soğuk olacaktır. Aynı zamanda daha soluk ve mavimsi beyaz bir renk tonunda olacaktır. Bunun nedeni etkilenen bölgedeki kan akımı ve dolaşımın ciddi anlamda zayıflaması ve durmasıdır. Eğer dolaşım tekrar geri gelirse bölge kırmızı ve şiş bir hal alır. Bazı durumlarda sağlıklı ve hasarlı bölgeler arasında keskin bir çizgisel ayrım görülür. Genellikle dolaşım düzelene kadar ağrılı bir durum gözlenmez ama dolaşım geri geldiğinde bölgede ciddi bir ağrı durumu olabilir.
Kedilerde Donma Durumunda Acil Yardım
Eğer sokakta veya herhangi bir yerde aşırı soğuğa maruz kalmış ve donma tehlikesi atlatmış bir kedi görürseniz yapacağınız ilk yardım hayati önem taşımaktadır. Bu ilk yardım sayesinde kedinin hayatını kurtabilirsiniz.
- Kediyi öncelikli olarak ılık ve güvenli bir alana alın. Cildi ılık bir havlu yardımı ile ısıtmaya çalışın. Çok sıcak bir havlu veya ürün kullanmamaya dikkat edin. Nemli ısı ile etkilenen bölgedeki dolaşımı tekrar teşvik edin. Ilık suya batırılacak olan havlu bu anlamda en iyi çözümdür. Uygulamayı 15 ila 30 dakika boyunca yapın.
- Bu esnada eğer mümkünse bir veteriner hekimden yardım isteyin veya bir veteriner kliniğine kedinizi götürün.
- Dolaşım bozulan bölgeye ılık uygulaması yaptıktan sonra bölgeyi yavaş yavaş ovalayın, dolaşımı teşvik edin.
- Uygun bir krem veya aloe verayı cilde uygulayabilirsiniz.
- Dolaşımın düzelmesi ile beraber bölge biraz kızaracak ve şişecektir. Eğer bölge koyu mor renk alır ve kararmaya başlarsa doku ölümü başlamış demektir ve çok acil şekilde tıbbi müdahale gerekir. Mutlaka veteriner hekime başvurun.
Kedilerde Hipotermi ve Donma Tedavisi
Hipotermi veya donma tehlikesi atlatan veya vücudunun belirli yerleri donan bir kediyi veteriner hekime götürdüğünüzde öncelikli olarak bölgeye ılık uygulamalar yapacak ve gerekirse kediyi yoğun bakıma alacaktır. Öncelikli olarak yapılması gereken vücut sıcaklığı ve dolaşımı normale getirmektir. Dolaşım ve vücut sıcaklığı normal konuma geldiğinde ağrı kesici ve antibiyotik uygulamaları yapılabilir. Eğer dokularda kararma ve doku ölümü gerçekleşmiş ise genellikle cerrahi yöntemler ile dokunun uzaklaştırılması gerekmektedir.
Ölmekte olan dokunun net olarak öldüğünü anlamak birkaç gün sürebilir. Bu nedenle etkilenen bölgeleri günde en az bir kez cildin koyulaşması açısından incelemek gerekir. Donma bölgeleri iyileşmeye başladıkça, kediniz için muhtemelen rahatsız edici veya kaşıntılı bir hale gelecektir. Kedinizin bölgeyi yalamasını, çiğnemesini veya kaşımasını önlemek oldukça önemlidir. Bu durumlarda elizabeth yakalık kullanmak gibi önlemler alabilirsiniz.
Aşırı soğuk havalarda kedileri içeride ve korunaklı bölgelerde tutmak en iyisidir ama maalesef sokak kediler için bu her zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle mümkün olduğunca hepimiz sokak kedilerinin yağmurdan, rüzgardan ve kardan korunmasını sağlamak için barınaklar hazırlamalı ve onlar için korunma alanları oluşturmalıyız. Bu tarz bir yuvanın altına saman ya da kuru bir battaniye tarzı ürün konulabilir. Bu tarz alanlar oluşturmak kış döneminde sokak kedileri için hayati önem taşımaktadır.