Dişi Köpeklerde Östrus Siklusu
Dişi köpekler ırk özellikleri ve diğer birçok faktöre bağlı olarak ortalama 6 ay ile 25 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Cinsel olgunluğa eriştikten sonra yılda 1 veya 2 kez olmak üzere cinsel aktivite gösterirler. Dişi köpeklerde kızgınlık döngüsü ortalama 7 ay olmakla beraber 4 ile 10 ay arasında değişmektedir ve 4 dönemden oluşmaktadır. İsterseniz bu dönemlerden kısa kısa bahsedelim.
Proöstrus Dönemi
Bu dönem dişi köpeklerde cinsel aktivitenin başladığı, çiftleşmeye hazırlık dönemidir. Bu dönemde erkek köpeklere karşı bir ilgi başlar ama çiftleşmeyi kabul etmez. Bu dönemim en önemli özelliği dişi köpeklerde bu dönemde vajinadan kanlı akıntı gelmesidir. Bu dönem kanamanın başlangıcından itibaren ortalama 9 gün sürer. Fakat değişik faktörlere bağlı olarak 3 ile 21 gün arasında değişmektedir.
Östrus Dönemi
Proöstrus döneminden sonra dişi çiftleşmeyi kabul eder ve bu döneme östrus dönemi ismi verilir. Bu dönemde değişik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterse de ortalama 9 gündür. Bu dönemde dişi köpek bir erkek köpek bularak çiftleşmek ister. Bu dönemde kanlı akıntı genellikle kesilmiştir. Bazen ilk birkaç gününde çok açık renkli bir akıntı görülebilir. Yine yumurtlama da bu dönemin başlangıcından itibaren 5 gün içerisinde görülür.
Diöstrus (Metöstrus) Dönemi
Bu dönem dişi köpeğin çiftleşmeyi tekrar kabul etmemesi ile başlar. Ortalama olarak 60-65 gün sürer. Bazen 90 güne kadar çıkabilmektedir. Dişi köpekler, erkek köpekler için bu dönemde çekicidir ama çiftleşmeyi kabul etmez.
Anöstrus Dönemi
Cinsel dinlenme dönemidir. Irk, çevre, genetik gibi birçok faktöre bağlı olarak 40 ile 280 gün arasında değişir. Ortalama süresi 120 gün civarındadır. Diöstrus döneminden çıkan dişi köpek herhangi bir belirti vermeden bu döneme geçer. Tekrar proöstrus dönemine girene kadar herhangi bir cinsel aktivite gözlenmez.
Özet
Köpeklerde kanama proöstrus döneminde görülür ve ortalama 9 gün sürer. Bu süreç çiftleşmeye hazırlık dönemidir. Bu süreç sonunda östrus dönemi başlar. Bu dönem; dişi köpeğin, erkeği kabul ettiği ve çiftleştiği dönemdir. Daha sonrasında ise herhangi bir cinsel aktivitenin olmadığı diöstrus ve anöstrus dönemine geçilir.
Benim köpeğimin sorunu ile ilgili bir bilgi bulamadım. Dişi kangal kırması bir sokak köpeğini yedi yıl önce sahiplendim. Bir süredir uzun süre oturup kalktığında sağ arka ayağını basamıyor. Röntgen çekildi kırık veya çıkık yok. Kalsiyum yüklemesi yapıyorum. Bazen bir süreliğine düzeliyor. Ama sonra tekrar aynı durumu yaşıyor. Kemik haşlayıp suyunu veriyorum. Hatta eşim paça yapıyor yediriyor. İleri ki yaşlarda daha kötü olacak diye düşünüyorum. Konu hakkında bilgisi olanlardan bilgi rica ediyorum. Teşekkür ederim.