Forpus Papağanı Özellikleri
Forpus papağanları son zamanlarda daha sık duyulmaya başlanmıştır. Ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Bu papağanların 7 tane alt türü bulunmaktadır. Meksika, Mavi Kanatlı, Yeşil Arkalı, Pasifik, Gözlüklü, Koyu Gagalı ve Sarı Yüzlü Forpus papağanları bu türlerdir. Bu papağan türünün anavatanı Güney Amerika’dır. Küçük boy papağan türlerinden birisidir, yaklaşık olarak muhabbet kuşu ile aynı boydadır. İnsanlara yakın olması, meraklı ve sevecen olmaları en önemli özelliklerindendir.
Genel Özellikleri
Bu papağanlar ortalama olarak 13-14 cm boya ve 30-35 gram ağırlığa sahiptir. Ortalama yaşam süreleri 20 yıl kadardır. Birçok farklı renkte görmek mümkündür. Yeşil, sarı ve mavi bu papağanların ana rengidir. Bu renkler ve tonlarında görülür.
Forpus papağanları oldukça zekidir. Taklit yetenekleri iyidir. Konuşma anlamında çok iyi oldukları söylenemez ama iyi bir eğitim ile onlarca kelime öğrenenleri vardır.
Bakımı
Ev ortamına uyum sağlama açısından biraz sıkıntılı bir türdür. İlk başta alışmaları esnasında zorluk çıkabilir. Bu nedenle tecrübelilerin beslemesinde fayda vardır. İlk kez kuş besleyecekler için biraz zor olabilir. Geniş kafeslere ihtiyaç duyarlar. Oldukça harekeli ve oyuncudurlar. Bu nedenle kafeslerin geniş olması iyi olacaktır. Aynı zamanda kafeslerinde özel oyuncaklar ve dallar yer almalıdır. Oldukça zeki papağanlardır. Bu nedenle onlara özel oyun parkurları hazırlamanız hem papağan için hemde sizin için iyi olacaktır.
Aslında forpuslar birçok papağan türüne göre daha dayanıklı kuşlardır. Ama ısı değişiklikleri, rüzgar, aşırı soğuk veya sıcak onlar içinde sakıncalıdır. Bu nedenle bu tarz etkenlerden uzak tutmak papağanın sağlığı açısından önemlidir.
Beslenme
Doğal ortamlarında forpus papağanları küçük çekirdekler, tohumlar ve meyveler ile beslenirler. Ev ortamında bakılanlarda da bu tarz bir besleme programı uygun olacaktır. Küçük papağan türleri için hazırlanmış olan yemler veya muhabbet kuşu yemleri kullanılabilir. Bu yemler dışında ilave olarak ara sıra meyve verilebilir. Genel olarak sevdiği besinler; kenevir tohumu, kara buğday, yulaf, darı, dal darı, çekirdek, elma, kivi, portakal, ıspanak, havuç, mısır, bezelye gibi besinlerdir.
Cinsiyet Ayrımı
Görünüm olarak dişi ve erkek arasında kesin olmasa da bize az çok ışık tutacak bazı farklılıklar vardır. Erkek forpus papağanlarının gözlerinde ve kanat çizgilerinde mavi canlı renkler yer alır. Dişilerde bu ya yoktur olsa bile mattır. Albinolarda cinsiyet ayrımı için DNA testi gerekmektedir.
Üreme ve Üretim
Bu papağanlar ortalama olarak 12 ayda erişkinliğe ulaşırlar. Erkek olanlar yetiştirmede hemen kullanılabilir. Fakat dişilerde en az 2 yaşını doldurmuş olmasını önermekteyiz. Kuşun ömür boyu sağlıklı bir şekilde yaşaması için buna dikkate almalısınız. Bu türde kuluçka süresi ortalama 19-22 gündür. Tek seferde 4-5 yumurta yaparlar. Bu bazen 2’ye kadar düşebilir, bazense 9’a kadar çıkabilir. Kuşun yaşı, bakım koşulları ve genel özellikleri bunda etkilidir. Yavrular 1 ayı doldurduktan sonra yuvadan çıkarlar.
Forpus papağanlarında folluk seçerken muhabbet kuşları için kullanılan folluklar kullanılabilir. Kapalı bir folluk ve kafes içerisinden küçük bir giriş yeterli olacaktır. Aynı zamanda zemine kuru talaş yayılabilir. Bu papağanlar yumurtasını ve yavrusunu korurlar. Bu nedenle siz kontrol yaparken yumurtaları veya yavruları saklayabilirler. Bu durumda ısrarcı olamamak gerekir.
Not: Fiyatları ortalama olarak 120-200 TL arasında değişmektedir.
Dişi ve erkek arasında belirgin fark yok yazmışsınız. Fakat ızgara albinolar dışında belirgin fark var. Erkeklerin sırtları ve kanat kenarları lacivert oluyor. Bu bilgiyi düzeltmek isterim.
Kesinlikle çok tatlı ve sempatik bir tür. Kendinize alıştırdığınızda yanınızdan hiç ayrılmıyor.