GloFish Balıklar Hakkında Bilgi

Son yıllarda adını duymaya başladığımız GloFish balıklar; black tetra (Gymnocorymbus ternetzi), tiger barb (Puntius tetrazona) ve zebra balığı (Danio rerio) gibi bazı doğal balık türlerinden elde edilen genetiği değiştirilmiş, flüoresan balıklardır. Yukarıda saydığımız türler doğal olarak gördüğümüz türlerdir ve belirli bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerinden başta renkleri ile oynanıp GloFish balıklar elde edilmiştir. Bu balıkların elde edilmesi aşamasında çeşitli yöntemler ve farklı canlıların genleri kullanılmıştır.

GloFish’lerin Ortaya Çıkışı

GloFish ilk olarak zebra balığından elde edilmiştir. Zebra balıkları; sazangiller (Cyprinidae) familyasında yer alan ve doğal yaşam alanları Asya olan bir balık türüdür. Yetişkin bir zebra balığı yaklaşık olarak 4-6 cm boya sahiptir. Doğal ortamlarında altın renginde ve lacivert çizgilere sahiptir.

1999 yılında, Dr. Zhiyuan Gong ve arkadaşları bu balıklar üzerinde çeşitli çalışmalar yapmıştır. Denizanasından (Aequorea victoria) aldıkları yeşil flüoresan protein genini bu balıklara entegre etmişlerdir. Bu aşamadan sonra balıklar yeşil renkli flüoresan vermeye başlamıştır. Sonrasında ise farklı deniz canlılarından elde ettikleri ve bu canlılara renklerini veren çeşitli flüoresan protein genleri ile farklı renkler elde etmişlerdir. Şu anda zebra balıklarının parlak kırmızı, yeşil, turuncu, sarı, mavi ve mor renklerini görmek mümkündür.

Zebra balıklarından sonra black tetra (Gymnocorymbus ternetzi) balıklarının çeşitli yöntemler ile genleri değiştirilmiş ve bu canlılarada çeşitli deniz canlılarına ait renk veren flüoresan genleri entegre edilmiştir. Bu balıklardan yeşil, turuncu, pembe, kırmızı, mavi ve mor renklere ait balıklar elde edilmiştir.

Diğer bir tür ise tiger barb (Puntius tetrazona) balığıdır. Bu balıktanda yeşil bir tür elde edilmiştir.

İsimlendirme

Genel olarak bu balıklara GloFish adı verilmektedir. Elde edilen türler ise; Electric Green, Sunburst Orange, Moonrise Pink, Starfire Red, Cosmic Blue ve Galactic Purple gibi renk isimleri ile anılmaktadır.

Renk Kaynakları

Bu balıklar dediğimiz gibi çeşitli deniz canlılarının ilgili flüoresan genleri alınarak elde edilmiştir. Bu amaçla kullanılan deniz canlılarına örnek olarak; denizanası (Aequorea victoria), deniz menekşesi (Renilla reniformis), mantar mercanlar (Discosoma), deniz anemonları (Entacmaea quadricolor), taşlı mercanlar (Montipora efflorescens), kadeh mercan (Pectiniidae), venüs saç anemonu (Anemonia sulcata), açık beyin mercanı (Lobophyllia hemprichii) ve dendra (Dendronephthya) sayılabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu