Muhabbet Kuşlarında A Vitamini Eksikliği

Muhabbet kuşlarında görülen A vitamini eksikliğinin en önemli nedeni beslenme kaynaklıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda A vitamini eksikliği meydana gelebilir. Çoğunlukla sadece tahıl ağırlıklı beslenen, diyetlerinde meyve ve sebze bulunmayan muhabbet kuşlarında bu durum ile karşılaşılır. Tahıllar A vitamini bakımından yetersizdir ve kuşun bu vitamine olan ihtiyacını tek başına karşılayamaz. Sadece bu tarz bir beslenme sonucunda hipovitaminozis A şekillenebilir.

Bu durumu önlemek için öncelikli olarak yapmanız gereken kuşun beslenmesine dikkat etmenizdir. Sadece hazır muhabbet kuşu yemleri ve tahılları kullanmayın. Haftada en az birkaç kez çeşitli meyve ve sebzeleri taze olarak muhabbet kuşunuza verin.

Özellikle A vitamini bakımından değerlendirdiğimizde; havuç, brokoli, kavun, şeftali, karalahana, mısır tercih edebileceğiniz meyveler ve sebzeler arasındadır. Bu ürünlerde bol miktarda A vitamini bulunur.

Klinik Belirtileri

A vitamini eksikliğinde birçok hayvan türünde olduğu gibi muhabbet kuşlarındada çeşitli belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında öncelikli olarak dikkat çeken belirti epitelyumun skuamöz metaplazisidir. Genellikle üst solunum yollarında bu lezyonlar ile karşılaşılır. Bunun dışında diğer solunum yolu bölgelerinde, sindirim sisteminde ve üriner sistemdede bu lezyonlar görülebilir.

Bezli yapıya sahip olan bu dokularda meydana gelen skuamöz metaplazi; keratin birikimine ve tükürük bezlerinin, nazal sinüslerin, soluk borusunun, böbrek tübüllerinin vb. dokuların tıkanmasına neden olur. Bunun neticesinde ise steril ya da enfeksiyöz apse formu gelişebilir ve normal flora temizliğinin düşmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hastalıklara duyarlılığın artması şekillenebilir.

Vitamin A eksikliği aynı zamanda kuşlarda tüy kalitesinide etkiler. Vitamin A özellikle tüylerin sarı ve kırmızı renklerinin oluşumu için gereklidir. Vitamin A eksikliğinde tüylerin genel yapısında ve renklerinde anormallikler şekillenebilir.

Tedavi ve Korunma

Bu hastalığın tedavisinde oral yolla veya enjeksiyon olarak verilen vitamin A takviyeleri öncelikli olarak tercih edilir. Aynı zamanda beslenmenin düzenlenmesi ve beslenmeye vitamin takviyesi yapılması gerekmektedir. Hastalığın sekonder etkilerine bağlı olarak bunlarada müdahale edilmesi gerekebilir. Bunların başında enfeksiyonlar ve apselerin gelmektedir. Ayrıca normal vücut fonksiyonlarına engel olan steril keratin kitlelerinin cerrahi yollarla alınması gerekebilir.

Bunları önlemek, sağlıklı halinin devamlılığı ve hastalıklardan kaçınmak için uygun beslenme yönetimi en temel noktadır. Sadece tahıllar ve tohumlar ile beslemek doğru değildir. Yeterli ölçüde sebzeler ve meyvelerde diyete eklenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu