Kanatlılarda SHS (Kafa Şişmesi Sendromu)
Kanatlılarda “Swollen Head Syndrome” yani kısaca SHS, solunum sistemini etkileyen ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Özellikle broiler piliçlerde ve etçi damızlıklarda daha sık görülür. Yumurtacı tavuklarda görülme sıklığı daha azdır. Bu hastalıkta belirtiler broiler piliçlerde genellikle 3-4 haftalık yaşlarda ortaya çıkar. Etçi damızlık sürülerde ise yumurtlama mevsiminin başında daha yaygın olarak görülür.
Bu hastalığın oluşmasında viruslar (avian pneumovirus) ve bakteriler (E. Coli, Haemophylus Gallinarum, Pastorella Multosida, Staphylococcus, Salmonella) ortak rol oynar. Hastalığın ortaya çıkmasında çevre koşulları ve kötü bakım şartlarıda etkilidir.
Kanatlılarda SHS Belirtileri
Bu hastalıkta kanatlılarda öncelikli olarak göz çevresinde ve gözyaşı bezlerinde şişlikler meydana gelir. Hayvanın solunumu zorlaşır ve hırıltılı solunum şekillenir. Aynı zamanda performans olumsuz etkilenir ve ölümler görülür. Bunlar dışında görülen diğer belirtiler arasında; iştah kaybı, uyuklama hali, tüylerde kabarma, göz akıntısı, burun akıntısı, kafa bölgesinde şişlikler ve ishal sayılabilir.
İlerleyen olgularda ortakulak yangısı şekillenebilir. Bunun sonucunda ise çeşitli sinirsel semptomlar görülebilir. Bu durum sonrasında en yaygın görülen sinirsel semptomlar kafa sallama ve başı arkaya doğru uzatmadır.
Otopside ise solunum yolu mukozaları, burun boşluğu ve damakta konjesyonlar, hemorajik ve nekrotik alanlar görülür. Özellikle trachea yani soluk borusunun üst bölümünde peteşiyal kanamalar vardır. Eğer sekonder bakteriyel enfeksiyonlar meydana geliş ise birçok doku ve organda farklı lezyonlar görülebilir.
Tedavi ve Korunma
Kanatlılarda pneumovirus enfeksiyonlarına karşı bir etkili bir tedavi mümkün değildir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonların önüne geçmek ve bu enfeksiyonlara karşı tedavi uygulanabilir. Veteriner hekimin önereceği çeşitli antibiyotikler ile tedavi yapılmaktadır. Fakat kullanılan antibiyotikler hasta hayvanda bütün lezyonlara etkili olamaz. Bu nedenle hastalık belirtileri 6, 8 hafta sonra tekrar görülebilir.
Bazı araştırmacılar pneumovirus enfeksiyonlara karşı aşılama önermektedir. Fakat bu konuda henüz yaygın bir uygulama yoktur. Hastalıktan korunmak için biyogüvenlik uygulamaları oldukça önemlidir. Bu hususa özellikle ticari işletmelerde dikkat etmek gerekmektedir.
Hocam sultan papağanı hastalıkları konusunda bilginiz var mı? Mesaj atın lütfen…