Kedi ve Köpeklerde Hemogram ve Değerlendirilmesi
İnsanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de kan testleri oldukça önemlidir. Kedi ve köpeğin sağlığının değerlendirilmesi, hastalıkların tespit edilmesi ve hastalıkların şiddetlerinin belirlenmesinde kan testleri oldukça fazla önem taşımaktadır ve günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır.
Kan testleri aslında çok geniş kapsamlı bir konudur. Fakat biz sizlere bu konumuzda kan testi denildiğinde ilk akla gelen ve en sık yapılan hemogram yani tam kan sayımından ve kısaca bu testlerin değerlendirilmesinden bahsedeceğiz.
Hemogram (Tam Kan Sayımı)
Hemogramda genel olarak kandaki ana hücreler olan akyuvar ve alyuvarların sayısı ve tipleri incelenir. Alyuvar sayısı, akyuvar sayısı, trombosit sayısı, farklı akyuvar tiplerinin yüzde olarak dağılımı, hematokrit değeri, hemoglobin miktarı, ortalama eritrosit hacmi, ortalama eritrosit hemeoglobini, ortalama trombosit hacmi başlıca bakılan değerler arasında sayılabilir.
Kedi ve köpeklerde hemogram sonuçlarına bakılarak genel olarak; enfeksiyon olup olmadığına, anemi durumuna, pıhtılaşma bozukluğu olup olmadığına ve bağışıklık sisteminin durumuna bakılır. Tabi ki sadece kan değerlerine bakarak net bir teşhis koymak her zaman mümkün değildir. Kan testinin sonuçları, klinik belirtiler ve diğer yardımcı teşhis yöntemleri (röntgen, ultrason vb.) birlikte değerlendirilerek bir sonuç çıkarılır.
Hemotokrit (HCT): Bu değer kandaki alyuvarların tüm kana yüzde olarak oranıdır. Bu değerin normale göre düşük olması anemi, paraziter sorunlar ve beslenme yetersizliği ile alakalı olabilir. Yüksek olması ise bazı hastalıkların kronik evrelerinde, aşırı sıvı kaybında, şok durumunda, karaciğer hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde görülür.
Hemoglobin (HGB): Hemoglobin alyuvarların en önemli maddesidir. Oksijen ve karbondioksit taşımaya yarayan ve demir içeren proteindir. Düşük olması kanama, anemi veya demir eksikliğinden kaynaklı olabilir. Yüksek olması ise B12 vitamini eksikliğine veya alyuvar sayısındaki artışa işaret olabilmektedir.
Alyuvar Sayısı (RBC): Kandaki başlıca görevi oksijen ve karbondioksit taşımak olan alyuvarların sayısını vermektedir. Bu değerdeki düşme genellikle kan kaybı ve anemilerde görülür. Değerin yüksek olması ise çevresel faktörlerden ve bazı solunum ile böbrek hastalıklarından kaynaklı olabilir.
Akyuvar Sayısı (WBC): Aynı zamanda lökosit olarak bilinen bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Bu değerdeki yükselme vücutta bir enfeksiyonun başladığını göstermektedir. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlarda değeri artar. Değerdeki düşme ise viral hastalıklarda, zehirlenmelerde ve bazı ilaçlar ile kimyasallarda görülür.
Trombosit Sayısı (PLT): Trombositler kanın pıhtılaşmasında görev alan elemanlardır. Bu değerdeki düşme kemik iliğinin yetersizliğinde, bazı anemi türlerinde ve kanamalarda görülebilir. Değerdeki yükselme ise kan damarlarında bir hasardan, yaralanmadan yada bazı kanser türlerinden kaynaklı olabilir.
Ortalama Eritrosit Hemoglobin Miktarı (MCH): Alyuvarların içerdiği hemoglobin miktarını gösteren bir değerdir. Çeşitli nedenler ile alyuvarların hemoglobin taşıma kapasitelerinde değişiklikler olabilmektedir.
Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV): Eritrositlerin yani alyuvarların hacim olarak dağılımını göstermektedir. Demir eksikliğinde, kedilerin bazı bakteri kaynaklı hastalıklarında ve yaşa bağlı olarak bu değerde düşme görülebilir. Ayrıca hipertroidizm ve bazı anemilerde bu değerde değişimler gözlenir.