Kedilerde Sık Görülen 10 Hastalık Belirtisi
Kedilerde, diğer canlılarda olduğu gibi fizyolojik problemler ve hastalıklar çeşitli belirtiler ile kendisini gösterir. Kedilerde fizyolojik sorunların ve hastalıkların sonucunda çok farklı belirtiler görebiliriz. Bazı belirtiler birçok hastalıkta karşımıza çıkarken, bazı belirtiler ise çok nadir olarak bazı spesifik hastalıklara özgü olarak karşımıza çıkabilir. Bu konumuzda sizlere kedilerde en sık görülen hastalık belirtilerinden bahsedeceğiz.
1. Halsizlik
Kedilerde en sık görülen hastalık belirtilerinin başında halsizlik gelir. Fakat hafif veya orta derecedeki halsizliği kedilerde tespit etmek zordur. Sahipleri genellikle halsizlik şiddetli hale geldiğinde durumun ciddiyetinin farkına varırlar. Halsizlik fizyolojik veya psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar. Birçok hastalığın ilk belirtisi olarak görülmektedir. Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar, parazitler, stres faktörleri, tümörler, organ ve dokulara ait problemler, kan problemleri, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi birçok farklı sorun halsizliğe sebebiyet verir.
2. İştahsızlık
Yine en sık görülen belirtiler arasında yer alır. İştahsızlık kısaca, yemek yeme isteğinin azalması veya yok olmasıdır. Birçok problem ve hastalık iştahsızlığa sebebiyet verebilir. Genellikle hastalığın şiddeti ile iştahsızlığın şiddeti doğru orantılıdır. Enfeksiyonlar, sindirim sistemi problemleri, diğer organlara ve dokulara ait sorunlar ve psikolojik nedenler iştahsızlığa sebebiyet verebilir.
3. İshal
En sık görülen belirtiler arasında yer alır. Halsizlik ve iştahsızlık hafif derece olduğunda tespit edilmesi zordur. Fakat ishalin tespit edilmesi daha kolaydır. Basit nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi çok şiddetli bazı hastalıklarında ilk habercileri arasında yer alır. Kedilerde ishale sebebiyet veren birçok olay vardır. Bunlar arasında ishalin en çok karşılaşılan nedenleri arasında; gıda zehirlenmeleri, sindirim sistemi problemleri, özellikle sindirim sistemini etkileyen enfeksiyonlar, parazitler ve çeşitli doku ile organlara ait sorunlar sayılabilir.
4. Kusma
Yine sık görülen belirtiler arasındadır. Fakat kediler normal olarak özellikle tüy kusabilir. Bu kusma ile bir sorun neticesindeki kusmayı ayırmak gerekir. Kusma, başta sindirim sistemi hastalıkları olamak üzere; böbrek, pankreas gibi organlara ait sorunlar neticesinde görülebilir. Ayrıca ciddi bazı viral enfeksiyonların önemli belirtilerinden birisidir. Midede yabancı cisim bulunması gibi nedenler ilede kusma şekillenebilir.
5. Aşısı Salya ve Kötü Ağız Kokusu
Yine sık görülen hastalık belirtileri arasında yer alır. Özellikle ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerde bu tablo görülebilir. Diş eti hastalıkları ve diş taşları bu sorunun en büyük nedenleridir. Bunun yanında yutak ve gırtlak enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları ve sindirim sistemi enfeksiyonlarında bu belirti görülebilir. Diğer nedenleri arasında diş çürükleri, yabancı cisimler ve bazı hormonal bozukluklar sayılabilir.
6. Deride Kızarıklık ve Kaşıntı
Deri dış ortam ile direk temasta olan bir organımızdır ve birçok dış etken ile kaşı karşıya kalmaktadır. Genellikle dış etkenlere karşı ilk tepki deride verilir. Bu nedenle deri ile ilgili sorunlar ile sık karşılaşılır. En sık karşılaştıklarımız ise deride kızarıklık ve kaşıntıdır. Çeşitli alerjiler, toksik maddeler, parazitler, mantarlar bu belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
7. Tüy Dökülmesi
Kediler normal olarak tüylerini dökerler. Fakat bazen bu normal tüy dökümü sınırların aşırı üstüne çıkar. Bunun altında birçok farklı neden yatabilir. Çeşitli deri hastalıkları, endokrin sistem bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri bu sorunun ortaya çıkmasına sebebiyet veren faktörler arasındadır.
8. Topallama
Topallama özellikle hareket sistemi ile alakalı bir sorun neticesinde kaşımıza çıkan bir belirtidir. Fakat hareket sistemi; kas doku, kemik doku, sinir sistemi ve yardımcı birçok dokudan meydana gelen bir zincirdir. Bu zincirin herhangi bir halkasındaki sıkıntı topallamaya neden olabilir. En sık nedenler arasında özellikle hafif derecedeki topallamalar için yumuşak doku travmaları sayılabilir. Fakat orta şiddette ve şiddetli topallama genellikle kırık, çıkık, çatlak gibi ciddi problemlerden kaynaklıdır.
9. Göz ve Burun Akıntısı
Özellikle bazı ırklarda göz akıntısı belirli bir dereceye kadar normal sayılabilir. Bunu istisna olarak dışarıda bırakırsak göz ve burun akıntısı özellikle solunum yolu hastalıklarında ortaya çıkan bir durumdur. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, sinüzit nedenler arasında öncelikli olarak sayılabilir. Yine göz akıntısının en büyük nedeni ise göz enfeksiyonları ve gözü etkileyen alerjilerdir.
10. Kulak Akıntısı
Özellikle kulak temizliği düzenli ve doğru yapılmayan kedilerde kulak akıntısı görülmesi muhtemeldir. Bunun yanında mantarlar ve parazitler kulaklarda ciddi enfeksiyonlara ve akıntılara neden olabilir. Kedilerde sık görülen hastalık belirtileri arasında sayılabilir.