Kedilerde Bağırsak Paraziti (Cryptosporidium)
İç parazitler yavruluk döneminden itibaren kedilerde en sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir. Birçok farklı iç parazit türü kedinin vücudunda çeşitli doku ve organlara yerleşebilmektedir. İç parazitlerin en çok yerleştiği organ ise bağırsaklardır. Bağırsaklarda görülebilen çok sayıdaki parazit türlerinden birisi de Cryptosporidium ismi verilen parazittir. Bu parazitin neden olduğu hastalığa ise cryptosporidiosis denir.
Cryptosporidium etkeni genellikle kontamine olan besinler, su ve malzemeler aracılığı ile alınır. Dışkı ile temas sonrasına kontamine olan ürünler bulaşmada ana kaynaktır. Çoğunlukla yavru kedilerde görülen cryptosporidiosis ilaçlar ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Cryptosporidiosis Nedenleri ve Bulaşma
Bulaşma çoğunlukla kontamine olan besin maddesi ve suyun tüketilmesi ile meydana gelmektedir. Bunun dışında enfekte olan hayvanların dışkısı veya dışkı ile kontamine olmuş malzemeler ile de bulaşma olabilmektedir. Cryptosporidium paraziti oosit aşamasında yutulduğunda hastalık yapma yeteneğine sahiptir. Oosit aşamasında yutulan parazit, bağırsaklarda bölünme ve gelişme aşaması olan bir sporozoite dönüşür. Bu aşamadan sonra çoğalmaya ve yayılmaya devam ederek enfeksiyonu oluşturur.
Cryptosporidiosis Belirtileri
Parazitin vücutta çoğalması ve enfeksiyon oluşturması ile beraber belirtilerde görülmeye başlar. Cryptosporidiosis durumunda görülen en yaygın belirtiler yüksek ateş ve ishaldir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon genişleyerek diğer organları da etkilemeye başlar. Bunların dışında görülebilecek belirtiler arasında halsizlik, uyuşukluk, hareket etmede isteksizlik gibi belirtilerde görülebilir.
Özellikle yavru kedilerde durum biraz ciddi olabilmektedir. Bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olan yavru kedilerde enfeksiyon meydana geldiğinde komplikasyon riski de çok daha yüksektir. Komplikasyonlar ve gelişen kanlı ishal, dehidrasyon gibi durumlar nedeni ile ani ölümler şekillenebilir.
Cryptosporidiosis Teşhis ve Tedavisi
Kedilerde bağırsaklara yerleşebilecek birçok farklı parazit türü bulunmaktadır. Bunları ayırmanın en etkili yolu ise dışkı örneğinin alınarak bir dizi işlemden geçirilmesi ve sonrasında mikroskop altında incelenmesidir. Mikroskop altında incelenen dışkıda Cryptosporidium etkenine ait olan yumurtalar görülür ve teşhis konur.
Özellikle yetişkin kedilerde tedavi daha kolaydır. İç parazitlere karşı kullanılacak olan ilaçlar bu etkene karşı da etkilidir ve tedaviyi sağlar. Veteriner hekiminizin önereceği iç parazit ilacını belirlenen doz ve sürede kullanmanız gerekir. Eğer kedide aşırı ishal, dehidrasyon gibi genel durumun bozulmasına neden olabilecek belirtilerde varsa tedaviye sıvı tedavisi ve ishal önleyici ilaçlar katılabilir. Bunun yanında beslenme programına da dikkat etmek gerekir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde bağışıklık sistemini destekleyici uygulamalar yapılabilir.
Tedavi üzerinden bir süre geçtikten sonra tekrar bir dışkı muayenesi yaparak tedavinin başarısı kontrol edilebilir.
Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Temizlik ve hijyen parazitler ile mücadelede oldukça önemlidir. Kedinizin tüketmiş olduğu besinlerin ve suyun temiz olduğundan emin olun. Mama ve su kabını günlük olarak temizleyin.
- Kediniz dışarıya çıkıyorsa veya aynı ortamda farklı kediler varsa mümkün olduğunca birbirlerinin dışkısı ile temasını engelleyin.
- Kedinizin iç parazit uygulamalarını veteriner hekiminizin önerdiği aralıklar ile düzenli olarak yaptırın.