Kedilerde İç Parazitler Hakkında Detaylı Bilgi
Kedilerde yaşam boyunca birçok sağlık sorunu ile karşılaşmamız mümkündür. Yavruluk döneminden itibaren tüm yaşam sürecinde en çok karşılaştığımız sorunların başında iç parazitler gelmektedir. İç parazit denildiğinde aslında çok geniş bir kavramı ele alıyoruz. Bu nedenle kedilerde iç parazitleri spesifik olarak değerlendirmek ve ayrı ayrı bilgi vermek daha doğru olacaktır. Bununla ilgili olarak sitemizde “Kedilerde Yuvarlak Solucan Enfeksiyonları”, “Kedilerde Kancalı Kurt Enfeksiyonları”, “Kedilerde Tenya Enfeksiyonları” ve “Kedilerde Kalp Kurdu Enfeksiyonları” şeklinde aramalar yaparak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu konumuz genel bir değerlendirme ve kedilerdeki iç parazitler hakkında genel detaylı bilgileri vermek amacıyla oluşturulmuştur.
İçindekiler
Konuya başlamadan önce parazitlerin sınıflandırılmasını bilmek gerekmektedir. Bilimsel olarak konuya baktığımızda parazitleri protozoa (tek hücreli parazitler) ve metazoa (çok hücreli parazitler) olarak ikiye ayırabiliriz. Metazoalar ise kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar artropodlar (eklem bacaklılar) ve helmintler olarak isimlendirilir. Helmint grubu ise üçe ayrılmaktadır. Bunlar trematod (yassı solucanlar, karaciğer kurtları), nematod (yuvarlak solucanlar, yuvarlak kurtlar) ve cestod (tenyalar, şeritler) gruplarıdır. Kedilerde iç parazit denildiğinde aklımıza gelmesi gereken grup helmint grubu ve içerisindeki trematod, nematod ve cestodlardır.
Kedilerde sorunlara neden olan birçok iç parazit olsa da, önemli olan ve bilinmesi gereken parazitler arasında; Toxocara cati, Toxascaris leonina gibi yuvarlak solucanları, Dirofilaria immitis yani kalp kurdunu, Dipylidium caninum, Taenia ve Echinococcus türleri gibi şeritleri (tenyaları) ve Ancylostoma türleri gibi kancalı kurtları öncelikli olarak sayabiliriz.
İç Parazitler Kediler İçin Ciddi Midir?
İç parazitler bazı kedi sahipleri tarafından çok önemsenmemektedir. İlk olarak çok ciddi bir konu olduğunu belirtmek isteriz. Tabi ki kedilerde sorunlara neden olabilecek onlarca, hatta yüzlerce farklı parazit vardır. Bunların her birisinin ortaya çıkardığı belirtiler ve kediye verdiği zarar farklıdır. Fakat türü ne olursa olsun en kısa sürede tedaviye başlamak ve bu sorunu ortadan kaldırmak önemlidir.
Bağırsak kurtları özellikle yavru kedilerde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Kilo alamama, kilo kaybı, karın şişliği, anemi, bağırsak tıkanıklıkları ve sinirsel semptomlar önemli belirtileri arasındadır. Kancalı kurtlar daha çok anemiye neden olurken, şeritler hızlı bir şekilde üreyip, büyür ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.
İç parazitler genellikle yavru kediler için kritik önem taşımaktadır. Yetişkin ve yaşlı kedilerde risk yavrulara göre biraz daha düşüktür. Risk derken iç parazit tabi ki yaygın bir şekilde olabilir ama iç parazitin canlıya verdiği zarar yavrularda çok daha ciddidir. Yavrular ile beraber bağışıklık sistemi zayıf kedilerinde riskli grupta yer aldığını söyleyebiliriz. Son olarak kalp kurdunun çok ciddi ve kalp ile akciğerlere ciddi hasar veren bir parazit olduğunu söyleyelim.
Kedilerde İç Parazitler
İç parazitleri kendi arasında sınıflara ayırarak konumuza devam edelim. Bu şekilde daha anlaşılır bir halde konuyu öğrenebilirsiniz.
Kedilerde Yuvarlak Solucanlar (Yuvarlak Kurtlar)
Yuvarlak solucanlar veya kurtlar özellikle yavru kediler için tehdit oluşturmaktadır. Eğer yavru kedi çok sayıda yuvarlak kurt ile enfekte olursa semptomlar ortaya çıkmaya başlar. İlk olarak yavru kedinin büyümesi yavaşlar, kilo kaybeder. Bununla beraber ciddi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkar. Aşırı gaz oluşumu en önemli belirtidir ve bununla beraber karında şişlik görülmesi muhtemeldir.
Yuvarlak kurtlar kedilerin bağırsaklarında serbest olarak yaşarlar ve yumurtalarını buraya bırakırlar. Dışkı ile atılan yumurtaları bir başka kedi aldığında enfekte olur. Herhangi bir ara konakçıya ihtiyaç duymazlar.
Kedilerde Kancalı Kurtlar
Kedilerdeki en önemli bağırsak parazitlerinden birisidir. Bu parazitler genellikle 1-2 cm uzunluğundadır. Adından anlaşılacağı gibi kancaları vardır ve kedinizin bağırsaklarına tutunurlar. Kanla beslenen bu parazitler anemiye yani kansızlığa neden olur.
Kedilerde Tenyalar (Şeritler)
Tenyalar, yaşam döngülerinin tamamlamak için ara konakçıya ihtiyaç duyan parazitlerdir. Çoğunlukla ara konakçıları pireler, bazı kuşlar ve kemirgenlerdir. Bir başka ifade ile tenyalar direk olarak kediden kediye bulaşmazlar, ara konaklarda yaşam döngülerinin bir veya birkaçını geçirirler ve bundan sonra kedileri enfekte etme özelliği kazanırlar.
Kedilerde en yaygın olarak görülen tenya türü olan dipylidium caninum, yetişkin kedide küçük birkaç soruna neden olur ama yavru kedilerde sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve büyümenin durmasına neden olabilir. Bu iç parazitin ara konağı pirelerdir. Kediler bu paraziti taşıyan pireyi vücuda aldıklarında enfekte olurlar.
Taenia sınıfında yer alan türler çoğunlukla dışarıda avlanan kedilerde görülür. Bunun nedeni bu parazitlerin ara konakçısının kemirgenler, tavşanlar ve bazı kuş türleri gibi küçük memeliler olmasıdır. Kediler enfekte olan bu hayvanları yediğinde bu iç parazitler ile karşılaşabilirler. Bu tür sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Eğer çok sayıda tenya bağırsaklarda ürerse tıkanmalara neden olabilir.
Yine kedilerde görülen tenya türlerinden birisi Echinococcus türleridir. Bu türün en önemli özelliği zoonoz olmasıdır. Yani kedilerden insanlara bulaşma riski bulunmaktadır. Echinococcus türleri çoğunlukla 5-6 mm boyutlarına sahip, küçük bir türdür. Koyun, sığır, insan gibi memeli canlılar ara konak görevi görür. Kedi dışkısı ile atılan yumurtalar bu memelilerde gelişerek enfeksiyon oluşturur ve bu enfekte dokuların tekrar kediler tarafından alınması ile kedilerde yetişkin forma dönüşür.
Kedilerde Kalp Kurdu
Kedilerde çok yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Fakat bazı bölgelerde görülme sıklığı artmaktadır. Bu iç parazit sivrisinekler tarafından yayılmaktadır. Sivrisinek kedi ile beslenirken kalp kurdunun larvalarını kedinin kan dolaşımına bırakır. Kan dolaşımından kalp ve akciğere giden larvalar buralarda yetişkin forma dönüşür ve enfeksiyon oluşturur.
Kedilerde kalp kurdu öksürük, hızlı nefes alma, kilo kaybı ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda ise ani ölümlere neden olabilmektedir. Dirofilaria immitis yani kalp kurdunun ortalama uzunluğu 15-36 cm boyutundadır.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri
Kedilerde iç parazitlerden önemli olanlardan bazıları hakkında yukarıda bilgi verdik. Bunun dışında kedilerde enfeksiyona neden olabilecek oldukça fazla iç parazit bulunmaktadır. Bu iç parazitler bağırsaklar, kalp, akciğer, karaciğer, yemek borusu, beyin gibi birçok doku veya organa yerleşirler ve yerleştikleri bölgelere göre belirtiler oluştururlar. Biz genel olarak iç parazitlerin belirtilerini yazacağız.
- Kilo alamama ve kilo kaybı gibi sorunlar.
- Sindirim sistemi ile ilgili olarak gaz, karın şişliği, ishal ve kabızlık gibi problemler.
- Halsizlik, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler.
- Öksürük, hırıltılı solunum, zor nefes alma gibi solunum sıkıntıları.
- Kafa sallama, titreme gibi sinirsel belirtiler.
Kedilerde ve özellikle yavru kedilerde iştahsızlık birkaç günden sonra ciddi fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır ve bu nedenle iştahsızlık önemsenmesi gereken bir konudur. Bununla ilgili olarak “Yavru Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık” konumuza bakabilirsiniz.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi
Birçok ülkede ve ülkemizde iç parazitleri önlemek amacı ile düzenli olarak uygulama yapılmaktadır. Veteriner hekimin başka bir öneride bulunmadığı sürece evde bulunan kediler için 3 ayda bir kez iç parazit uygulaması yapılması gerekir. İç parazit uygulaması eğer vücutta bir iç parazit varsa, bunların ölmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Fakat koruyucu değildir. Yani birkaç ay sonra bulaşabilecek bir iç paraziti engellemez.
Kedilerde iç parazit uygulamaları enjektabl, tablet veya şurup şeklinde yapılabilir. Son zamanlarda damla şeklinde uygulamalarda vardır. Kedinizin yaşına ve parazit durumuna göre veteriner hekim uygun bir ilaç ve uygulama şekli belirleyecektir.
Öneriler
- Kedilerde iç parazitler oldukça önemlidir. Bunun birçok nedeni vardır. Yaygın olmaları ve bazı türlerin insanlara bulaşabilmesi bu önemi artırmaktadır.
- Kedinize yavruluk döneminden itibaren düzenli olarak iç parazit uygulamaları yaptırmalısınız ve bunu ihmal etmemelisiniz.
- Kedinize kesinlikle çiğ et ve sakatat vermemelisiniz.
- Kedinizde pire, kene gibi dış parazitler varsa acilen veteriner hekime başvurmalısınız. Bunlar aynı zamanda iç parazitlere neden olabilmektedir.