Kedi ve Köpeklerde Kene ve Çözüm Yolları

Kedi ve köpeklerde keneler hem kendileri hemde sebep olduğu bazı hastalıklar sebebi ile oldukça önemlidir. Bu nedenle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında evcil hayvanlarımıza bu anlamda daha fazla dikkat etmemiz ve gerekli önlemleri almamız gerekmektedir. Bu konumuzda sizlere kedi ve köpeklerde keneler hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Fakat bu bilgileri vermeden önce keneler hakkında bilgi vermekte fayda vardır.

Kene Nedir? Genel Bilgiler

Sığır, koyun, keçi, kedi, köpek gibi birçok hayvanın ve insanın derisi üzerinde parazit olarak yaşayan, genellikle bu canlılardan kan emen ve birçok hastalığın bulaşmasına neden olan bir böcek türüdür. Kan emme potansiyelleri oldukça yüksek olabilir. Bazen kendi ağırlıklarının 100 ila 200 katı daha fazla kan emebilirler.

Keneler genellikle bahar ve yaz aylarında daha aktif haldedir. Büyüklükleri normal durumda 1 mm ile 5 mm arasında değişmektedir. Kırmızı ve kahverengi renkte, yassı ve oval yapıda parazitlerdir. Yavru kenelerde altı bacak, yetişkin kenelerde ise 8 adet bacak vardır. Kenelerin baş kısımlarında delme ve emme organları yer almaktadır. İlk iki bacaklarında duyu organları yer alır. Bu bacaklar konaklarına tutunmalarını sağlar. Solunumları son iki bacak sayesinde yaparlar. Üreme organları ise alt karın bölgesinde yer almaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Keneler

Özellikle bahar ve yaz aylarında, yeşillik alanlarda gezen hayvanların sık karşılaştığı problemlerden birisidir. Keneler özellikle taşıdıkları hastalıklar nedeni ile önem arz etmektedir. Bazı şiddetli ve zoonoz hastalıkların taşıyıcısı olabilmektedir.

Keneler kedi ve köpeklerde birçok soruna sebep olabilir. Bunlar arasında aşağıdaki sorunları sayabiliriz.

  • Yapıştıkları bölgelerde lokal alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilirler.
  • Özellikle çok sayıda ve uzun süre kalan keneler çok fazla kan emer ve kansızlığa sebep olabilir.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların (Lyme hastalığı, Anaplasmoz, Ehrlichiosis) hayvanlara geçmesine aracılık eder.
  • Kedi ve köpekler için bir stres kaynağıdır, strese neden olmaktadır.
  • Tutundukları bölgelerde kistik yapılar oluşturabilir.
  • Bazı keneler kene felci olarak adlandırılan ve yürüme güçlüğü ile başlayan ve sonrasında felce kadar gidebilen geçici duruma sebep olabilir.

Kedi ve Köpeklerde Kene Nasıl Anlaşılır?

Özellikle yeşillik alanlarda sık gezen kedi ve köpeklerde kene görülme olasılığı çok daha fazladır. Bu nedenle bahar ve yaz aylarında kedi ve köpeğinizi tararken veya severken tüylerinin arasını kontrol etmekte fayda vardır. Keneler çoğunlukla kulak arkası, boyun kısmı, koltuk altı ve deri kıvrımlarının çok olduğu bölgelerde barınırlar. Bu nedenden dolayı kontrolleri yaparken özellikle bu bölegelere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Resim: Canlı vücudunda bulunan, çeşitli büyüklüklerde keneler.

Bazen tırnak büyüklüğünde, bazen ise daha küçük yapıda, renk olarak kahverengi veya koyu gri olarak göreceğiniz şeyler muhtemelen kene olabilir.

Kedi ve Köpeklerde Kene Nasıl Çıkarılır?

Birçok kez haberlerde ve çeşitli medya kuruluşlarında eğer kene fark ederseniz siz kesinlikle ellemeyiniz diye duymuşuzdur. Kedi ve köpekler içinde aynı durum söz konusudur. Eğer kedi veya köpeğiniz de bir kene fark ederseniz ilk yapmanız gereken bir veteriner hekime gitmek olmalıdır. Sizin veya bu konuda tecrübeli olmayan birisinin uygulayacağı yöntemler risk taşımaktadır.

Resim: Bir cımbız yardımı ile yapışmış olan keneyi çıkarma.

Bu işlemin aşamalarını yinede sizlere açıklayalım.

  • Öncelikli olarak bir eldiven giymek gerekmektedir. Sonrasında ise keneyi çıkaracak uygun bir ekipman gerekmektedir. Keneler için özel üretilen cımbızlar, normal cımbızlar ve sağlam bir ip bu amaçla kullanılabilir.
  • Bu ekipman ile keneyi baş kısmında uygun bir şekilde tutup kavramak gerekir. Çok fazla sıkmamak lazım; aksi takdirde ağız kısmında yer alan bakteri ve diğer mikroorganizmaları vücuda aktarabilir.
  • Sonrasında yavaş hareketler ile baş kısmını koparmadan keneyi çekmek gerekmektedir. Bu aşamada çok dikkatli davranmak gerekir.
  • Kene çıkarıldıktan sonra bölge mutlaka dezenfekte edilmelidir.
  • Sonrasında kene ile bulaşabilecek hastalıklar olup olmadığını belirlemek amacı ile çeşitli testler yapılabilir.

Kedi ve Köpeklerde Kene Önlemleri

Kedi ve köpeklerde kenelerden ve diğer dış parazitlerden korunmak için dış parazit uygulamaları oldukça önemlidir. Rutin olarak en geç üç ayda bir olacak şekilde dış parazit uygulamaları yapılmalıdır. Risk olan yerlerde ve bahar ile yaz aylarında bu uygulamalar daha sık yapılabilir. Veteriner hekimin önerisi ile beraber böyle dönemlerde ayda bir olacak şekilde dış parazit uygulaması yapılabilir.

Bunun dışında köpeklerde koruyucu tasmalar kullanılabilir. Çeşitli ilaçlar emdirilmiş olan bu tasmalar ortalama olarak 3-4 ay etkin bir şekilde koruma sağlayabilmektedir. Dışarı sık çıkan ve yeşillik alanlarda gezen köpeklerde bahar ve yaz aylarında bu tasmaları kullanmak uygun olabilir. Sadece yıkama esnasında tasmayı çıkarmanız gerekmektedir. Veteriner hekiminiz ile bu konuyu görüşerek özel tasmalardan kullanabilirsiniz.

Öneriler

  • Kedi ve köpeklerde keneler hem kendileri sebep olduğu sorunlar hemde taşıyıcı hastalıklar nedeni ile oldukça önemlidir ve ihmal etmemek gerekir.
  • Eğer kene görürseniz mutlaka veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.
  • Kedi ve köpeklerde dış parazit uygulamalarını düzenli olarak yaptırmak ve riskli dönemlerde, yerlerde gerekirse özel tasmalar kullanmak gerekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu