Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları ve Kan Transfüzyonu
Kedi ve köpeklerde kan grupları özellikle kan kaybına neden olan kazalarda, şok durumlarında, koma durumunda, anemiye neden olan bazı hastalıklarda kan transfüzyonu için önemlidir. Önceden kan grubu tespit edilmiş olan hastalarda bu tarz olaylara müdahale etmek daha kolay ve hızlı olmaktadır.
Kan Grubu Nedir?
Kan grupları, vücudun kırmızı kan hücrelerinin yüzeylerinde taşıdığı antikorların ve antijenlerinin vasıtasıyla saptanan farklı kan türlerini sınıflandırmanın bir yoludur. Antijenlerin kendileri, kullanılan grup ve sınıflandırma sistemine bağlı olarak karbonhidratlar, proteinler, glikolipitler veya glikoproteinlerden oluşabilir. Her bir türün (insan veya hayvanlar olsun) farklı kan grupları (vericilerden ve alıcılardan ayrı olarak) birbirleriyle uyumlu değildir (istisnai ve zorunlu durumlar vardır) ve yabancı bir kan grubu vücut tarafından reddedilecektir.
Köpeklerde Kan Grupları
Köpeklerde, Dog Eritrosit Antigen (DEA) olarak adlandırılan en az 6 tip kan grubu belirlenmiştir. Bunlar içerisinde en önemli olarak kabul edilen DEA 1.1 grubudur. Köpeklerde özellikle DEA 1.1 grubu dikkate alınmaktadır. Köpekler DEA 1.1 Pozitif ve DEA 1.1 Negatif olarak ayrılmaktadır. DEA 1.1 Negatif olan köpekler hem DEA 1.1 Negatif hemde DEA 1.1 Pozitif olan köpeklere kan verebilmektedir. DEA 1.1 Pozitif olan köpekler ise sadece DEA 1.1 Pozitif olan köpeklere kan verebilmektedir. DEA 1.1 Negatif olan köpekler universal donor olarak kabul edilirler yani genel verici diyebiliriz.
Köpeklerin çoğunluğu DEA 1.1 Pozitif’tir. DEA 1.1 Negatif olan köpekler çok daha azdır. Irk olarak baktığımızda Golden Retriever, Labrador, Boxer, Pit Bull, German Shephard ırkları DEA 1.1 Negatif grubuna yatkındır ve kan gruplarının bu şekilde çıkma ihtimali biraz daha yüksektir.
Kedilerde Kan Grupları
Kedilerde ise kan grupları sırasıyla A, B ve AB diye adlandırılan üç farklı gruba ayrılır. Bu, dünyadaki bütün evcil kedilerin her birisinin bu üç kan grubundan birine sahip olduğu anlamına gelir ve kedilerin büyük çoğunluğu ya A ya da B’dir, AB türü çok nadirdir.
A ve B grubundan olan kediler birbirlerine kan veremezler. Sadece kendi aralarında (A ile A, B ile B) kan transfüzyonu olabilmektedir. AB grubu ise genel alıcıdır ve hem A hemde B kan grubuna sahip olan kedilerden kan alabilir.
Kedi ve Köpeklerde Kan Grubunu Öğrenme
Kedinizin ve köpeğinizin kan grubunun ne olduğunu kesin olarak öğrenmenin tek yolu; kan türünü belirleyen ilgili antikorların ve antijenlerin varlığının veya yokluğunun belirlenmesidir. Bunun için kapsamlı laboratuvarlarda çeşitli testler yapılması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili olarak veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Bazen kedi ve köpeklerde çok acil durumlar ortaya çıkabilmekte ve acil kan transfüzyonu ihtiyacı oluşabilmektedir. Böyle durumlarda laboratuvar ile iletişime geçerek kan gruplarının hızlı bir şekilde belirlenmesi çok kolay olmamaktadır. Hızlı yöntemler ile veteriner hekiminiz kan transfüzyonu kararı verebilmektedir.