Köpeklerde Aşırı Havlama Nedenleri ve Çözüm Yolları
Köpeklerde aşırı havlama çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle apartmanda bakılan köpeklerde aşırı havlama sonucunda komşulardan ve çevreden ciddi tepkiler gelebilmektedir. Aynı zamanda bahçede bakılan köpekler içinde aynı durum söz konusudur. Tabi köpekler doğal olarak havlayabilir, buna kimse müdahale edemez ama bazen ciddi bir havlama durumu gözlenir. Böyle bir durum normal değildir ve mutlaka altında yatan bir sebep vardır.
Köpeklerde Havlama Nedenleri
Köpeklerde havlamayı aslında 2’ye ayırmamız gerekir. İlk olarak normal havlamayı sayabiliriz. Diğer bir seçenek ise normal havlamanın dışında gerçekleşen havlama problemleridir. Birçok köpek sahibi bu 2 farklı havlamayı rahatlık ile birbirinden ayırabilir.
Koruma İçgüdüsü: Köpeklerde genetik olarak bir koruma iç güdüsü vardır. Köpeklerde bazen bölgelerini, bazen sahiplerini, bazen yavrularını korurlar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Köpekler bir yeri korumak istediklerinde ilk verdikleri tepkilerden birisi havlamadır. Tehdit eden faktöre ve yakınlığına göre bu havlamanın şiddeti değişiklik gösterebilir.
Korku ve Endişe: Eğer köpeğiniz herhangi bir durumdan dolayı korku hissediyor ve endişeli ise yine havlama gördüğümüz davranışlardan birisidir. Bu durum her yerde ve her şeye karşı şekillenebilir. Diğer köpeklerden, insanlardan ve hatta cansız objelerden bile korkabilir ve endişelenebilir. Bu durumda havlama gördüğümüz davranışlardan birisidir.
Yalnız Kalma: Özellikle evde veya bahçede yalnız bırakılan köpeklerde bu nedenden dolayı normale göre fazla bir havlama görülebilir. Özellikle bahçede bağlı köpeklerde ve evde tek bir odaya kapatılmış köpeklerde bu durum daha sık görülür.
Oyun Oynama İsteği: Köpeklerin birçoğu oyuncudur ve sahibi ile oyun oynamak istemektedir. Hem oyun oynamak istediğinde hem de oyun sırasında havlama görülebilir. Bu tarz havlamalar genellikle mutluluk havlamalarıdır. Havlama ile beraber kuyruk sallama ve zıplama gibi davranışlarda görülür.
Ayrılık Kaygısı: Ayrılık kaygısı olarak nitelendirdiğimiz durum köpeklerde birçok farklı davranışa sebep olabilir. Sebep olduğu davranışlardan birisi de havlamadır. Bunun yanında idrar kaçırma, çevreye zarar verme, depresyon, isteksizlik gibi ekstra belirtilerde görülebilir.
Dikkat Çekme: Çeşitli nedenler ile köpekler dikkatleri üzerine çekmek isteyebilir. Böyle bir davranış planlayan köpek; öncelikli olarak havlamayı tercih eder.
Hastalıklar: Çeşitli hastalıklardan kaynaklı olarak ağrı, acı meydana gelebilir. Bu tarz durumlarda köpekler çeşitli şekillerde bunu dışarıya belli eder. Bu yöntemlerden birisi havlamadır. Ağrı ve acı durumunda genellikle inleme tarzında havlama görülür.
Köpeklerde Havlamada Çözüm Yolları
Öncelikli olarak köpeğiniz neden havlıyor bu durumu tespit etmek gerekir. Genellikle havlama psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yalnız kalma, ayrılık kaygısı, bölge koruma gibi nedenlerden kaynaklı olarak şekillenen havlamalarda sizinde köpeğinize karşı olan davranışınız oldukça önemlidir. Ona uygun şekilde yaklaştığınız ve problemleri ortadan kaldırdığınızda genellikle bu sorun ortadan kalkacaktır.
Köpeklerde bu sorun ile karşılaşmamak veya karşılaştığınızda çözüm bulmak için mutlaka onu iyi tanımanız gerekir. Havlamanın nedenine bağlı olarak onunla olan iletişiminizi gözden geçirmenizde yarar vardır. Köpeğinize verdiğiniz güven ve her zaman onunla birlikte olacağınız algısı büyük orada sorunu çözecektir.
Bazı ipuçları veriyoruz:
- Köpeğinizi mümkün olduğunca yalnız bırakmayın.
- Onunla iletişim halinde olun ve oyunlar oynayın.
- Köpeğinize sosyalleşme eğitimi verin veya uzmanlardan yardım alın.
- Köpeğinizin bölgesini başka canlılar ile birlikte kullanmasını gerektiğini anlatın.
- Onu ödüllendirin ve verdiğiniz ödüller ile onun davranışlarını yönetin.
- Hiçbir zaman sert bir şekilde ona davranmayın, bağırmayın, dövmeyin.
- Diğer köpekler ve insanlar ile iletişim halinde olmasını sağlayın, sosyalleştirin.
Tabi ki bazen hastalıklardan, ağrıdan ve acıdan kaynaklı havlama olabilmektedir. Bu durumlarda veteriner hekiminiz ile iletişim kurarak genel bir muayene yapılmasında fayda vardır. Hastalığa göre farklı tedavi protokolleri belirlenerek tedavi edilebilir.