Kanatlılarda Kuluçka ve Kuluçka Makineleri

Kanatlı hayvanlar nesillerini devam ettirebilmek için yumurtlar ve kuluçka denilen süreci gerçekleştirir. Kuluçkanın tanımını kısaca yapacak olursak; kanatlı hayvanların nesillerini sürdürebilmeleri için doğal ve fizyolojik olarak gösterdikleri bir dizi harekettir. Aynı zamanda kanatlı hayvanların civciv çıkarmak için yumurtaların üzerinde yattığı süreci ifade eder. Kanatlı hayvanlar doğal yaşamlarında ve ekstansif besi metodunda kendileri bu süreci gerçekleştirir. Yani yumurtlar, sonrasında yumurtalar üzerine yatarak ve yumurtaya belirli süreçlerde hareket ettirme gibi işlemleri uygulayarak süreç tamamlanır. Burada en önemli kriterler sıcaklık, nem ve hareket ettirmedir. Kanatlı hayvanlarda tüm bunları en iyi şekilde dizayn edecek şekilde yaratılmıştır ve her şey mükemmel bir denge ile gerçekleşir.

Günümüzde artan insan ihtiyaçları, daha fazla verim elde edebilmek ve daha ekonomik bir şekilde üretim gerçekleştirmek için her alanda gelişmeler olmuştur. Kanatlı hayvanların üretilmesi alanında insanlar çok uzun yıllar önce çalışmalara başlamış ve 1600’lü yılların başında ilk kuluçka makinesi üretilmiştir. Günümüze kadar bu makineler gelişmiş ve artık mükemmel denilebilecek özelliklere sahip olmuştur. Kuluçka makinesinin temel prensibi kanatlıların kuluçka sürecince yer alan ortam özelliklerini taklit etmektir. Yani uygun sıcaklık, nem, hava sirkülasyonu ve diğer ortam faktörlerini sağlar ve uygun aralıklar ile yumurtaları hareket ettirir.

Resim: Hobi Amaçlı Kuluçka Makinesi

Kuluçka makinelerini aslında 2 sınıfa ayırmak doğru olacaktır. İlki hobi amaçlı makinelerdir. Bu makinelerin kapasitesi genellikle az yumurtayı alacak şekilde düşüktür ve adından da anlaşılacağı gibi hobi amacı ile bu işlerle uğraşanlar için uygun olacaktır. Genellikle 20-200 kapasiteli olarak üretilmektedir. Yani aynı anda kuluçka makinesinin kapasitesi kadar yumurtayı koyabilirsiniz. Diğeri ise ticari amaçlı olarak üretilmiş olan kuluçka makineleridir. Bu makineler yüzlerce, binlerce, hatta on binlerce yumurtayı aynı anda kuluçka işlemine sokabilmektedir.

Resim: Profesyonel Kuluçka Makinesi

Kuluçka makineleri sektöründe uzun süredir hizmet vermekte olan kendisini bu alanda kanıtlamış Beren Kuluçka birçok farklı ihtiyaca yönelik olarak onlarca farklı kuluçka makinesi seçeneği ile hizmet vermektedir. Hobi amaçlı ve profesyonel makineler ile beraber tüm kuluçka aksesuarlarını Beren Kuluçka’dan temin edebilirsiniz, aynı zamanda dilediğiniz zaman teknik destek alabilirsiniz. Bu kuluçka makinelerinde tavuk, ördek, kaz, keklik, bıldırcın başta olmak üzere birçok kanatlı hayvanın yumurtası için kuluçka sürecini başlatabilirsiniz.

Kuluçka Makinesi Seçimi

Sizlerde bir kuluçka makinesi satın almak istiyorsanız seçim oldukça önemli olacaktır. Beren Kuluçka bu konuda size her türlü desteği sağlamaktadır. Bizlerde kısaca seçim için kriterlerden bahsedeceğiz. Öncelikli olarak hangi amaçla bu makineyi kullanacaksınız, bunu düşünmeniz gerekir. Hobi amacı ile mi, yoksa daha profesyonel bir şekilde mi kullanacaksınız? Sonrasında kapasite belirlemeniz gerekir. Maksimum kaç yumurta kullanacaksınız? Buna göre seçim yapmalısınız. Tabi ki makinenin teknik özellikleri, kanatlı hayvanlara göre uyumu ve çıkım yüzdesi oldukça önemli kriterler arasındadır.

İyi bir kuluçka makinesi otomatik sisteme sahip olmalıdır. Sıcaklık, nem ve viyol döndürme özellikleri stabil olmalıdır. Bunun yanında kullanım kolaylığı ve kolay çalıştırabilme aranan özellikler arasında olmalıdır. Sonrasında ise makinenin çıkım yüzdelerini incelemek gerekir. Çıkım yüzdesi yüksek olan makineler bu alanda kendini kanıtlamış olan ve çalışma prensipleri stabil olan makinelerdir.

Bazı Kanatlılarda Kuluçka Süreleri

Bu işi yapacak olan kişilerin başlıca bilmesi gereken konulardan birisi kuluçka süreleridir. Günümüzde yaygın olarak insanlar tarafından beslenen ve üretimi yapılan bazı kanatlı hayvanlara ait kuluçka süreleri aşağıda yer almaktadır.

  • Tavuk: 21 Gün
  • Hindi: 28 Gün
  • Ördek: 28-30 Gün
  • Kaz: 29-33 gün
  • Bıldırcın: 17-18 Gün
  • Keklik: 24 Gün
  • Sülün: 24-26 Gün
  • Tavus Kuşu: 28 Gün

Bazı kanatlı türlerinde ırklara özel olarak bu günlerde birkaç gün artı veya eksi yönde oynama olabilmektedir. Bazı türlerde ise ortaç şartlarına göre birkaç gün oynamalar olabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu