Yavru Kedilerde Kusma Nedenleri
Yavru kedilerde kusma sıkça görülen problemlerden birisidir. Kusma, mideden kaynaklı bir sorundan dolayı ortaya çıkabileceği gibi birçok farklı hastalığın ve problemin belirtisi olarakta görülebilmektedir. Kusma her dönemde önemlidir ve ciddiye alınması gerekir. Fakat özellikle yavru kedilerde daha fazla önem verilmeli ve ciddiye alınmalıdır. Kusmanın nedeni belirlenerek çözüm bulunmadığı takdirde durum ciddi bir hal alabilmekte ve maalesef ölümler ile bile sonuçlanabilmektedir.
Yavru Kedilerde Kusma Nedenleri
- Kusmanın en önemli nedenlerinden birisi kediye verilen uygun olmayan besinlerdir. Özellikle ilk aylarda anne sütü oldukça önemlidir. Bunun dışında bir başka besin vermeye gerek yoktur. Bu dönemde vereceğiniz besinler kusmaya ve diğer problemlere neden olabilir. Özellikle uygun olmayan ve bozulmuş besinler kusma nedenidir.
- Çeşitli mide rahatsızlıkları kusmaya neden olabilmektedir. Bu dönemlerde görülen mide rahatsızlıkları genellikle uygun olmayan besleme ve bakım koşulları ile alakalı ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında nadirde olsa doğuştan bazı mide problemleri meydana gelebilmekte ve kusmaya sebebiyet verebilmektedir.
- Özellikle yavru kediler çevreye karşı daha ilgili ve meraklıdır. Çevrede bulunan yabancı cisimler ile oynama eğilimindedir. Bazen bu yabancı cisimleri yutabilirler. Yutulan bu yabancı cisimler kusmaya, müdahale edilmediği takdirde ise daha ciddi sorunlara neden olabilir.
- Parazitler yine bu dönemde kusmaya sebep olabilen nedenler arasında yerini alır. Çeşitli parazitler kusmaya neden olabilmektedir. Uygun zaman geldikten sonra vakit geçirmeden parazit uygulamaları yapılmalıdır.
- Yavru kedilerde kusmanın en ciddi sebeplerinden birisi enfeksiyöz hastalıklardır. Özellikle duyarlı olan yavru kedilerde görülen bazı enfeksiyöz hastalıkların belirtisi olarak kusmada şekillenebilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
En baştan itibaren dediğimiz gibi yavru kediler erişkin kedilere göre birçok hastalığa ve probleme daha duyarlıdır. Bu nedenle özellikle dikkat etmek gerekir. Kusma kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Kusma görüldüğü takdirde en kısa sürede bir veteriner hekime giderek muayene ettirmekte fayda vardır. Beklendiği takdirde ciddi ve geri dönüşü olmayan sonuçlar meydana gelebilir. Özellikle kusma ile beraber; ishal, iştahsızlık, halsizlik, ateş gibi belirtilerde söz konusu ise mutlaka vakit geçirmeden veteriner hekime gitmelisiniz.
Benim kedim 3 gündür halsiz, ne yapmak lazım?