Kedilerde Kaşıntının Nedenleri

Kedilerde kaşıntı birçok nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir. Kaşıntı genellikle lokal olarak görülmek ile beraber bazen genel bir kaşıntıda söz konusu olabilir. Kaşıntı genelde kedi sahipleri tarafından önemsenmemektedir. Oysa ki kaşıntı birçok problemin habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka dikkate alınmalı ve gerekli muayene yaptırılmalıdır.

Kedilerde kaşıntıya neden olabilecek çok faktör vardır. Bu faktörlerden kısa kısa bahsedeceğiz.

  • Kaşıntı denildiğinde akla ilk gelen dış parazitlerdir. Pire, bit, kene ve uyuz gibi dış parazitler vücut yüzeyinde ve deri üzerinde çeşitli lokal tepkilere neden olarak kaşıntıya sebep verir. Kedilerde kaşıntının en büyük sebeplerinden birisi bu dış parazitlerdir.
  • Deri ile alakalı birçok hastalıkta kaşıntı görülebilir. Çeşitli basit deri enfeksiyonları, pyoderma, mantar gibi deri hastalıklarında çeşitli derecelerde kaşıntı gözlemlenebilir.
  • Kulak enfeksiyonları ciddi kaşıntılara sebebiyet veren durumlardan birisidir. Özellikle baş ve kulak bölgesi şiddetli şekilde kaşınır.
  • Bazı alerjik reaksiyonlar kaşıntıya neden olabilir. Kedilerde alerjiye sebep olabilecek çok sayıda madde vardır. Hatta bireysel hassasiyeti göz önünde bulundurursak hemen hemen her madde bazı kedilerde alerjilere sebep olabilir. Alerjinin değişik belirtileri vardır. Kaşıntı durumu bu belirtiler arasında yer alabilir.
  • Çeşitli böcek sokmaları lokal tepkimelere sebebiyet vererek kaşıntıya neden olabilir. Böcek sokmalarında kaşıntı genellikle sadece belli bir bölgededir.
  • Çeşitli endokrin sistem hastalıkları ve sistemik bazı hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Bu tarz durumlarda kaşıntı genellikle tüm vücutta görülür.
  • Hijyen eksikliği ve kirlilik gibi nedenler ile kedi kendisini rahatsız hissederek kaşınabilir.

Kaşıntının çok daha farklı sebepleri olabilir. Fakat genel olarak kedilerde görülen kaşıntıların nedenlerini bu şekilde özetlemek mümkündür. Özellikle deri hastalıkları ve sistemik hastalıklara bağlı olarak meydana gelen kaşıntılara en kısa sürede müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde daha farklı ve daha büyük problemler ortaya çıkabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, kedim birkaç kez üst üste kaçtı. 3 gün sonra kendisi geri geldi. Dış parazit için olan ilaçtan ensesine geldiğinde koymuştum. İki gün sonra kulağının kepçesine yapışmış bir şey, keneye benzettim aldım. Tekrar parazit ilacından koydum ensesine, dün gece sabahladık. Bulunduğum yerde veteriner yok gece götürebileceğim ve kedim sabaha kadar kudurmuş vaziyette bağırdı, kaşındı. Sanırım ilacı gereksiz yere fazla verdim diye düşündüm yıkadım. Yıkadıktan sonra biraz rahatlar gibi oldu. Sonra tekrar kaşınmaya başladı. Vücudunda bazı yerlerinde elime sertlik geliyor. Parazit olabilir diye düşündüm, endişe ettim. Ne yapabilirim?

  2. Tekrar merhaba, ilacın ismi Flumar ve 6 ay da bir veriliyormuş. Ben bilmiyordum, vücudunda da kaçmasından dolayı çizikler oluşmuştu. İlaç o çiziklere bağlı yakmış olabilir mi? Sürekli kaşındı ve canı yandığı belli, sürekli bağırdı sabaha karşı benim yorganımın altına gelip hiç yapmadığı bir şeydi yattı. Dalmışız ikimizde, bugün benim yorganın altına uyuduğu yerden kalkmadı. Bir ara yemek yedi tekrar aynı yerde yattı. En azından gece gibi bağırmıyor, çok üzüldüm ve elimden bir şey gelmemesinede kızdım, acil servis gibi bir şey olmadığı içinde gerçekten üzüldüm hayvanlar için. Büyük yerler dışında müdahale edecek ortamların olmaması çok kötü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu